Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet bombemann i retten: - Jeg er hengt ut for noe jeg ikke er

Ankom retten i Halden og hevdet at han selv meldte seg. Dørene lukket i fengslingsmøtet.

UNDERSØKTE LEILIGHET: Politiet tok seg i går inn i leiligheten til den bombesiktede mannen i Skedsmo. Foto: Christian Roth Christensen
UNDERSØKTE LEILIGHET: Politiet tok seg i går inn i leiligheten til den bombesiktede mannen i Skedsmo. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): Politiet ber om fire ukers varetekt for mannen som er siktet for drapsforsøk etter at politiet i Ski mottok ei bombe onsdag.

Siktede ankom Halden tingrett klokka 16.20 lørdag ettermiddag i en mørk olajakke med en ullkrage. Han så noe fortumlet ut, men satte seg ned ved siden av sin forsvarer John Christian Elden.

- Det er feil

I RETTEN: Mannens forsvarer John Christian Elden (t.h.) hilser på politiadvokat John Skarpeid. Foto: John Terje Pedersen
I RETTEN: Mannens forsvarer John Christian Elden (t.h.) hilser på politiadvokat John Skarpeid. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om han har noe han vil si, sier mannen i 40-åra.

- Jeg ble ikke pågrepet. Jeg inngikk en avtale med politiadvokaten. Jeg vil korrigere det bildet, fordi jeg mener det er feil det som er skrevet om at jeg ble pågrepet, sier han til Dagbladet.

- Jeg er hengt ut for noe jeg ikke er, sier han.

Mannen beskriver det som at han selv meldte seg. Han har tidligere sagt at han har forståelse for at politiet ville snakke med ham, på grunn av den langvarige konflikten han har hatt med politiet.

Legevakt og lukkede dører

Politiadvokat John Skarpeid opplyser at de vil begjære lukkede dører under rettsmøtet, blant annet fordi politiet ikke kan utelukke at andre kan ha vært involvert.

Politiet argumenter også med at saken er i en innledende fase at de frykter detaljer som kan avdekke siktede og eventuelt andres involvering kan komme ut.

Politiet vil begjære mannen fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og to av ukene i isolat. Dommerfullmektig Pia Skjørshammer Klafstad besluttet også at rettsmøtet skal gå for lukkede dører.

Forsvarer John Christian Elden opplyste at også den siktede ønsker lukkede dører.

- Det sentrale er at politiet sier at andre kan være involvert og at det ikke nødvendigvis er ham, sier Elden.

Fengslingsmøtet ble noe utsatt fordi den siktede mannen har vært på legevakta i Sarpsborg.

- Det var noen helsemesssige utfordringer som kan ha vært stressrelatert. Det er likevel ventet at han kommer hit og at fengslingsmøtet vil gå etter planen omkring en halvtime forsinket, sier han.

Nekter straffskyld

Den siktede mannen har forsvarer John Christian Elden som forsvarer, som selv vil stille i fengslingsmøtet i dag. Fengslingen skulle egentlig gjennomføres mandag, men ble framskyndet til i dag.

Mannen, som er i begynnelsen av 40-årea, er siktet for drapsforsøk. Han ble pågrepet fredag ettermiddag ved Skedsmo senter i Akershus.

LUKKET DØRENE: Dommerfullmektig Pia Skjørshammer Klafstad. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LUKKET DØRENE: Dommerfullmektig Pia Skjørshammer Klafstad. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

følge Elden har ikke hans klient erkjent forholdet.

– Han har ikke samtykket til fengsling og mener seg forfulgt av politiet gjennom de siste ti årene, skriver Elden i en sms til NTB. Ved 13.30-tiden lørdag ettermiddag satt den siktede mannen i avhør, opplyser Elden.

Bombegruppe

Det ble slått alarm ved politihuset på Ski da en pakke skulle åpnes onsdag morgen, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Politiets bombegruppe var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

Politiet har uttalt at det var snakk om en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker.

Torsdag siktet politiet mannen som ble pågrepet fredag.

– Vi visste hvem som sto bak bombetrusselen torsdag kveld, og han ble formelt siktet da. Vi kunne imidlertid ikke gå ut med noe før han ble pågrepet, sa politiadvokat John Skarpeid.

Mannens håndskrift på pakka som ble sendt ble blant de sentrale bevisene, og politiet gjorde omfattende teknisk analyse av pakka.

Stor politiaksjon

Fredag kveld rykket politiet ut i en stor politiaksjon til den siktede mannens bolig i Skedsmo på Romerike, sammen med bombegruppa, brannvesenet og helsevesenet. Frykt for at den siktede på noe vis hadde satt opp feller førte til et stort oppbud fra nødetatene.

SPRENGSTOFF: Dette vet vi om den mistenkelige pakken sendt til politiet onsdag 5. desember - som viste seg å inneholde sprengstoff. Video: Freddie Larsen og NTB Scanpix. Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

Naboer ble evakuert, og et stort område rundt boligblokka var sperret av. Sent fredag kveld opplyste politiet at de evakuerte beboerne fikk flytte tilbake. Klokken 21.45 forlot bombegruppa boligen uten å ha gjort funn.

Den siktede er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol, opplyste Øst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag. Til Dagbladet sier Skarpeid at mannen tidligere har drevet med tagging av domstolen på Romerike og politistasjonen der tidligere i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!