I FENGSLINGSMØTE: Helge Hartz forsvarer en 47-åring fra Elverum som i likhet med elleve andre hedmarkinger er siktet i den store ulvejaktsaken. I dag blir klienten framstilt for varetektsfengsling. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I FENGSLINGSMØTE: Helge Hartz forsvarer en 47-åring fra Elverum som i likhet med elleve andre hedmarkinger er siktet i den store ulvejaktsaken. I dag blir klienten framstilt for varetektsfengsling. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Siktet (47) skjøt ulv for fire uker siden

Men nekter straffskyld i den store ulvejaktsaken i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): En 47-åring fra Elverum som i dag framstilles for varetektsfengsling i den store ulvejaktsaken i Hedmark, er fra før kjent av politiet for å ha skutt ulv ulovlig.

- Han har erkjent at han for fire uker siden skjøt ulv, opplyser hans forsvarer Helge Hartz til Dagbladet.

Mafiaparagrafen Når det gjelder siktelsen han deler med elleve andre menn fra Hedmark, nekter han straffskyld for grov miljøkriminalitet. Han har nektet å forklare seg om punktet som går på organisert kriminalitet i henhold til straffelovens paragraf 60a - den såkalte mafiaparagrafen.

Politiadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen fra Økokrim har lagt ned påstand om én ukes vareteksfengsel for 47-åringen og en 35-åring, også han fra Elverum - en relativt kort fengslingsperiode.

- Vi frykter bevisforspillelse. I tillegg trenger vi den tida til å gå igjennom det store databeslaget vi har gjort i saken, sier Vigmostad-Olsen til Dagbladet.

35-åringen nekter straffskyld etter siktelsen, opplyser hans forsvarer Jørn Mejdell Jakobsen.

- Han synes dette er en lei situasjon, og sier han ikke har noe med saken å gjøre, sier advokaten.

- Systematisk og målrettet Mejdell Jakobsen sier de siktede kjenner hverandre.

- Men det er langt derfra til å bli siktet for organisert kriminalitet.

I morgen vil ytterligere fire menn bli framstilt for fengsling. Seks er løslatt etter avhør.

Politiet mener de tolv siktede har vært medlemmer av et nettverk som systematisk og målrettet har drevet krypskyting av ulv i stor stil i en årrekke. Siktelsen er den første i sitt slag her til lands.

Lokale medier melder at blant de siktede fins en profilert jeger og en tidligere politimann.

Barket sammen på gangen Frontene mellom dem som er for ulvejakt, og dem som er imot, er svært steile, og konfliktnivået er høyt. Det ble tydelig for alle da de to sidene i dag barket sammen på gangen utenfor rettssal 1 i Sør-Østerdal tingrett.

- Jeg snakker ikke med angivere! utbrøt ulvejaktforkjemper Ove Mellem mot motstander Dag Bjørndal foran hele det frammøtte pressekorpset.

Mellem hevdet Bjørndal, som leder «Aksjonen rovviltets røst», står bak siktelsen mot de tolv hedmarkingene, bl.a. gjennom systematisk overvåkingsvirksomhet. Bjørndal benektet beskyldningene og var tydelig rystet over angrepet.

- Jeg ble helt satt ut, jeg hadde ikke ventet noe slikt, sa Bjørndal til Dagbladet umiddelbart etter opptrinnet.

- Behandles som Breivik Mellem på sin side hevder folk i Elverums-traktene er tvunget til å skyte ulv på grunn av ukontrollert vekst i bestanden.

BLE VERBALT ANGREPET: På gangen utenfor rettssalen ble ulveforkjemper Dag Bjørndal beskyldt for angiveri av ulvemotstander Ove Mellem (i bakgrunnen). Bjørndal var rystet etter det verbale angrepet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BLE VERBALT ANGREPET: På gangen utenfor rettssalen ble ulveforkjemper Dag Bjørndal beskyldt for angiveri av ulvemotstander Ove Mellem (i bakgrunnen). Bjørndal var rystet etter det verbale angrepet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi kan snart ikke ha hund ute, sa han.

Mellem, som er leder for Elverum kommunes viltfaglige utvalg og bar ei skyggelue med logoen til «Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk», uttrykte sterk støtte til de to som i dag framstilles for fengsling.

- De er arbeidsomme, skikkelige familiefedre, sa han.

Grunneieren var også sterkt provosert over at dagens rettsmøter foregår for lukkede dører.

- De siktede behandles som Anders Behring Breivik! tordnet han.

MOTPARTER: Politiadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen (t.v.) ved Økokrim representerer påtalemakten i saken. T.h. Jørn Mejdell Jakobsen, som forsvarer en av de siktede, en 35-åring fra Elverum. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MOTPARTER: Politiadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen (t.v.) ved Økokrim representerer påtalemakten i saken. T.h. Jørn Mejdell Jakobsen, som forsvarer en av de siktede, en 35-åring fra Elverum. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer