AKSJON: Politiet hadde i går en større aksjon mot mannens bolig på Skedsmokorset på Romerike. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKSJON: Politiet hadde i går en større aksjon mot mannens bolig på Skedsmokorset på Romerike. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Siktet bombemann fengslet i fire uker

- Jeg er hengt ut for noe jeg ikke er, sa mannen i 40-åra til Dagbladet. Nå er han fengslet for bombetrusler mot politiet.

HALDEN (Dagbladet): Mannen i 40-åra som skal ha sendt ei bombe til politihuset i Ski, er fengslet med brev- og besøksforbud i fire uker. De to første ukene må sones på isolasjon, besluttet Halden tingrett i dag.

Den siktede mannen anket på stedet.

Mannen nekter for å ha hatt noe med bomba å gjøre. Han har i mange år vært i heftig konflikt med politiet på Romerike.

FENGSLING: Politiadvokat John Skarpeid og mannens forsvarer John Christian Elden. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FENGSLING: Politiadvokat John Skarpeid og mannens forsvarer John Christian Elden. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om han har noe han vil si, sa mannen i 40-åra følgende da han ankom retten:

- Jeg ble ikke pågrepet. Jeg inngikk en avtale med politiadvokaten. Jeg vil korrigere det bildet, fordi jeg mener det er feil det som er skrevet om at jeg ble pågrepet, sier han til Dagbladet.

- Jeg er hengt ut for noe jeg ikke er, sier han.

- Finnes mer effektive måter

Mannen beskriver det som at han selv meldte seg for politiet. Han har tidligere sagt at han har forståelse for at politiet ville snakke med ham, på grunn av den langvarige konflikten han har hatt med etaten.

Forsvarer John Christian Elden sier at siktede overhodet ikke knytter seg til handlingen.

- Vi har anket på stedet, så får vi se hva lagmannsretten sier. Det sentrale er om han kan ha sendt den pakken eller ikke på onsdag. Det burde politiet enkelt kunne finne ut av. Han har selv forklart at om han ønsket å skade politiet, så finnes det langt mer effektive metoder, sier forsvareren.

FIRE UKER: Dommerfullmektig Pia Skjørshammer Klafstad ved Halden tingrett besluttet fire ukers fengsling. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FIRE UKER: Dommerfullmektig Pia Skjørshammer Klafstad ved Halden tingrett besluttet fire ukers fengsling. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Politiet pekte raskt mannen ut som en moduskandidat på grunn av en langvarig konflikt med etaten. Politiadvokat John Skarpeid sier at politiet fortsatt har en stor etterforskning foran seg.

Bombetrusseldømt

I 2008 parkerte han blant annet en bil med eksplosiver utenfor lensmannskontoret på Lørenskog og truet med å sprenge bilen i lufta. For et halvt års siden skal han også ha tagget ned Nedre Romerike tingrett og lensmannskontoret på Lørenskog.

Da politiet fredag kveld tok seg inn i mannens bolig på Skedsmo på Romerike, evakuerte de et titalls naboer i frykt for eksplosjon.

Politiadvokat John Skarpeid sier til Dagbladet i retten at de ser på saken som svært alvorlig.

- Vi mener bevisbildet nå er styrket, og det er skjellig grunn til mistanke. Vi ønsker å ha ham i isolat blant annet så han ikke kan kommunisere med medfanger. Vi kan per nå heller ikke utelukke at det kan ha vært andre involvert. Etterforskingen er fortsatt i en tidlig fase, sier han.

Flere navn og overvåkning

Politiet satte sperringer omkring hundre meter rundt hjemmet hans da de fredag kveld aksjonerte.

Bombegruppa var plass på stedet sammen med krimteknikere, ambulanse og brannbil i løpet av kvelden. Innsatsleder Anders Bru forklarte at brannbilen ble tilkalt rutinemessig i tilfelle noe skal eksplodere.

Politiet tok seg ved 20.30-tiden inn i siktedes leilighet. Da hadde de tidligere undersøkt den utenfra med kranbil, og undersøkt siktedes garasje og kjellerbod.

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått skal siktede ha operert med flere navn på sin egen postkasse til tross for at han bor alene i leiligheten. Han skal ha bodd på adressen i nærmere ti år.

Flere naboer sier de har observert overvåkingskameraer som peker ut fra leiligheten.

Pågrepet fredag

Det var fredag ettermiddag at politiet opplyste at de har pågrepet en mann i 40-åra etter bombefunnet ved politihuset i Ski onsdag. Mannen er nå siktet for drapsforsøk, men nekter straffskyld.

Mannen har en lang historikk med konflikt med det lokale politidistriktet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal mannens historie være knyttet til psykiatri og ikke ideologi. Personer med kjennskap til mannen beskriver at han føler seg som en normal borger som føler seg overkjørt av systemet.