Siktet for drapsforsøk

Mulla Krekar er siktet for medvirkning til drapsforsøk. Økokrim har holdt siktelsen hemmelig i to måneder, før han ble pågrepet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge advokat Brynjar Meling er Mulla Krekar siktet for medvirkning til drapsforsøk som skal ha foregått i Nord-Irak.

- Jeg ble underrettet av førstestatsadvokat Erling Grimstad klokka 13.15 i ettermiddag at Mulla Krekar skulle pågripes, sier Meling til Dagbladet.no.

Meling var i Stavanger da Krekar ble pågrepet. Advokaten satte seg på første fly til Oslo for å møte sin klient.

Ny siktelse

Økokrim, som leder etterforskningen mot Mulla Krekar har utarbeidet en ny siktelse i saken. Siktelsen er på totalt fem sider.

- Krekar ble siktet for nye forhold den 30. oktober i fjor. Jeg kan ikke kommentere hva disse forholdene gjelder, sier førstestatsadvokat Erling Grimstad til Dagbladet.no

- Hva har skjedd mellom 30. oktober og i dag siden dere går til pågripelse?

- Av hensyn til Krekar selv og etterforskningen kan jeg ikke fortelle det, sier Grimstad. VG Nett skriver imidlertid på sine nettsider at Krekar kan knyttes til en konkret selvmordsaksjon som er utført av gruppen Ansar al-Islam nylig.

Opplysninger hentet inn gjennom kommunikasjonskontroll (avlytting av forskjellige former), mener Økokrim kan knytte Krekar til Ansar al-Islams aktiviteter, skriver VG Nett.

- Jeg har i dag fått opplyst grunnlaget for siktelsen og det gjelder nye forhold. Jeg kan ikke kommentere siktelsen foreløpig ettersom jeg ikke har satt meg skikkelig inn i den. Jeg vil gjøre det på flyet til Oslo sier, Meling.

For noen dager siden ble tre medlemmer av den kurdiske organisasjonen Ansar al-Islam skutt og drept av amerikanske soldater i byen Mosul i nord-Irak. Soldatene som skulle gjennomsøke et hus ble møtt med skuddsalver og det ble kastet en håndgranat mot dem. To amerikanske soldater ble skadd. Det ble funnet store mengder våpen og dinarer verdt nærmere 200 000 kroner i huset. Ingen kan i ettermiddag svare på om denne hendelsen knyttes til dagens plutselige pågripelsen av Mulla Krekar.

Washington Post skriver at Ansar al-Islam nylig skal ha kjøpt spesialsydde jakker som selvmordsbombere bruker for å skjule sprengstoff på kroppen.

FBIs personell i Irak bekrefter at de har beslaglagt flere slike selvmordsjakker den siste tiden.

Fengsles

Mulla Krekar blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i morgen. Han blir begjært fengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll.

- Vi vil begjære lukkede dører, sier Grimstad til Dagbladet.no.

Advokat Meling frykter at han vil bli pålagt taushet om siktelsen som er utarbeidet mot hans klient. Meling har hele tiden framholdt at full åpenhet om etterforskningen styrker Krekars rettsvern.

Andre gang

Det er andre gang Mulla Krekar er pågrepet av norsk politi. Første gang var 20. mars i fjor. Dengang stormet flere tjenestemenn inn i leiligheten hans, og Krekar satte seg til motverge. Etter varetektsfengsling ble Krekar løslatt 2. april av lagmannsretten.

Mulla Krekar er knyttet til organisasjonen Ansar al-Islam. Han var tidligere leder av gruppen, som anklages for terrorvirksomhet. Krekar hevder selv han ikke er knyttet til organisasjonen lenger.

Tysk politi tok tirsdag oppstilling rundt et sykehus i Hamburg etter tips om at Ansar al-Islam planla en terroraksjon. Om denne aksjonen har forbindelse med dagens pågripelse er uklart.

- Jeg ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om denne hendelsen har noe med dagens pågripelse å gjøre, sier Grimstad til Dagbladet.

Han bekrefter derimot at både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politi i andre land har bidratt til etterforskningen som riksadvokaten påla Økokrim om å utføre for 10 måneder siden.

Ransaking

Krekar ble ført ut av leiligheten sin på Tøyen i Oslo iført håndjern. Flere polititjenestemenn deltok i pågripelsen. Etter pågripelsen ransaket polititjenestemenn leiligheten til Krekar.

Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, møtte opp i sin brors leilighet på Tøyen etter pågripelsen, men ble nektet adgang til leilighet av politiet.