Siktes for sex-slaveri

I tre måneder skal de to østeuropeiske jentene ha blitt mishandlet og truet til å selge sex fra leiligheter i Oslo. Politiet mener overgrepene er så alvorlige at de har siktet tre menn for slaveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafficking-saken

To østeuropeiske jenter skal i tidsrommet desember 2001 til februar 2002 ha blitt tvunget til å selge sex i Oslo. Åtte menn og en kvinne er siktet i saken. Saken ligger nå hos statsadvokaten.

Jentene skal ha blitt fraktet fra Litauen til Norge. I Litauen skal jentene ha blitt mishandlet og brutt ned psykisk.

To menn er i Sverige dømt til 12 års fengsel for organisering av prostitusjon og overgrep mot jentene. Forholdene de er dømt for skjedde i Sverige, Norge og Litauen.

Strafferammen er fengsel i opptil 21 år. Politiet mener at jentene ikke hadde noen selvstendighet under oppholdet i Norge. De to jentene, som da var 20 og 21 år gamle, skal ha blitt grovt mishandlet og voldtatt flere ganger i Litauen før de ble fraktet til Norge høsten 2001. I Norge skal overgrepene ha fortsatt og jentene skal ha blitt tvunget til å selge sex til norske menn. Politiet mener at jentene fungerte som slaver for bakmennene.
Totalt ni personer er siktet i saken, fem av dem er varetektsfengslet.

Det er i løpet av denne måneden at politiet har bestemt seg for å utvide siktelsen mot de tre mennene til slaveri. De tre mennene beskrives som hovedmenn i ligaen.

Sjelden brukt

Det er ytterst sjelden at slaveriparagrafen blir brukt. Jurister Dagbladet har vært i kontakt med, går helt tilbake til 2. verdenskrig for å finne en dom etter denne paragrafen.

 TVUNGET TIL PROSTITUSJON:  Dagbladet møtte i november i år litauiske «Kristina». Hun fortalte at hun ble tvunget til å prostituere seg i Oslo i en leilighet i denne blokka. Tre menn er nå siktet for å ha behandlet henne og ei annen jente som slaver i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang
TVUNGET TIL PROSTITUSJON: Dagbladet møtte i november i år litauiske «Kristina». Hun fortalte at hun ble tvunget til å prostituere seg i Oslo i en leilighet i denne blokka. Tre menn er nå siktet for å ha behandlet henne og ei annen jente som slaver i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

Den utvidede siktelsen ble i går presentert for to av mennene, et georgisk brødrepar i begynnelsen av 30-åra. Ved siden av slaverisiktelsen er de to siktet for blant annet voldtekt, hallikvirksomhet og mishandling av de to jentene. Til politiet har de to jentene forklart seg i detalj om overgrep som har skjedd på forskjellige adresser i Oslo. Mennene nekter straffskyld, og har forklart at de hadde et kjærlighetsforhold til jentene og at de ønsket å hjelpe dem. Politiet tror ikke på denne forklaringen.

Den tredje mannen som er siktet, er en litauisk statsborger på 40 år. Ifølge jentenes forklaring skal mannen ha hatt en sentral posisjon i Litauen. En av leilighetene der jentene ble holdt innesperret skal ha vært eid av denne mannen. Han ble nylig dømt til over fire års fengsel i en større narkotikasak i Oslo tingrett. Mannen nekter å forklare seg for politiet.

- Overraskende

Forsvarerne til de tre slaverisiktede mennene stiller seg uforstående til den alvorlige siktelsen.

- Jeg registrerer at siktelsen er utvidet, men før jeg kan gi noen ytterligere kommentarer må jeg se nærmere på dette, sier advokat Gunhild Bergan, som representerer en av de georgiske brødrene.

- Min klient nekter straffskyld. Vi er ikke gjort kjent med utvidelsen av siktelsen. Jeg synes denne siktelsen er overraskende i forhold til de opplysningene som foreligger i sakens dokumenter, sier advokat Jorunn Seegaard Dahlberg, som representerer den 40 år gamle litaueren.

- Dette er en meget spesiell siktelse. Jeg mener at det ikke er grunnlag for en slik siktelse, sier advokat Abdelilah Saeme til Dagbladet.

Politiadvokat Elisabeth Ramstad vil ikke kommentere saken.

Vitnebeskyttelse

Saken er nå oversendt til statsadvokaten, som vil ta stilling til tiltalespørsmålet innen kort tid. Det er ventet at saken vil komme opp for rettssystemet i begynnelsen av neste år.

To sentrale personer i hallikligaen ble i mai i år dømt til 12 års fengsel i Sverige. Under denne saken var de to jentene vitner. Retten la jentenes forklaring til grunn for dommen. Den ene jenta har søkt asyl i Norge og lever under vitnebeskyttelse fram til rettssaken kommer opp. Den andre jenta ble kastet ut av Norge i februar 2001. Hun får i dag beskyttelse av litauiske påtalemyndigheter.

Dagbladet kjenner til at forholdet mellom de siktede er svært anspent. Flere av de siktede har bedt om å få bytte celle eller fengsel på grunn av at de skal ha følt seg truet.