Siktet for asyldrap sier han stakk i nødverge

Mannen som er siktet for forsettlig drap på Movegen asylmottak på Nesna har erkjent at han stakk en somalier med kniv, men mener at han gjorde det for å berge sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har erkjent å ha brukt kniv. Han sier at det var en nødvergehandling for å berge sitt eget liv, sier advokat Olaf Fjalstad.

Han representerer den 22 år gamle asylsøkeren fra Georgia som er siktet for drapet på en 32 år gammel mann fra Somalia. Somalieren ble funnet drept på mottaket første nyttårsdag. 22-åringen ble pågrepet og siktet for drapet samme dag.

Varetektsfengslet

Drapsofferet og den siktede hadde bodd på asylmottaket i henholdsvis to og tre måneder. Torsdag ble 22-åringen fra Georgia varetektsfengslet for fire uker.

I kjennelsen fra Rana tingrett i Mo i Rana begrunnes varetektsfengslingen med fare for bevisforspillelse. Det heter også at det er sannsynlighetsovervekt for at 22-åringen har utført drapet han er siktet for. De to første ukene er asylsøkeren ilagt brev- og besøksforbud.

22-åringen har ikke erklært seg straffskyldig, og begjærte seg løslatt i torsdagens fengslingsmøte. Forsvareren sier til NTB at de nå vil vurdere om kjennelsen i tingretten skal påkjæres til lagmannsretten.

Kuttskader

Et par timer før somalieren ble funnet drept, behandlet ambulansepersonell mannen som nå er siktet for kuttskader i en hånd. Da 22-åringen ble behandlet, oppdaget verken helsepersonellet eller politiet som ble utkalt noe uvanlig, og de returnerte derfor fra stedet.

Et par timer senere ble politiet oppringt. Da hadde andre beboere på mottaket funnet somalieren død på baksiden av huset.

Av hensyn til etterforskningen er politiet svært sparsommelige med opplysninger i saken.

Beboerne ved Movegen asylmottak er evakuert mens tre etterforskere fra Kripos foretar tekniske undersøkelser på stedet. Politiet fortsetter fredag med videre tekniske undersøkelser og avhør av beboerne på mottaket. Avdøde vil bli obdusert ved St. Olavs Hospital fredag, opplyser politiadvokat Karle Øvereng ved Helgeland politidistrikt i en pressemelding.

(NTB)