Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet etter Nord-Korea-hjelp: - Kan sette verden i fare

Skal ha deltatt på konferanse og blant annet delt råd og informasjon om kryptovaluta - noe FN hevder Nord-Korea stjeler av i massevis.

AMERIKANER ARRESTERT: En amerikaner ble arrestert etter at han skal ha delt informasjon med Nord-Korea. Her er nasjonens diktator Kim Jong-un foran tegningen av det som seinere skulle bli Pyongyangs teknologi- og forskningssenter, der konferansen ble holdt. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA
AMERIKANER ARRESTERT: En amerikaner ble arrestert etter at han skal ha delt informasjon med Nord-Korea. Her er nasjonens diktator Kim Jong-un foran tegningen av det som seinere skulle bli Pyongyangs teknologi- og forskningssenter, der konferansen ble holdt. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA Vis mer

En ledende forsker på kryptovaluta ble pågrepet av amerikanske myndigheter etter å ha deltatt på en hemmelig konferanse i Nord-Korea om samme tema.

Det melder blant andre New York Times og The Independent.

Ifølge avisene er mannen siktet for å ha delt råd og informasjon om hvordan man skal omgå internasjonale sanksjoner rundt kryptovaluta og lukkede systemer.

Det amerikanske justisdepartementet mener ifølge The Independent at mannen reiste til Pyongyang for å delta på konferansen i april i år.

- Han reiste til Nord-Korea uten tillatelse fra regjeringen, og med kunnskap om at det han gjorde strider mot amerikansk lov, sier FBIs assisterende direktør William Sweeney ifølge avisa.

Interesse for kryptovaluta

Videre sier han at USA ikke kan ta sjansen på å la noen unnslippe straff for å ha begått nevnte lovbrudd.

- Det er fordi konsekvensene av at Nord-Korea mottar ressurser, teknologi og informasjon i forlengelsen av at de ønsker å lage atomvåpen, kan sette verden i fare. Det er hakket mer uhyggelig at en amerikansk statsborger valgte å hjelpe dem, sier Sweeney.

Assisterende justisminister i USA, John Demers, hevder at mannen ga nordkoreanerne teknisk informasjon som han visste kunne brukes til hvitvasking av penger og å unngå sanksjoner.

Justisdepartementet skal ha advart ham mot å reise.

- Selv om han ble advart, reiste han til Nord-Korea, der han lærte bort teknologi for å unngå sanksjoner. Nå begynner prosessen for rettferdighet for gjerningen, sier Demers i en uttalelse.

NAPOLEON: Kim Jong Un ankommer Russland i det pansrede toget sitt og blir sammenlignet med Napoleon i måten han går på. Kilde: CNN. Video: Christian Wehus. Vis mer

Lukket konferanse

Internasjonal presse fikk ikke lov til å delta på nevnte konferanse, ei heller statsborgere fra Israel, Japan eller Sør-Korea.

Ifølge The Independent har den lukkede nasjonen de siste åra vist interesse for kryptovaluta.

Ifølge en rapport gjort av FNs sikkerhetsråd, har Nord-Korea tilkjent seg mer enn drøye fem millioner i bitcoin i støtte til eget regime. Dette skal ha foregått gjennom hacking.

Business Insider skriver at den siktede mannen får støtte av flere kollegaer, blant annet fra en av toppsjefene i firmaet han representerer.

- Jeg håper USA viser styrke i stedet for svakhet og fokuserer på genuin og skadelig korrupsjon, sier Vitalik Buterin ifølge avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media