PÅGREPET: Anders Behring Breivik er siktet for å ha begått to terrorhandlinger.
PÅGREPET: Anders Behring Breivik er siktet for å ha begått to terrorhandlinger.Vis mer

Siktes for to terrorhandlinger

Den alvorligeste straffebestemmelsen politiet har til rådighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Anders Behring Breivik, som er pågrepet etter begge massedrapene i går, er siktet etter straffelovens paragraf 147 a, som gjelder allmennfarlig forbrytelser, og har en strafferamme på 21 års fengsel.

Dette er den alvorligeste straffebestemmelsen politiet har til rådighet.

Terrorhandling - Dette anses som terrorhandlinger, sa visepolitimester Roger Andresen på en pressekonferanse tidligere i dag.

Behring Breivik er siket for to forhold, både for eksplosjonen i regjeringskvartalet og det som skjedde på Utøya

Politiet sier at de vil gi få detaljer om den pågrepne

- Han vil nå bli gjenstand for offisielle avhør. De starter nå, sier Andresen

91 bekreftet døde Så langt er 91 personer bekreftet døde etter gårsdagens to hendelser: 84 er så langt bekreftet døde på Utøya, og 7 er bekreftet døde etter bombingen av regjeringskvartalet.

Behring Breivik har en periode bodd i samme gate som en rekke profilerte stortingspolitikere på vestkanten i Oslo.

Våren 2009 opprettet han et enkeltpersonforetak i Hedmark med det formål å dyrke ulike grønnsaker og fruktprodukter. Etter alt å dømme undersøker etterforskerne om selskapet kan ha gitt tilgang på ingredienser til eksplosiver.

32-åringen har også forsøkt å etablere en rekke bedrifter de siste årene, men felles for dem alle er at de har blitt oppløst etter en stund og gått med underskudd, om enn ikke så store. Et av selskapene skulle drive med utvikling av salgstjenester på internett, mens et annet skulle drive med import av varer fra utlandet for salg i Norge.

Frimurer Fem dager før bombeangrepet  - 17. juli - la en twitterprofil i Behring Breivik navn ut en twittermelding et lett omskrevet sitat fra den liberale 1800-tallsfilosofen John Stuart Mills : «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.» - «En person med en overbevisning er like sterk som 100 000 som bare har interesser».

Den antatte gjerningsmannen er medlem i Johannes-losjen St. Olaus T.D Tre Søiler i Den norske frimurerordenen. Han har 3. grads status, hvor toppnivået er ti grader.

- Vi har ingen mulighet til å uttale oss om enkeltpersoner eller enkelthendelser knyttet til eventuelle medlemmer, sier pressetalsmann i Den norske frimurerordenen Helge Qvigstad til Dagbladet.

På en Facebook-profil framstår 32-åringen som kristen og politisk konservativ. Som favorittbøker oppgir mannen bak profilen blant annet George Orwells «1984» og Kafkas «Prosessen».

SJU BEKREFTET DØDE: Sku personer er så langt bekreftet døde etter bonmingen i Oslo sentrum. På Utøya skal så langt 84 personer være bekreftet drept. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJU BEKREFTET DØDE: Sku personer er så langt bekreftet døde etter bonmingen i Oslo sentrum. På Utøya skal så langt 84 personer være bekreftet drept. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer