Siktet 16-åring kampklar

- Noen skal definitivt få betale for dette, skriver den siktede 16 åringen Jon Johansen etter avhøret med Økokrim i går natt. Unggutten er siktet for å ha spredd et program som knekker beskyttelseskoden på DVD-filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrims avhør varte mellom seks og sju timer, skrev Johansen i går kveld på nettsiden slashdot.org. I går natt ransaket Økokrim hjemmet til Jon Johansen og hans far, Per, i Steinsholt i Vestfold. Begge er siktet for brudd på åndsverksloven og straffeloven. Strafferammen er bøter eller opp til to års fengsel.

- Ikke bare jeg, men også min far er siktet fordi han eiern webhotellet hvor hjemmesiden(e) min ligger, skriver Johansen.

- Vi har mottatt en anmeldelse fra filmindustrien som gjelder brudd på kopieringsbeskyttelsen på DVD-filmene. Siktelsen gjelder om Johansen har laget et program som bryter kopieringsbeskyttelsen og distribuert det på internett via farens hjemmeside, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim til NTB.

Anmeldt av giganter

Bak anmeldelsen av Jon Johansen og hans allierte står organisasjoner som representerer filmgiganter som Walt Disney, Sony Pictures, MGM, Paramount Pictures, 20th Centry Fox, Universal Studio og Time Warner.

DVD-plater kan lagre video, lyd og grafikk med høy kvalitet, til avspilling på både PC-er og egne DVD-spillere. Underholdningsindustrien satser tungt på at DVD skal erstatte videobånd og CD-ROM.

DVD-produktene er utstyrt med koder, slik at produsentene kan kontrollere ditribusjonen av dem.

Omfattende støtte

På internett får Jon Johansen mye sympati.

Flere ønsker også å donere penger for å dekke Johansens advokatutgifter, og støtter gjerne økonomisk en eventuell rettsak.

Store interesser på spill

-Det står meget store interesser på spill i saken. Utviklingen av elektronisk handel kan settes flere år tilbake dersom varene ikke kan beskyttes tilstrekkelig, sier professor Jon Bing ved Institutt for rettsinformatikk til NTB.

- 16-åringen har sikkert trodd at han drev med uskyldige sysler på gutterommet. Men slik underholdningsindustrien ser det, har han kjørt en trailer opp til platebutikken og sagt: «Nå tømmer jeg lageret!», sier Bing til NTB.

FÅR STØTTE: Økokrims avhør varte mellom seks og sju timer, skrev Johansen i går kveld på nettsiden slashdot.org.