MC-klubben Satudarah

Sikter Satudarah-president etter mafia-paragrafen

Satudarah-presidenten fra Vestli i Oslo risikerer doble strafferammer etter at politiet utvidet siktelsen mot 35-åringen.

MAFIA-SIKTET: Mannen til høyre er presidenten i Satudarahs osloavdeling. Nå siktes han etter mafiaparagrafen. Det kan bety lange fengselsstraffer for 35-åringen. Foto: Privat.
MAFIA-SIKTET: Mannen til høyre er presidenten i Satudarahs osloavdeling. Nå siktes han etter mafiaparagrafen. Det kan bety lange fengselsstraffer for 35-åringen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Satudarah-presidenten fra Vestli i Oslo risikerer doble strafferammer etter at politiet nå har utvidet den alvorlige siktelsen mot 35-åringen.

Han ble pågrepet i juni av Øst politidistrikt på grunn av en voldshendelse i en leilighet i Skedsmo kommune og ble siktet for grov kroppsskade, trusler og frihetsberøvelse.

Nå har Øst politidistrikt valgt å utvide denne siktelsen til å gjelde organisert kriminalitet med den såkalte mafiaparagrafen, som er paragraf 79 c i straffeloven. Hvis Satudarah-presidenten skulle bli dømt, betyr det at strafferammen kan dobles.

- Vi har valgt å sikte mannen etter den bestemmelsen og det er gjort etter en samlet vurdering av saken slik den står nå, sier Christoffer Wiborg Seyfarth, som er politiadvokat på saken.

Han understreker at siktelsen er et arbeidsdokument.

- Saken er fremdeles under etterforskning og siktelsen kan endres på et seinere tidspunkt, sier Seyfarth til Dagbladet.

Det er flere siktede i saken som Satudarah-presidenten er involvert i.

- En av hypotesene vi jobber med er at det var en konflikt mellom en av de siktede og en person som ikke var i leiligheten da hendelsen skjedde, sier politiadvokaten.

Mannen ble varetektsfengslet for fire nye uker i Nedre Romerike tingrett tirsdag denne uka.

Fratatt vesten

I slutten av mai i år, tok politiet beslag i vesten til mannen som er president i osloavdelingen av den internasjonale 1%-klubben Satudarah, Det er politiet i Oslo som da pågrep mannen og siktet for han for trusler.

Siden politiet tok vesten i sin besittelse, har saken om vest-beslaget versert i rettssystemet, helt til Borgarting lagmannsrett i forrige uke forkastet anken og bestemte at politiet kan beholde vesten.

VIL HA TILBAKE VESTEN: Dette er presidentvesten som Mannen vil ha tilbake.
VIL HA TILBAKE VESTEN: Dette er presidentvesten som Mannen vil ha tilbake. Vis mer

Trygve Staff, som er mannens forsvarer, har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men det framgår av kjennelsen at klienten hans mener bruken av vesten faller inn under ytringsfrihetsbegrepet og at politiets beslag derfor er ulovlig.

Ifølge kjennelsen fra lagmannsretten mener politiet at presidenten i 1%-klubben har brukt vesten som et redskap for å spre frykt, press, trusler og andre straffbare handlinger.

Politiet viser også til mannens lange straffehistorikk der han blant annet er dømt for grove trusler, grov vold, ran og våpenforbrytelser.

“Det er fare for at det vil skje en uopprettelig skade mot enkeltpersoner om vesten utleveres siktede.”, skriver påtalemyndigheten i sin forklaring til lagmannsretten.

Internasjonalt

På vestene er det sydd fast flere «patcher» med tekstene Satudarah, president, 1 %, Oslo og Norway.

I tillegg er det sydd på en «patch» med teksten Maluku. Det er det malaysiske navnet for øygruppen Molukkene. Klubben ble etablert i 1990 i Nederland. 7-8 av personene som var med på å danne klubben nedstammet fra denne øygruppen.

Navnet Satudarah betyr “Et blod” på malaysisk.

Ifølge en rapport fra svensk politi er presidenten avdelingens høyeste leder og er valgt av medlemmene. Det er presidenten som bestemmer hva avdelingens virksomhet skal være.

Det er også presidentens ansvar å holde Satudarahs internasjonale ledelse, såkalte «Nationals», informert om aktiviteten i avdelingen.

Klubbhus

1. april i år skrev Satudarah under på husleiekontrakten som sikret den internasjonale 1%-klubben et tilholdssted på Bjørkelangen, en snau time utenfor Oslo.

Det skulle ikke gå helt som planlagt. Lokalbefolkningen, kommunen og lokalt politi satte seg på bakbeina.

- De trodde de kom til en tannløs kommune med nedlagt lensmannskontor, men her møter de meg og et helt lokalsamfunn som vil ha dem bort, sa Svein Engen, som er politikontakt i Bjørkelangen.

Aurskog-Høland kommune ba politiet om hjelp til å kaste MC-klubben Satudarah ut av sine klubblokaler i sentrum av Bjørkelangen. I bunn lå et hastevedtak om opphør av bruk med umiddelbar virkning.

Til tross for vedtaket fortsatte Satudarah sin virksomhet i lokalet på Bjørkelangen, men ikke uten politiets dedikerte oppmerksomhet.

- Alle som har befatning med Satudarah må påregne seg politiets oppmerksomhet fordi vi følger nøye med på hva klubben driver med, sier Anders Rasch-Olsen, som leder Spesielle operasjoner i Oslo-politiet,

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

I fengsel

Et halvt år seinere er de fleste av klubbens sentrale oslomedlemmer nå satt ut av spill.

Anders Rasch-Olsen mener det har vært mange samtaler mellom mulige kriminelle samarbeidspartnere og at det er gjort forsøk på å etablere supporterklubber på flere steder i Norge, uten at det virker som Satudarah har lyktes i noen særlig grad

- Flesteparten av dem som var tiltenkt en rolle i klubben er nå varetektsfengslet eller sitter på soning, sier Anders Rasch-Olsen.

I tillegg til at presidenten sitter i varetekt, soner to medlemmer av Satudarah nå straffen for et hjemmeran av en 80 år gammel mann.

- Vi har tatt dem for kriminaliteten de gjør og hatt høy prioritet når det har kommet saker. Politiet har jobbet godt mot problematikken, både her i Oslo og i samarbeid med Øst politidistrikt, sier Rasch-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer