DEMONSTRERTE:  Janan Makhoul (andre fra venstre) og Inaam Said demonstrerte tidligere denne måneden mot pågripelsen og forvaringen av deres ektemenn. De to er israelsk-arabiske menneskerettighetsaktivister, mistenkt for å ha spionert for libanesisk Hizbollah. Foto: Scanpix/ Jack Guez
DEMONSTRERTE: Janan Makhoul (andre fra venstre) og Inaam Said demonstrerte tidligere denne måneden mot pågripelsen og forvaringen av deres ektemenn. De to er israelsk-arabiske menneskerettighetsaktivister, mistenkt for å ha spionert for libanesisk Hizbollah. Foto: Scanpix/ Jack GuezVis mer

Sikter arabisk-israelere for spionasje

Menneskerettighetsaktivister pågrepet, mistenkt for å ha møtt Hizbollah i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||«De raidet huset vårt, ransaket inventaret og tok fra oss ting med spesielt høy verdi for oss. Det ble begått brudd på våre grunnleggende rettigheter og verdighet. Fysisk og psykisk vold ble utøvet på oss, foran øynene til våre to døtre.»

Dette skriver Ameer Makhouls (52) kone Janan Abdu og bror Issam Makhoul.

Ameer Makhoul ble sammen med Omar Said (50) onsdag pågrepet og siktet for spionasje for libanesisk Hizbollah. Makhoul ble siktet i Haifa distriktsrett for å ha assistert en fiende i krigstid, for å ha konspirert til å hjelpe en fiende, spionasje og kontakt med utenlandske agenter.

Said ble i Nazareth distriktsrett siktet for å ha hatt kontakt med utenlandske agenter og for å ha supplert en fiende med informasjon.

Israelske borgere Den israelske avisen Haaretz melder at de ifølge anklagene skal ha møtt Hizbollah-agenter i Danmark i 2008. Saken ble først forsøkt lagt lokk på, men sprakk da en bølge av bloggere tok tak i hendelsen.

Både Makhoul og Said er palestinere med israelsk statsborgerskap. Makhoul er leder for en arabisk menneskerettighets-organisasjon kalt Ittijah. Said var en politisk aktivist. Begge er kjent for å ha demonstrert mot diskriminering av Israels arabiske innbyggere.

Det høyrenasjonalistiske partiet Yisrael Beitenu har foreslått en lov om borgerlojalitet. Den krever at enhver som dømmes for spionasje på vegne av grupper som Hizbollah, blir fratatt sitt israelske statsborgerskap. I går passerte loven det første steget mot å bli vedtatt.

- Ble torturert I dag sendte Makhouls familie pressemeldingen hvor de i tillegg til å beskrive omstendighetene rundt hans arrestasjon, også ba om at han måtte frigjøres og få medisinsk hjelp.

De skriver at Makhoul lider av smerter i hodet, i ryggen og begge beina som et resultat av at han ble utsatt for tortur under forhør. Han skal også ha blitt bundet og isolert, og familien hevder også at han ble nektet mat, drikke og søvn.  

 SPIONSIKTET:  Ameer Makhoul på et udatert privatfoto. Hans bror Issam er tidligere Knesset-medlem og Makhouls menneskerettighetsorganisasjon Ittijah med base i Haifa, er kjent for sitt arbeid mot diskriminering av Israels arabiske minoritet. Foto: privat
SPIONSIKTET: Ameer Makhoul på et udatert privatfoto. Hans bror Issam er tidligere Knesset-medlem og Makhouls menneskerettighetsorganisasjon Ittijah med base i Haifa, er kjent for sitt arbeid mot diskriminering av Israels arabiske minoritet. Foto: privat Vis mer

Distriktsretten i Haifa skal hittil ha nektet Makhouls forsvarere å se rapportene fra de to medisinske undersøkelsene som ble utført av ham mens han var under avhør. Retten nektet også å la ham bli undersøkt av en uavhengig lege sent fra den israelske avdelingen av Leger for menneskerettigheter.

Amnesty engasjert Amnesty krever at Makhoul løslates. I en melding skriver de at arrestasjonen og den pågående forvaringen ligner ren trakassering, kun utført for å hindre hans menneskerettighetsarbeid.

- Hvis det er tilfellet, betrakter vi ham som en samvittighetsfange og krever hans umiddelbare og uforbeholdne løslatelse skriver Amnesty.

 HØYRENASJONALISTISK:  Sovjetiskfødte Avigdor Lieberman leder Yisrael Beitenu. Her leverer han en tale i partiets hovedkvarter i Jerusalem i februar i år. Lieberman baserte sin valgkamp på å nekte statsborgerskap til arabiske israelere som han anser som ulojale. Partiet er ifølge nylige meningsmålinger det tredje største i Israel. Foto: Scanpix/ Dan Balilty
HØYRENASJONALISTISK: Sovjetiskfødte Avigdor Lieberman leder Yisrael Beitenu. Her leverer han en tale i partiets hovedkvarter i Jerusalem i februar i år. Lieberman baserte sin valgkamp på å nekte statsborgerskap til arabiske israelere som han anser som ulojale. Partiet er ifølge nylige meningsmålinger det tredje største i Israel. Foto: Scanpix/ Dan Balilty Vis mer