KJEMPER SEG TILBAKE: Bildet til venstre viser kongressrepresentant Gabrielle Giffords tre dager før skytedramaet utenfor et kjøpesenter i Tucson Arizona 8. januar i år. Bildet til høyre viser Giffords noen måneder etter skytingen. Nå kjemper hun seg tilbake, og håper på å kunne stille til gjenvalg. Foto:AP Photo/Susan Walsh/P.K. Weis
KJEMPER SEG TILBAKE: Bildet til venstre viser kongressrepresentant Gabrielle Giffords tre dager før skytedramaet utenfor et kjøpesenter i Tucson Arizona 8. januar i år. Bildet til høyre viser Giffords noen måneder etter skytingen. Nå kjemper hun seg tilbake, og håper på å kunne stille til gjenvalg. Foto:AP Photo/Susan Walsh/P.K. WeisVis mer

Sikter mot gjenvalg

Kongressrepresentant Gabrielle Giffords fikk livstruende hjerneskade i skytedrama i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg vil bli sterkere. Jeg skal komme tilbake, sier Giffords til ABC News i sitt første intervju siden den dramatiske skytingen i Tuscon Arizona i 8. januar i år.

Seks personer ble drept og 13 ble skadd da en skytedesperado åpnet ild mot en folkemengde på et folkemøte arrangert av Giffords utenfor et kjøpesenter. Selv ble Giffords skutt i hodet før modige øyenvitner klarte å overmanne gjerningsmannen.

- Det er klart at hadde hun blitt truffet litt lenger nede, hadde hun blitt drept. Hadde hun blitt truffet mer mot midten, hadde hun blitt drept, forteller ektemannen og austronauten Mark Kelly til ABC News.

Bemerkelsesverdig framgang Allerede to uker etter skytingen hadde den demokratiske kongressrepresentanten gjort så store framskritt at hun kunne bli fløyet til spesialbehandling i et sykehus i Houston.

Siden har hun gjennomgått måneder med intensiv tale- og fysioterapi for å forsøke å gjennoppbygge forbindelser i hjernen som ble revet over da kula gikk inn like over hennes venstre øye og gikk gjennom hennes venstre hjernehalvdel.

Giffords har hatt en bemerkelsesverdig framgang på bare få måneder, men legger ikke skjul på at det har vært tøft. Fortsatt sliter hun voldsomt med å finne ordene.

- Vanskelig, sier Giffords om livet etter skytingen.

Skrev bok I morgen kommer boka «Gabby: A Story of Courage and Hope», som Giffords har skrevet sammen med ektemannen.

- Vi håpet at 2011 skulle bli det beste året i våre liv, skriver ektemannen, Kelly, i innledningen.

KOMMER MED BOK: I morgen kommer memoarboka «Gabby: A Story of Courage and Hope» som kongresskvinnen har skrevet sammen med ektemannen og pensjonert astronaut, Mark Kelly. Foto: AP Photo/Scribner
KOMMER MED BOK: I morgen kommer memoarboka «Gabby: A Story of Courage and Hope» som kongresskvinnen har skrevet sammen med ektemannen og pensjonert astronaut, Mark Kelly. Foto: AP Photo/Scribner Vis mer

I stedet ble 2011 først et år med terror og sorg. Deretter en lang og tung kamp for å komme tilbake til livet. Kelly forteller til ABC News om hvordan kona reagerte da hun fikk høre om hva overlevelse fra en alvorlig hjerneskade virkelig innebar.

- Hun satt i en rullestol mens tårene rant nedover ansiktet hennes. Hun hyperventilerte og fikk panikk. Jeg så hvor redd hun var, og jeg ble også redd. Jeg holdt henne og sa: Vi skal komme oss gjennom dette, sier Kelly.

ABC News har også fått tilgang til flere private videoer som viser hvordan den en gang så pratsomme og entusiastiske Giffords jobber for å lære å snakke igjen. Hver minste framgang, blir sett på som en stor seier. I behandlingen har terapeutene også brukt musikk, som Tom Pettys «Free Fallin» og «Tomorrow» fra musikalen «Annie» for å trene opp språket.

Mulig gjenvalg I august var Giffords tilbake i Kongressen i Washington D.C. for første gang. Til stående applaus fra de andre folkevalgte stemte hun for hevingen av gjeldstaket.

Selv om hun ble svært alvorlig skadd, vil hun satse på gjenvalg dersom hun klarer det, skriver hun i det siste kapittelet av boka.

- Hun vil ta en endelig beslutning innen mai 2012, som er tidsfristen. Hvis det er det hun vil, så er det det jeg vil for henne, sier ektemannen.

- Jeg tror hun vil fortsette å bli bedre så lenge hun lever, sier Giffords lege, Nancy Helm Estabrooks, til ABC News.

Kanskje barn Ektemannen Kelly håper også at han og kona i løpet av neste år kan ta en beslutning om de på nytt vil forsøke å få barn. Giffords gjennomgikk fertilitetsbehandling hos en lege da skytingen skjedde.

- Gabby og jeg håpet at 2011 ville bli året hvor vi endelig skulle få barn sammen. Å få barn er noe vi vil fortsette å snakke om, sier Kelly.

APPLAUS: Gabrielle Giffords fikk stående applaus da hun returnerte til Kongressen for første gang i august for å stemme for en heving av gjeldstaket. Foto: REUTERS/House TV/Handout
APPLAUS: Gabrielle Giffords fikk stående applaus da hun returnerte til Kongressen for første gang i august for å stemme for en heving av gjeldstaket. Foto: REUTERS/House TV/Handout Vis mer

- Hva ønsker du mest av alt nå? spør den kjente TV-journalisten Diane Sawyer, som har gjort intervjuet for ABC News.

- Bedre. Bedre. Jobbe hardt, svarer Giffords som fortsatt sliter med å uttrykke det hun ønsker å si.

GJERNINGSMANNEN: Jared Loughner ble overmannet av vitner da han åpnet ild utenfor kjøpesenteret i Tucson. Han har siden gjennomgått omfattende psykiatrisk behandling. Foto: AP Photo/Pima County Sheriff's Dept.
GJERNINGSMANNEN: Jared Loughner ble overmannet av vitner da han åpnet ild utenfor kjøpesenteret i Tucson. Han har siden gjennomgått omfattende psykiatrisk behandling. Foto: AP Photo/Pima County Sheriff's Dept. Vis mer