Drapet på Egil Tostrup Bråten

Siktet 30-åring: Fikk voldsdom tre dager etter drapet på Egil Tostrup Bråten

Tidligere dømt for vold, ran og trusler. 

BLE BARE 23 ÅR: Egil Tostrup Bråten ble drept natt til 18. november 2002. To personer er siktet i saken. Foto: Privat/politiet
BLE BARE 23 ÅR: Egil Tostrup Bråten ble drept natt til 18. november 2002. To personer er siktet i saken. Foto: Privat/politietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Den siktede 30-åringen skulle etter planen avhøres i dag, men dette skjedde ikke.

- Han hadde tilbud om avhør, men takket nei, opplyser hans forsvarer Vegard Aaløkken til Dagbladet.

Klienten vil bli framstilt for fengsling i Oslo tingrett i morgen.

- Han vil forklare seg på et seinere tidspunkt, sier politiadvokat Andreas Strand.

Den medsiktede 32-åringen er fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. Han samtykker i kjennelsen, men nekter straffskyld for drapet.

- Han har forståelse for at politiet trenger noe tid til å etterforske, sier Oslo-mannens forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

Politiadvokat Strand opplyser at faren for bevisforspillelse er årsaken til fengslingsbegjæringen.

- Vi opplever de siste dagers hendelser som et stort gjennombrudd i saken, sier han til Dagbladet.

(Dagbladet): To personer er pågrepet og siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten (23), som skjedde natt til 18. november 2002.

I går pågrep politiet i Oslo en mann i 30-åra, etter at den siktede 32-åringen avga ny forklaring til politiet. 32-åringen fortalte i avhør at han knytter seg til saken og hendelsen, og ifølge politiet «har det vært vanskelig for ham å bære på dette i 14 år».

Den siktede 30-åringen var tidligere et idrettshåp, ifølge VG. Han var i en periode i ungdomsåra idrettsutøver på toppnivå i Norge, men ungdomsåra gikk ikke til bare idrett ifølge dommene mot ham.

Kriminell

Tre dager at Egil Tostrup Bråten ble funnet i en blodpøl i Nordahl Bruns gate, fikk den siktede 30-åringen, som den gang var 16 år, en voldsdom for å ha kastet ei sennepflaske i hodet på en mann, slik at tuppen av sennepflasken brakk og ble stående igjen i tinningen.

Den siktede ble dømt til 120 dagers fengsel. Han ble også dømt for å ha båret kniv og for å ha gått med softgun i Vaterlandsparken i Oslo.

Året før, da han var 15 år, truet han andre for å få penger, stjal en mobiltelefon fra jevnaldrende og utøvde vold. Hans siste dom kom i 2003.

Ifølge barnevernet, som vitnet i den ene saken, var han en «snill og grei gutt, som klart har profittert på barnevernets arbeid».

Ifølge den ene dommen fra Oslo tingrett vanket han «i et belastet miljø». Da han begynte på videregående, skal han ha «brutt med sitt tidligere miljø».

Vegard Aaløkken forsvarer den siktede 30-åringen i denne saken, og har ikke svart på Dagbladets hendelser i dag. Aaløkken har vært forsvarer for sin klient tidligere. 30-åringen skal avhøres i løpet av dagen.

Kontorforretning

PRESSEKONFERANSE: Grete Lie Metlid, leder for voldsavsnittet forteller at siktede har gitt en helt ny forklaring, og at han samtykker til fengsling i morgen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Den siktede 32-åringen samtykket til varetektsfengsling under nye avhør i går. Saken avgjøres ved kontorforretning i løpet av ettermiddagen, hvilket betyr at partene ikke trenger å møtes. 32-åringen vil begjæres fengslet i fire uker med brev - og besøkskontroll, skriver politiet i en pressemelding.

Også den siktede 32-åringen har et rulleblad å vise til, bare et betydelig lengre et. Mannen, som har tyrkisk bakgrunn, er tidligere straffedømt ti ganger, og var i en periode en del av et kriminelt miljø fra Groruddalen i Oslo.

Vidar Lind Iversen, forsvarer for 32-åringen, forteller til Dagbladet at hans klient nekter straffskyld.

Felles venner

Leder for seksjon for volds- og sedelighetsforbrytelser i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid, ønsker ikke å kommentere om de to siktede kjenner til hverandre.

Dagbladet kjenner til at en av de som ble ransdømt med 32-åringen i 2003, er oppført som venn med 30-åringen på Facebook.

Dagbladet har ikke lyktes med å få tak i politiet eller politiadvokat Andreas Strand.