Siktet etter mafiaparagrafen: - Nå angrer han på at han skrøt av ferrarien

Bedragerisiktet 33-åring føler seg som offer og ikke forbryter.

NEKTER STRAFFSKYLD: - Jeg har jo en inntekt, og velger å bruke pengene. Ingen vet om vi er her i morgen. Det fortalte en nå bedragerisiktet forretningsmann fra Romerike i et intervju med Dagens Næringsliv for en stund siden. Foto: Geir Egil Skog
NEKTER STRAFFSKYLD: - Jeg har jo en inntekt, og velger å bruke pengene. Ingen vet om vi er her i morgen. Det fortalte en nå bedragerisiktet forretningsmann fra Romerike i et intervju med Dagens Næringsliv for en stund siden. Foto: Geir Egil SkogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 33 år gamle antatte hovedmannen i den store bedragerisaken som Kripos mener å ha rullet opp, ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud hvorav to uker i full isolasjon.

33-åringen i budbilbransjen ble pågrepet på onsdag, i en enorm politiaksjon på over 20 adresser på Østlandet. Totalt seks menn, alle med bakgrunn fra Sri Lanka, ble i dag framstilt for varetektsfengsling.

Flere av disse mennene er regnet som de mest sentrale siktede blant de totalt 21 som har vært pågrepet i saken.

- Disponerte bank-ID Den bedragerisiktede 33-åringens forsvarer Steinar Stenvaag opplyser at klienten avviser de alvorlige anklagene.

- Han kjenner seg ikke igjen som hovedpersonen i dette eller at han har deltatt i noe organisert miljø. Han forteller at han har vært dum i et konkret tilfelle, ved å forvalte en annen persons bank-id-brikke, men han kan ikke se at den dumskapen er kriminell. Han har hjulpet enkelte personer med noen vanlige forretningsmessige transaksjoner, nærmere bestemt å betale regninger, sier Stenvaag etter fengslingsmøtet.

Han mener årsaken til at klienten ble siktet etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens §60a, er at politiet ville få hjemmel til telefonavlytting og andre former for overvåkning.

- Det er ren polititaktikk, sier Stenvaag.

- Angrer på Ferrari-oppslag Ifølge advokaten har 33-åringen forklart at han kjenner til noen av de andre siktede, men at han ikke har hatt noen utstrakt kontakt med dem.

- Han har vært i et fem timer langt avhørt der han har forklart seg så godt han kan, og det han sier er etter min mening ikke i samsvar med det politiet hevder. Det politiet har lagt fram så langt er lite konkret og overfladisk. Det jeg ser er en veldig dårlig pokerhånd fra politiet, sier forsvareren.

Politirevisorer og Skattekrim-enheten i Skatt Øst jobber nå etter alt å dømme med en omfattende forbruksanalyse der alle 33-åringens pengestrømmer og verdigjenstander holdes opp mot innrapporterte, dokumenterbare inntekter.

Dagbladet skrev i går at 33-åringen tidligere har skrytt av forretnings-suksessen og posert med en millionbil, en hvit Ferrari, i media.

 - Jeg har jo en inntekt, og velger å bruke pengene. Ingen vet om vi er her i morgen, sa mannen i et intervju med Dagens Næringsliv for en stund siden - et av flere intervjuer han har gitt om luksusbilen

Forsvareren forteller at 33-åringen nå angrer på å ha skrytt åpenlyst av den luksuriøse bilparken.

- Det er svingdøra som slår ham i fjeset. Han har aldri brukt penger på å verken røyke eller drikke og har spart i ti år for å kjøpe en Ferrari, men han sier nå at det var forferdelig dumt å reklamere for dette, sier Stenvaag til Dagbladet.

Han opplyser at både millionbilen og andre kjøretøy registrert på 33-åringens firma, er beslaglagt.

- Forstadie til helvete 33-åringen anket i ettermiddag fengslingskjennelsen på stedet. Han reagerer særlig kraftig på restriksjonene han blir pålagt de første to fengslingsukene.

- Det verste er medieforbud. For et menneske som ikke akkurat er en litterat er dette forstadiet til helvete. Det vil gi ham en psykisk knekk at han blir isolert og verken får lese aviser eller se på tv. Dette er veldig inngripende virkemidler. Nå har han det ganske forferdelig, og opplever seg mer som offer enn som en forbryter, sier forsvareren.
Forsvareren ville i ettermiddag at pressen skulle få være tilstede under fengslingsmøtet, men aktor fikk medhold i at dørene skulle lukkes.

Én av de andre siktede, en 20-åring fra Strømmen, 

Kripos ville i dag ikke uttale seg om fengslingene før resultatet fra alle rettsmøtene er klart.

Enorm razzia Saken 33-åringen er siktet i er norske myndigheters største tilslag mot arbeidslivskriminalitet siden Lime-saken i fjor. Omlag 220 personer fra Kripos, Økokrim, Oslo politidistrikt, Romerike politidistrikt, Skattekrim og NAV deltok i onsdagens massive razzia mot rundt 20 ulike adresser på Østlandet.

De alvorligste siktelsene dreier seg samlet om mange millioner kroner i lånebedragerier ved hjelp av uriktige identiteter. I tillegg knyttes flere av mennene til store skatte- og avgiftsunndragelser knyttet til svart omsetning og skjulte ansettelsesforhold. Samtidig undersøker NAV antatte trygdebedragerier.

Tidligere i etterforskningen mistenkte Kripos at nettverket også kunne stå bak tvang som kvalifiserte til menneskehandel, men dette skal ikke lenger være noe sentralt tema.