Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet 66-åring hevder mann klippet gress og ryddet snø som husleie

Siktet for tvang og trusler mot mann i 40-åra. - Kjenner seg ikke igjen.

BOLIG: I denne boligen ble den fornærmede mannen funnet fredag. Lørdag ble en 66-åring pågrepet, siktet for tvang og trusler. Mannen er nå fengslet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BOLIG: I denne boligen ble den fornærmede mannen funnet fredag. Lørdag ble en 66-åring pågrepet, siktet for tvang og trusler. Mannen er nå fengslet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble 66 år gammel mann fengslet i to uker i Gjøvik tingrett for tvang og trusler mot en mann i 40-åra.

Ifølge den fornærmede mannens familie har den yngre mannen blitt holdt fanget mot sin vilje ved at 66-åringen har hatt et maktforhold med psykisk og fysisk kontroll og blant annet tatt over mannens bankkort og telefon.

Politiet har ikke gått så langt i sine beskrivelser, men mener det er blitt brukt tvang overfor mannen i 40-åra. Ifølge politiet han har aldri vært innelåst. Politiet etterforsker for fullt, men siktelsen er foreløpig uendret.

- Klippet gress

Dagbladet var i går på den siktede mannens bolig på et lite sted i Vestoppland. Fredag aksjonerte politiet mot boligen da mannen i 40-åra ble hentet ut. Lørdag ble 66-åringen pågrepet i boligen. Men det var ikke her den fornærmede mannen bodde.

- Min klient har forklart at det er snakk om to forskjellige hus. Han har leid ut et eget hus til fornærmede der han har bodd for seg selv, sier 66-åringens forsvarer, advokatfullmektig Magnhild Claudius, til Dagbladet.

Politiet har også opplyst at mannen holdt til i en annen bolig.

Flere naboer fortalte til Dagbladet i går at den siktede mannen stadig skal ha hatt hjelpere som bidro med utendørsarbeid, og at det den siste tida skal ha blitt observert en spesiell mann som har bidratt.

- Ifølge leiekontrakten med min klient skulle han klippe gress og rydde snø hos seg selv. I tillegg har klienten min hatt ryggproblemer og dermed spurt fornærmede om å få hjelp i sin hage med å klippe gress og måke snø blant annet. Det er bakgrunnen for det, sier hun.

Familien ber om ro

Familie og venner av fornærmede har sendt ut en pressemelding i saken.

«Av hensyn til etterforskningen og familiens behov for fred og ro, ønsker vi nå fullstendig stans av spørsmål rundt denne saken. Det vil fra nå, ikke bli gitt flere kommentarer til denne saken», opplyser familien.

Vi ønsker nå fred og ro, å kommer ikke til kommentere eller svare ytterligere. Nå må politi, advokat og øvrige få lov å jobbe i fred med saken. Vi ber instendig om at dette blir respektert.» skriver de.

- Utelukker ikke flere fornærmede

Boligen fornærmede bodde i, skal ligge like i nærheten av siktedes bolig. Siktede eier en rekke bygg i distriktet, der flere leier ut. Politiet uttalte i går kveld at de ikke utelukker flere fornærmede i saken.

- Det er en del av etterforskninga vår. Vi etterforsker bredt og vi er åpne for at det kan være mulige andre fornærmede også, sa politiadvokat Ingveig Nøkleby til Dagbladet.

- Dette har jeg ikke hørt noe om, så det er vanskelig å kommentere, sier advokatfullmektig Claudius.

- Kjenner seg ikke igjen

Mannen erkjenner ikke straffskyld, og kjennelsen om fengsling i to uker med brev- og besøkskontroll ble i går anket av forsvareren. I utgangspunkter ba påtalemyndigheten om fire uker fengsling, noe retten ikke gikk med på. Retten mener i tillegg mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt.

Den siktede mannen har både kone og barn.

- Kjente familien hans til mannen som bodde i den andre boligen?

- Jeg har ikke noe kunnskap om hva familien vet og ikke vet, sier Claudius til Dagbladet.

Familien til fornærmede har fortalt til Oppland Arbeiderblad at mannen bare har fått være alene når han har gjort oppgaver for den eldre mannen. Kontakten hevder også den siktede har tatt over fornærmedes telefon og bankkonto.

-Han kjenner seg ikke igjen i noe av det som sies av fornærmedes familie. Det har ikke vært noe tvang. Min klient har hjulpet fornærmede med bolig og har blant annet fått hjelp i hagen tilbake. De to har kjent

hverandre i en årrekke, sier Claudius.

Politiet med full etterforskning

Familien har også hevdet at mannen i 40-åra var utsultet, dehydrert og ikke til å kjenne igjen da de fant ham ved det som omtales som en tilfeldighet etter to år.

- Han har hatt til seg næring selv og har kjøpt sin egen mat. Han er et voksent menneske, sier Claudius.

Flere avhør

Politiet i Innlandet er tause om saken.

- Vi kan ikke gå noe mer konkret inn på hva som skjedd. Det jobbes bredt med saken og blant etterforskningsskritt som gjennomføres er vitneavhør, sier politifullmektig Kristin Andersen til Dagbladet.

Hun vil ikke si om siktedes familie eller andre i hans krets er avhørt, men sier det gjenstår flere avhør.

- Har dere vært i mannens bolig og i boligen fornærmede skal ha disponert.

- Vi vil ikke gå inn på konkrete etterforskningsskritt, men som sagt er vi i en tidlig fase og etterforsker bredt. Det betyr blant annet gjennomgang av beslag og avhør, sier hun.

Hun sier det er for tidlig å si noe om når det blir nye avhør av siktede og at det er for tidlig å si om det kan være andre fornærmede i saken.

Mannen er siktet for overtredelse av straffeloven § 251 første ledd, tvang og trusler.