Dobbeltdrapet i Kristiansand:

Siktet 15-åring hadde ikke forsvarer tilstede i første avhør: - Alvorlig krenkelse

Forsvarer: - Ville vært modent av politiet å avvente

FORSVARER: Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer for 15-åringen. Han hadde ikke forsvarer under sitt første avhør med politiet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FORSVARER: Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer for 15-åringen. Han hadde ikke forsvarer under sitt første avhør med politiet. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / KRISTIANSAND (Dagbladet): I går kveld var den siktede 15-åringen i avhør med politiet i forbindelse med drapet på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14).

15-åringen ble først innkalt som vitne, men under avhøret ble statusen hans endret til siktet.

Under avhøret hadde ikke den siktede forsvarer tilstede. Advokaten hans ble kontaktet av politiet seint i går kveld. Avhøret var avsluttet da advokaten kom dit.

DRAP: Det tennes lys og legges ned blomster ved Wilds Minne
Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept på skolen Wilds Minne i Kristiansand.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DRAP: Det tennes lys og legges ned blomster ved Wilds Minne Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept på skolen Wilds Minne i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Uten forsvarer tilstede tilsto han drapet på Tone og Jakob.

- Rett til forsvarer

Thomas Horn, advokat i advokatfirmaet Schjødt og strafferettsekspert forteller at politiet burde bryte avhøret da han fikk status som mistenkt.

- Hvis situasjonen er slik at politiet bringer inn en mindreårig i en alvorlig straffesak som vitne, og det så kommer fram opplysninger som gjør at han skifter status fra mistenkt, så må politiet avbryte avhøret og sørge for at han får forsvarer, sier Horn.

Horn viser til den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) der det blant annet står at en person som er siktet i en sak har krav på forsvarer.

- Man har rett på forsvarer når man har status som siktet, og det gjelder også i første avhør spesielt hvis det er snakk om for eksempel mindreårige i alvorlige straffesaker, sier Thomas Horn.

Lignende i Tyrkia

Horn forteller om en lignende sak fra Tyrkia, kalt Salduze.

- Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) hadde en ligende sak mot Tyrkia, der det handlet om en 17-åring som ikke fikk forsvarer under sitt første avhør, sier Horn.

I saken anket den mindreårige dommen til EMD. Gutten mente at hans menneskerettigheter hadde blitt krenket fordi han hadde rett til forsvarer. Domstolen var enig i dette og Tyrkia ble dømt.

- En hver mulig krenkelse av EMK er alvorlig, og det skal man unngå. Et annet spørsmål er om det vil få konsekvenser for straffesaken, sier advokat Thomas Horn.

Burde avventet

Den siktedes forsvarer, Svein Kjetil Stallemo sier det hadde vært modent av politiet å avvente.

- En av hans rettigheter er å ha advokat tilstede. Han kan avstå fra det, men på et generelt grunnlag må det være rimelig å hevde, i hvert fall rundt en person som ikke har vært i befatning av politiet tidligere, at det ville vært modent av politiet å avvente, sier Stallemo til Dagbladet.

Han sier han vil snakke med politiet hva han mener om saken, og vil ta opp problematikken.

- Jeg betviler ikke at politiet har nevnt at han har rett på forsvarer, men når det gjelder en 15-åring må de ha i tankene at han kanskje ikke er så bevisst i betydningen om retten til å ha advokat tilstede. Politiet må være ekstra varsomme når det er snakk om en så ung person, sammenlignet med en garva kriminell som har vært i avhør hos politiet mange ganger, sier advokat Svein Kjetil Slottemo.

Den sikta 15-åringen er overført til Bjørgvin fengsel, og deres ungdomsavdeling. Han er varetektsfengslet i to uker.

Politiet har ikke svart på Dagbladets henvendelser i denne saken.