Dobbeldrapet i Kristisansand:

Siktet 15-åring møtte ikke til fengslingsmøtet

Varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

POLITIET HOLDT VAKT: Et større politioppbud holdt vakt utenfor rettslokalene hvor fengslingsmøtet startet klokka 14. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POLITIET HOLDT VAKT: Et større politioppbud holdt vakt utenfor rettslokalene hvor fengslingsmøtet startet klokka 14. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet i Kristiansand har pågrepet og siktet en 15 år gammel gutt for drapet Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48), som ble knivdrept på åpen gate i Kristiansand mandag ettermiddag.

Politiet opplyste tidligere i dag at gutten tilsto drapet overfor dem i går kveld.

Klokka 14.00 ble 15-åringen, representert med sin forsvarer, framstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett. Gutten ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, i tråd med påtalemyndighetens begjæring.

Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer for 15-åringen.

Svein Kjetil Stallemo forsvarer 15-åringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Svein Kjetil Stallemo forsvarer 15-åringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal møte klienten nå på politihuset, sa Stallemo til pressen etter fengslingsmøtet som gikk for lukkede dører. Han ønsket ikke å uttale seg mer detaljert om siktelsen og om 15-åringens forklaring på hvordan drapet skjedde.

På spørsmål om hvordan gutten har det, svarer forsvareren at 15-åringen har vært innlagt på psykiatrisk avdeling i natt.

Avhørt uten forsvarer til stede

- Han har erkjent de faktiske forhold - og noe nærmere forklaring må vente til han er i stand til et det, sier guttens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, til Dagbladet.

- Han har først vært avhørt som vitne, deretter fikk han status som siktet. Han har ga en forklaring hvor han erkjenner de faktiske forhold. Han har i natt vært innlagt på psykiatrisk sykehus, men han er skrevet ut tidligere i dag, sier han.

Ifølge advokaten har han vært svært samarbeidsvillig i avhør, og forklart at han var alene om det.

Advokaten ble kontaktet av politiet seint i går kveld. Avhøret var avsluttet da advokaten kom dit.

- Har du noen tanker om at en så ung gutt ble avhørt uten forsvarer til stede? spurte VG.

- Det har jeg mine tanker om. Men det skal jeg ta med politiet.

- Sterkt preget

- Hvilken tilstand var han i når du så ham?

- Han er sterkt preget, sier advokaten.

 Jakob Abdullahi Hassan (14)  ble drept i dobbeltdrapet i Kristiansand mandag.  Foto: Politiet / NTB scanpix
 Jakob Abdullahi Hassan (14)  ble drept i dobbeltdrapet i Kristiansand mandag.  Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Gutten skal i avhør ikke ha snakket om motiv. Han har heller ikke sagt noe om omstendighetene rundt Tone Ilebekks død.

- Når han erkjente å ha gjort handlingene, ble avhøret avsluttet.

I tingrettens lokale var det et større politioppbud før og under fengslingsmøtet, men politiet skal ikke ha vært tilstede på grunn av en sikkerhetstrussel. 15-åringen møtte ikke selv til fengslingsmøtet, men var representrert med sin forsvarer.

Påtalemyndigheten begjærte at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Denne begjæringen tok retten til følge. Retten viste til en pågående etterforskning.

Tror på gutten
Politiet sier de fester lit til guttens forklaring, og at de ikke har noen konkrete holdepunkter på at det er flere enn én gjerningsperson.

Tidligere i dag gikk politiet ut og advarte mot rykter som ble spredd i ungdomsmiljøene om at det skulle være to gjerningspersoner involvert.

Tone Ilebekk (48) ble drept. Foto: Privat
Tone Ilebekk (48) ble drept. Foto: Privat Vis mer

Politiet opplyser at 15-åringen er i omgangskretsen til drepte Jakob Abdullahi Hassan. Politiet sier de vil etterforske om det kan ha vært en konflikt mellom drapssiktede og det 14 år gamle drapsofferet.

Etterforsker motiv

Kaddeberg Skaar opplyser at den siktede ikke har politisaker mot seg fra før.

Politiet sier de fortsatt etterforsker motiv, men har ikke funnet noe kjennskap mellom siktede og drepte Tone Ilebekk.

BISTANDSADVOKATER: Kristine Eide og Tove Karlsen Westbye er bistandsadvokater for familien. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BISTANDSADVOKATER: Kristine Eide og Tove Karlsen Westbye er bistandsadvokater for familien. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15 år gammel gutt som står bak, sier Kaddeberg Skaar.

Ruta

Hassan tok bussen fra Henrik Wergelands gate i Kristiansand sentrum klokken 15.30 til busstoppet Freyasdalsveien / Marviksveien, som ligger like ved åstedet.

Det er en busstur som tar 10-12 minutter, noe som dermed plasserer Hassan nær åstedet 15.42-15.44. Politiet opplyser at den 15 år gamle gutten, som var i omgangskretsen til Hassan, også var på denne bussen, og viste til videobevis.

Klokka 16.10, nesten en halvtime etterpå, får politiet melding om knivstikkingen fra AMK.

Klokka 14.40 sluttet sluttet Ilebekk på jobb. Hun skal ifølge politiet ha vært på tur med hunden Oskar ved Wild Minnes skole da det tragiske drapet fant sted.

Det framstår mer og mer som at barnehageansatte Ilebekk var et tilfeldig offer. Hun skal ha vært ute og luftet hunden Oskar da hun ble knivstukket, og døde senere av skadene på sykehus.

FENGSLINGSMØTE: 15-åringen ble ved 14-tiden framstilt for varetektsfengsling. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: 15-åringen ble ved 14-tiden framstilt for varetektsfengsling. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Tragisk

Flere personer Dagbladet har snakket med ved åstedet som kjente Ilebekk godt, forteller at hun hadde en sterk rettferdighetssans og at det er sannsynlig at hun kan ha prøvd å gripe inn i situasjonen.

- Familien er lettet over at politiet har gått til pågripelse, og at det ikke har tatt lenger tid enn det har gjort. Men det er en tragedie i seg selv at et barn har tilstått drapene, sier bistandsadvokaten til Ilebekks familie, Tone Karlsen Westbye, til Dagbladet.

Tone Ilebekk etterlater seg mann og to barn født i 1994 og 1998.

- For familien framstår det hele som uforståelig, sier Westbye.

VILLE HA LUKKEDE DØRER: Påtalemyndigheten, ved Bernt Olav Bryge,  begjærte lukkede dører, en begjæring retten tok til følge med hensyn til etterforskningen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VILLE HA LUKKEDE DØRER: Påtalemyndigheten, ved Bernt Olav Bryge,  begjærte lukkede dører, en begjæring retten tok til følge med hensyn til etterforskningen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer