Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet i Sandefjord

Siktet et år etter løslatelse: ­- Rå og brutal

Kriminalomsorgen fant det ikke forsvarlig å prøveløslate mannen som er siktet for å ha drept kjæresten Thea Halvorsen Braavold (31).

FUNNET HJEMME: 45-åringens kjæreste Thea Halvorsen Braavold (31) ble funnet død hjemme søndag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FUNNET HJEMME: 45-åringens kjæreste Thea Halvorsen Braavold (31) ble funnet død hjemme søndag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SANDEFJORD/TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): 45-åringen som er siktet for drapet på Thea Halvorsen Braavold (31) i Sandefjord, ble tirsdag fengslet for fire uker med brev-, besøks- og medieforbud, samt full isolasjon i to uker.

Den drapssiktede mannen er Braavolds kjæreste og samboer. Kvinnen ble funnet død av venner i deres felles bolig søndag ettermiddag, og 45-åringen ble pågrepet uten dramatikk et annet sted i byen et par timer seinere.

Den siktede samboeren har ennå ikke avgitt forklaring, derfor er det uvisst hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet i siktelsen.

DREPT: Thea Halvorsen Braavold (31). Foto: Privat
DREPT: Thea Halvorsen Braavold (31). Foto: Privat Vis mer

- Rå og brutal hverdag

Mannen har en lang historie med alvorlig kriminalitet. På midten av 2000-tallet ble han sammen med flere andre dømt for et brutalt drap. 45-åringen fikk den lengste straffen - 15 års fengsel.

Tidligere etterforsker i Larvik-politiet, krimforfatter Jørn Lier Horst, fulgte det kriminelle voldsmiljøet i Vestfold på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Der var siktede en sentral skikkelse.

- Den gangen var det er veldig tungt kriminelt miljø med en rå og brutal hverdag for dem som var på innsida. Det endte blant annet med dette drapet, sier Horst til Dagbladet.

- Det harde kriminelle miljøet i Vestfold finnes delvis fremdeles, men ble mer eller mindre oppløst gjennom det drapet, sier Horst.

- ALLTID BLID: - Hun var alltid imøtekommende, alltid blid, tok alle inn. Det forteller Charlotte Pedersen om barndomsvenninna Thea Halvorsen Braavold. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Sonet hele dommen

Ifølge Sandefjords Blad var mannen ferdig med å sone drapsdommen høsten 2018. Påfallende nok ble han aldri prøveløslatt, men sonet hele dommen.

DØMT: Mannen er tidligere dømt for et brutalt drap.
DØMT: Mannen er tidligere dømt for et brutalt drap. Vis mer

Kriminalomsorgen opplyser til TV 2 at de mener det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å løslate 45-åringen. Nå, et drøyt år etter løslatelsen, er han igjen siktet for drap. Ifølge kanalen er det bare omkring ti prosent av drapsdommer som sones til siste dag.

- Han er en av dem som har sonet hardest i Norge, sier Lier Horst.

Regiondirektør i Kriminalomsorgen Region Sør, Rita Kilvær, skriver til TV 2 at de prøvde flere tiltak for å vende 45-åringen til livet på utsida.

- Men her har domfelte brutt vilkår som for eksempel opphold på permisjonsadresse, unnlatt å møte tilbake i rett tid, begått nye straffbare handlinger eller ruset seg, sier hun.

Kriminalomsorgen mente det ikke var trygt å prøveløslate mannen. Og at tiltakene de iverksatte ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig.

Mishandlet

AVBRØT: Den drapssiktede mannen var ikke i stand til å la seg avhøre mandag. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Drapsofferet i saken fra midten av 2000-tallet var en mann i 20-åra fra et annet kriminelt miljø på Østlandet. Han ble ifølge dommen fra lagmannsretten lurt til et møte i et næringslokale, hvor han ble overfalt av den nå siktede mannen og vennene hans.

Drapsofferet ble utsatt for svært brutal og langvarig mishandling, hvor den nå siktede 45-åringen framstår som mest aktiv.

Ifølge dommen slo han offeret gjentatte ganger med en batong, slik at den ble bøyd. Deretter skjøt han mannen i 20-åra i beinet, og mishandlet ham etterpå med våpenet.

Brente bilen

Til slutt ble den fornærmede plassert i sin egen bil og forlatt der, livstruende skadd. Da gjerningsmennene seinere på dagen innså at han var død, ble bilen satt i brann for å skjule spor.

SANDEFJORD: En mann i 40-årene er siktet for drap etter at en kvinne i 30-årene ble funnet død i en leilighet nær Sandefjord sentrum søndag ettermiddag. Foto: Geir Eriksen Vis mer

Dommen fra lagmannsretten slår fast at drapet skjedde under såkalt særdeles skjerpende omstendigheter, som medfører høyere straff:

I tillegg til den grove mishandlingen trekker retten fram at drapet var uttrykk for «selvjustis innenfor et kriminelt belastet miljø», som gjør det nødvendig med «sterke allmennpreventive hensyn».

Det gikk bare tre uker til han ble arrestert etter løslatelsen i 2018, denne gangen etter en biljakt hvor han til slutt krasjet i autovernet, i rus og uten førerkort. Politiet fant et stort parti narkotika i bilen, og han ble dømt igjen.

45-åringen ble sluppet ut høsten i fjor, og sitter altså igjen fengslet, denne gangen for et nytt drap, på sin egen kjæreste.

I dårlig forfatning

Mannen er tilsynelatende i dårlig forfatning etter pågripelsen, og har ikke latt seg avhøre.

- Han ønsker avhør, men har rett og slett ikke vært i stand til det på grunn av tilstanden, sier mannens forsvarer Jonny Sveen til Dagbladet.

45-åringen framsto som svært medtatt da han tirsdag møtte i fengslingsmøtet i Vestfold tingrett i Tønsberg:

Han slet med å svare på dommerens spørsmål om personalia, og svarte heller ikke på om han forsto rettens avgjørelse om fengsling.

- Han har det helt forferdelig. Det ser man på ham. Det er uavhengig av hva som har skjedd eller ikke, sier Sveen om klienten.

Under fengslingsmøtet i narkotikasaken oppga mannen ifølge Sandefjords Blad å lide av ADHD, angst og soningsskader.