Siktet for å ha solgt Stealth-teknologi

Ingeniøren Noshir. S. Gowadia (61) tatt på Hawaii.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noshir. S. Gowadia (61), en amerikansk-indisk ingeniør bosatt på Hawaii, ble onsdag arrestert, siktet for å ha prøvd å selge topphemmelig bombeflyteknologi til fremmede makter.

B-2 Spirit er det mest avanserte bombeflyet i USAs luftkrigsstyrker. Det er vanskelig å spore på radar, og avgir også liten varme og annen utstråling, noe som gjør det ekstremt vanskelig å skyte ned. Flyene kan nå mål i hele verden, og er stand til å trenge igjennom de mest avanserte luftforsvarssystemer.

Gowadia jobbet for produsenten Northrop Grumman fra 1968 til 1986, og har også jobbet ved Los Alamos National Laboratory. Ifølge FBI skal han ha hevdet overfor ikke navngitte fremmede makter at han sto bak teknologien som reduserte den infrarøde strålingen fra bombeflyets fire jetmotorer. Denne teknologien gjør det vanskelig for varmesøkende raketter å skyte ned flyet.

Ifølge FBI skal Gowadia i 2002 ha fakset dokumenter med detaljert informasjon om denne teknologien til en tjenestemann for en fremmed stat.

I avhør skal han ha innrømmet å ha gitt hemmeligstemplet informasjon til hele åtte land.

Gowadia er nå varetektsfengslet uten mulighet for kausjon. Siktelsen har en strafferamme på ti år. Hans offentlig oppnevnte forsvarer vil ikke kommentere saken, men sier til nyhetsbyrået AP at klienten jobber med å skaffe seg en egen advokat.

AVANSERT FLY: Bombeflyet B-2 kan nå mål i hele verden, tar 20 tonn med bomber, og synes ikke på radar. Foto: SCANPIX
AVANSERT FLY: Bombeflyet B-2 kan nå mål i hele verden, tar 20 tonn med bomber, og synes ikke på radar. Foto: SCANPIX Vis mer
SIKTET: Noshir. S. Gowadia (61).