Siktet for «forbrytelser mot den offentlige sikkerhet»

Polske Lukasz Mikus (32) risikerer åtte års fengsel for å ha solgt kjemikalier til Anders Behring Breivik.

SIKTET FOR Å LEVERE KJEMI TIL BOMBA: Polske Lukasz Mikus er nå offisielt siktet for leveranser til Anders Behring Breivik.  Han risikerer nå mellom seks måneder og åtte års fengsel.  —Livet mitt er blitt et mareritt, sier han til Dagbladet. FOTO:ASBJØRN SVARSTAD
SIKTET FOR Å LEVERE KJEMI TIL BOMBA: Polske Lukasz Mikus er nå offisielt siktet for leveranser til Anders Behring Breivik. Han risikerer nå mellom seks måneder og åtte års fengsel. —Livet mitt er blitt et mareritt, sier han til Dagbladet. FOTO:ASBJØRN SVARSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WROCLAW (Dagbladet): - Vi har nå offisielt siktet mannen for brudd på Artikkel 171 i den polske straffeloven, bekrefter statsadvokat Malgorzapa Klaus overfor Dagbladet.   

Hun opplyser at den aktuelle paragrafen dreier seg om forbrytelser mot den offentlige sikkerheten. I første omgang er den rettet mot folk som uten tillatelse er i besittelse av sprengstoff eller radioaktive gjenstander eller substanser som kan sette liv og helse på spill for et stort antall mennesker. 

Også salg av komponenter som er nødvendige for å bygge ei bombe blir omfattet av denne paragrafen.

Lukasz Mikus blir også siktet for ulovlig å ha overlatt kjemiske komponenter til en person - altså Ander Behring Breivik -som ikke har tillatelse til å være i besittelse av dem.

Åtte års fengsel
At polske myndigheter nå åpenbart ser veldig alvorlig på Lukasz Mikus rolle i saken, understrekes av at strafferammen ligger mellom seks måneder og åtte års fengsel, understreker alvoret.

-Jeg kunne ikke vite at Anders Behring Breivik hadde planer om å bruke ingredienser fra mitt firma til å produsere en terrorbombe med, sier Lukasz Mikus i et intervju med Dagbladet i dag. 

-Saken holder på å vokse til et kjempemessig mareritt for meg, sier han.

Det hadde han ikke forutsett.

- Da bestillingen tikket inn her, var det slett ingen alarmklokker som ringte hos meg. Natriumnitritt brukes gjerne som tilsetningsstoff for å bedre holdbarhetstida på kjøttprodukter. Aluminiumspulver er en vanlig komponent til for eksempel å herde overflaten på husmaling, sa Lukasz Mikus da Dagbladet møtte ham i går.

Leiligheten stormet
Han er åpenbart sliten etter at livet hans søndag kveld ble satt på hodet. Da stormet store politistyrker boligblokka hvor han bor — sammen med mora si - i en drabantby 10 minutter fra Wroclaw sentrum. Hele natta og mesteparten av den påfølgende dagen ble han sittende i avhør med den polske sikkerhetstjenesten ABW.

- De tok computeren min og mobiltelefonen.  Dette utstyret har de beholdt, og innholdet blir nå gransket og undersøkt, forklarer Mikus.  Han påstår at han ikke har noe å skjule.

- Fredag skal jeg møte på nytt hos sikkerhetstjenesten, og jeg går ut fra at de vil spørre meg om ting de måtte ha funnet.  Men jeg har ikke noe å skjule. Det er faktisk verst for meg at jeg ikke har adgang til egne - viktige - kundelister og bestillinger.  Hvis alt forløper som jeg tror og håper, blir PC og telefon levert tilbake på fredag. Jeg går ut fra at avhøret kommer til å vare hele dagen. Det finnes sikkert mange ting der som etterforskerne vil høre nærmere om. Mer kan jeg ikke si, for jeg har fått delvis munnkurv av ABW, sier Lukasz Mikus og peker på et brev som han har mottatt.

Han hevder at det er fra politiet, og at det inneholder retningslinjer for hva han har lov til å meddele offentligheten om denne saken.

Vil fortsette
- Kommer du til å fortsette driften av firmaet ditt?

- Under alle omstendigheter.  Jeg har en stor kundekrets og mange bestillinger.  Selvsagt har jeg tenkt å arbeide videre.  Jeg er utdannet kjemiker fra universitetet. Hva skulle jeg ellers drive med?

Den åpenbart sterkt berørte 32-åringen hevder at han nå vil holde opp med å ta telefonen og at han ikke har til hensikt å uttale seg mer om saken.

- På internett foreslår mange å boikotte deg og firmaet ditt - også selv om du er uskyldig?

- Business is business. Jeg lar meg ikke stoppe, sier Lukasz Mikus. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer