SPERRET: Flere hundre mennesker var ute i Karl Johan da flere skudd ble løsnet og traff fire mennesker utenfor utestedet Rå. Politiet sperret av gaten for å gjøre tekniske undersøkelser. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SPERRET: Flere hundre mennesker var ute i Karl Johan da flere skudd ble løsnet og traff fire mennesker utenfor utestedet Rå. Politiet sperret av gaten for å gjøre tekniske undersøkelser. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer

Siktet for drapsforsøk på fire - arrestert på Torp med billett til England

- Ville flykte ut av landet, sier politiet. Fryktet skyting på flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 21-åringen som er siktet for skytingen som skadet fire på Karl Johans gate natt til 28. februar, skulle til England, ifølge politiets siktelse. Han ble pågrepet på vei om bord i et fly på Sandefjord lufthavn torsdag formiddag.

Politiet fryktet skyting blant de reisende i avgangsområdet.

Gjennom kontroll
- Vi fikk beskjed om han var på flyplassen, men unngikk å gripe inn før han passerte sikkerhetskontrollen, fordi vi ønsket å forsikre oss om at han ikke hadde våpen på seg, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby til Dagbladet.no.

Pågripelsen skal ha gått rolig for seg. I dag ble 21-åringen fra Østlandet varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud. To av ukene blir i isolat.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarsadvokat Øyvind Bergøy Pedersen til Dagbladet.no.

Var på åstedet
Skytingen utenfor utestedet Rå i Karl Johans gate startet rundt 03.15 på en lørdags morgen, mens utestedene ble tømt for gjester. Ifølge politiadvokaten erkjenner 21-åringen å ha vært i Karl Johan den dramatiske natta for snart en måned siden.

- Siktede fortalte i retten at han var der, men at det ikke var ham som skjøt, sier Kraby.

Flere vitner skal i avhør ha plassert den siktede på åstedet da skuddene ble løsnet.

Den siktede har ikke kommentert om han kjenner til garderobe-krangelen tidligere på kvelden, som politiet mener utløste en slåsskamp mellom to vennegjenger og deretter skuddene.

Ingen mistet livet i skytingen som oppsto, men fire ble truffet. En 22-åring, som var involvert i slåsskampen som foregikk i forkant, ble truffet i låret og alvorlig skadd. Han ligger fortsatt på sykehus, men klarer seg.

- Visste politiet jaktet på ham
Ifølge fengslingskjennelsen, som gir 21-åringen varetekt i fire uker, var han selv klar over at han var i politiets søkelys.

- Vi vet ikke hva som er bakgrunnen for dette, men mener at planene om å reise til England viser at han ville flykte landet for å slippe unna, sier Kraby.

Nå vil politiet forsøke å knytte den siktede nærmere til åstedet og skytingen.

- Vi vil bruke videoer fra overvåkingskameraer og bilder som er tatt den kvelden, men jobber fremdeles med å samle inn dette materialet, sier Kraby.

Tidligere dømt
Den siktede 21-åringen har tidligere dommer på seg. I 2006 ble han dømt for besittelse av et mindre parti hasj og tyveri.

Forsvarsadvokaten bekrefter overfor Dagbladet.no at 21-åringen er tidligere straffdømt for vold.

- Han fikk 60 dager, derav 30 dager ubetinget, for et forsøk på å unndra seg en arrestasjon. Dette forholdet ligger tilbake i tid, sier Pedersen.

Reagerer på lukkethet
Det er ventet at politiet klausulerer de aller fleste dokumentene i saken, noe som gir den siktede og pressen liten innsikt i grunnlaget for siktelsen.

- Dette blir som å kjempe med hendene på ryggen. De kommer nok til å konfrontere ham med bevis underveis i avhørene litt etter litt. Dette er en metode som blir stadig vanligere i saker som dette og det er problematisk, sa Pedersen til pressen under en pause fra fengslingsmøtet.

Han utdypet frustrasjonen over Dagbladet.no lørdag kveld.

- De sier min klient har forsøkt å flykte ut av landet, men dette er politiets vurdering av virkeligheten, ikke nødvendigvis slik det faktisk var, sier Pedersen, som frykter politiets strategi kan påvirke vitner.

Frykter politiet påvirker vitner
- Vitner som er i tvil vil nå oppleve min klient som skyldig, en som flykter, fordi politiet slipper fragmenter av bevisførselen sin. Men de vil ikke offentliggjøre bevisene sine og lukker retten slik at ikke pressen får innsyn i saken. Dette er et problem, sier Pedersen, som argumenterte for at dagens fengslingsmøte burde gått for åpne dører.

Pedersen vil ikke kommentere enkeltopplysninger om tiden rundt skytingen eller pågripelsen, fordi han ikke har sett det fullstendige bevismaterialet.

- Men om han skulle rømme landet, så er det helt andre måter å komme seg ut uten å vekke så mye oppmerksomhet, sier Pedersen.

POLITIADVOKAT: Pål Fredrik Hjort-Kraby mener 21-åringen visste at politiet hadde ham i søkelyset da den siktede var på vei om bord i et fly til England. Foto: Eiliv Frich Flydal
POLITIADVOKAT: Pål Fredrik Hjort-Kraby mener 21-åringen visste at politiet hadde ham i søkelyset da den siktede var på vei om bord i et fly til England. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer