Lillestrøm:

Siktet for bankran etter TV-program

En politimann så Trond Normanseth (50) på TV og mente han var samme mann som ranet en bank i Fetsund sommeren 2014. Plutselig sto åtte politibetjenter på døra for å pågripe ham.

SJOKKERT: Trond Normanseth opplevde det som ganske brutalt å få stor politiaksjon på døra. Foto: Privat

SJOKKERT: Trond Normanseth opplevde det som ganske brutalt å få stor politiaksjon på døra. Foto: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 27. juni gjør Trond Normanseth, kona Torunn og sønnen til Trond, Emil (15), seg klare til å reise på ferie til Vestlandet. De skal reise dagen etterpå.

Plutselig kommer politiet på døra og forteller at han er siktet for et bankran i Fetsund 10. juli 2014, og kjøres til avhør i Lillestrøm.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

Trodde det var tull

Mens Trond pakker i bilen, er kona i huset og driver med klesvasken og henger opp klær. Emil (15) var i garasjen og fikser på en motorsykkel.

Det er sønnen til Trond som roper at det er noen som vil snakke med ham.

- Emil setter seg i stua fordi han blir litt skremt, og tror det kanskje har noe med motorsykkelen å gjøre, sier Trond til Dagbladet.

Trond møter to politifolk nede i gangen, som har et papir i hånda og sier de vil arrestere ham. De forteller at han er siktet for et bankran i Fetsund på Romerike 10. juli 2014.

BERGEN: Politiet fikk i 19-tida 5. august melding om en mulig drukningsulykke i Bergen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er i «litt ut av meg selv»-tilstand, og jeg setter meg ned på puffen i gangen. Jeg klarer ikke lese siktelsen. «Dette må være tull», sier jeg flere ganger.

En av politibetjentene forteller Trond at dette ikke er tull, men alvor.

Siktelsen blir lest opp, og politiet mener han er mannen som ranet Trøgstad sparebank i Østfold for åtte år siden.

Politiet har også adgang til å ransake huset.

Seinere får Trond forklart at en polititjenestemann har sett ham i programmet «En del av meg» på TV 2.

Politimannen har tenkt at Trond er veldig lik mannen som er etterlyst for bankranet. Han har sammenkalt etterforskningsteamet, som konkluderte med at det var 51 prosent sannsynlig at Trond var raneren.

Det ga grunnlag for siktelse og pågripelse. Han blir derfor kjørt til Lillestrøm politistasjon for et avhør.

Satte ned foten

Trond skifter klær og blir geleidet ned.

Torunn blir avhørt i en av politibilene utenfor. Seinere reiser hun og Emil til Torunns søster mens ransakingen pågår.

Før Trond skal inn på glattcella, vil politiet at han skal kle seg naken, slik at de kan undersøke endetarmen hans. Det nekter Trond for.

- Der satte jeg ned foten, og heldigvis slapp jeg det, sier han.

Under avhøret blir Trond spurt hvor han var 10. juli 2014.

Han er ikke stand til å huske hvor han var den datoen, og ber om å låne telefonen sin, så han kan sjekke.

Politiet sjekker telefonen for hans for spor, mens han blir forklart nøye hva siktelsen går ut på.

- Politiet viste meg fire bilder. Det første bildet var ganske lik meg ved første øyekast, men da de viste meg bilde nummer to, tre og fire, så man at det ikke var meg.

Trond bemerker at raneren på bildet mangler tatoveringen han har på venstre side av halsen.

- Alt jeg tenkte på, var at vi skulle på ferie, og jeg ville hjem og pakke ferdig.

Fikk livet snudd på hodet

Etter å ha kommet hjem etter en lang dag på politistasjonen, får Trond vite at Torunn og Emil har funnet ut hvor han var da ranet 10. juli 2014 skjedde.

Mandag 7. juli 2014 var Trond, Torunn og hans to barn i Forvik på Helgeland, hvor det var en ferjeulykke og han ble intervjuet av VG om hendelsen.

Han sender VG-lenken og banktransaksjoner som viser at han brukte kortet sitt i Trøndelag 10. juli 2014, dagen ranet skjedde, til politiet - og blir løslatt.

TATTOVERING: Bildet viser tattoveringen Trond har på venstre side av halsen. Foto: Privat
TATTOVERING: Bildet viser tattoveringen Trond har på venstre side av halsen. Foto: Privat Vis mer

Mens Trond og familien er på ferie, henger opplevelsene fra avhøret igjen.

Han forteller til Dagbladet at hendelsen ble et tema som alltid var på bordet.

- Hva tenkte du da?

- Jeg tenkte: «Kan de komme og hente meg igjen?»

Da familien kommer hjem fra ferien, hadde Trond en siste samtale med politiet. I samtale med politiet fikk han beskjed om at han var sjekket ut av saken. Henleggelsen mottok han på Altinn fredag 5. august.

Trond opplevde hendelsen som å få livet snudd på hodet.

- Det er ganske brutalt å bli røsket opp ut av situasjonen du står i, sier han.

Trond syns imidlertid politiet kunne vært mer ydmyke da de oppdaget at de hadde pågrepet feil mann. Han har per dags dato ikke fått noen beklagelse.

- Kan oppleves voldsomt

Dagbladet har vært i kontakt med Øst politidistrikt søndag. De svarer at de ikke har kapasitet å besvare henvendelsen.

Overfor Romerikes Blad bekrefter politiadvokat i Øst politidistrikt, Mette Eriksen, at en tjenestemann så Normanseth i en TV-serie.

Åtte politibetjenter deltok i aksjonen, men det handlet hovedsakelig om å ha nok betjenter til å ransake boligen effektivt for å sjekke siktede inn eller ut av saken så raskt som mulig, understreker Eriksen.

- Politiet var av den oppfatning av at det var skjellig grunn til mistanke om at denne mannen var riktig gjerningsmann på tidspunktet for pågripelsen. Politiet hadde i forkant også fått beslutning om ransaking fra retten, sier hun til avisa og fortsetter:

- Politiet har forståelse for at en slik aksjon med påfølgende pågripelse, ransaking og avhør kan oppleves voldsomt, spesielt når det viser seg at vi ikke hadde rett gjerningsmann.

Eriksen opplyser at fokuset var å sikre eventuelle bevis og få raskt oversikt over om de hadde rett mann.

- Han ble avhørt kort tid etter pågripelsen og løslatt samme kveld, og politiet kjenner seg ikke igjen i manglende ydmykhet.

Politiadvokaten forklarer at Normanseth i praksis var sjekket ut av saken etter avhøret, men at de formelt sjekket ham ut etter at svaret på DNA-prøvene forelå. Hun bekrefter at saken nå er henlagt over for familiefaren.

Åtte år etter ranet i Fetsund har ikke politiet gitt opp å oppklare saken. Eriksen ber personer med informasjon om å ringe 477 80 607, eller politiets fellesnummer 02800 utenfor kontortid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer