Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amy Cooper

Siktet etter dette

Amy Cooper (41), den hvite kvinnen som ringte politiet for å anmelde en svart fuglekikker i Central Park, er siktet for falsk anmeldelse.

VIDEO GÅTT VIRALT: Kvinnen blir bedt om å respektere parkens båndtvang. Da ringer hun politiet. Video: Privat. Reporter: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): - Det er mann, afrikansk-amerikansk, som filmer meg, og truer meg og hunden min. Det er en afrikansk-amerikansk mann, jeg er i Central Park, og han filmer meg og truer meg og hunden min, sier Cooper i videoen som den svarte fuglekikkeren, Christian Cooper, tok opp da hun ringte politiet.

Til tross for felles etternavn, er de ikke i slekt. Episoden oppsto da han ba henne om å holde hunden sin i bånd i et område i Central Park hvor han befant seg for å observere fugler. Det gjorde Amy Cooper rasende og hun ringte politiet og hevdet at hun ble truet. Men videoen viser tvert imot at Christian Cooper framstår som rolig.

Hverdagsrasisme

Videoen fra mai gikk også viralt som et eksempel på hverdagsrasisme og skjedde 25. mai, samme dag som afroamerikanske George Floyd ble drept i Minneapolis.

Episoden ble spredt viralt i USA og fordømt over hele landet som et typisk eksempel på hverdagsrasisme. Den har allerede ført til at hun mistet jobben sin, og nå risikerer hun fengsel i opp til ett år, skriver NTB.

- I dag har kontoret vårt startet påtale mot Amy Cooper for falsk anmeldelse. Vi er svært opptatt av å holde gjerningspersoner ansvarlige for denne typen oppførsel, sier statsadvokat i New York, Cy Vance, i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Offentlig beklagelse

Cooper skal nå etter planen møte i et rettsmøte 14. oktober.

Amy Cooper fikk sparken fra finansselskapet Franklin Templeton dagen etter hendelsen. Samme dag kom hun også med en offentlig beklagelse.

- Jeg tror ikke det er en eneste afroamerikansk person i Amerika som ikke har opplevd noe liknende på et eller annet tidspunkt, sa Christian Cooper til Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!