Siktet for forsettlig drap

Den 46 år gamle psykiatriske pasienten som er siktet for forsettlig drap på lensmann Sigurd Wang (47) og lensmannsbetjent Trond Kirkeby (41), vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen. Det er nå avklart at drapsvåpenet var lånt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

46-åringen var i kveld ikke avhørt og satt på celle på Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor i Sandnessjøen i Nordland. 46-åringen ble fraktet fra øya Austbø, der de to ble skutt og drept, til Sandnessjøen i ettermiddag etter at han ble pågrepet klokken 12.35. Han er under tilsyn av en lege fra sykehuset i Sandnessjøen og vil bli undersøkt av en rettsmedisinsk sakkyndig.

- Slik vi oppfatter situasjon, er han rolig, sa Bodøs politimester Bjørn Hareide på en pressekonferanse onsdag kveld.

Traume

Hareide er pålagt settepolitimesteransvar av statsadvokatene i Nordland for å etterforske saken. Årsaken er at Helgeland politidistrikt er påført et så stort traume at politimester Knut Arne Jensen i Helgeland vil ha mer enn nok med å håndtere saken som arbeidsgiver og som omsorgsperson.

- Det har ingenting å gjøre med det de ansatte ved Helgeland politidistrikt har gjort, understreker Hariede.

46-åringen som hadde permisjon fra Nordland Psykiatriske Sykehus i Bodø, er ikke tidligere straffedømt. Den sterkt deprimerte mannen skulle tilbake til sykehuset torsdag etter permisjonen han hadde tilbrakt i barndomshjemmet på Austbø.

Skytevåpenet, en kraftig rifle av typen 308 Magnum, var lånt.

- Politiet har fått opplysninger om hvem som lånte ham våpenet, sier Hareide.

Sakkyndige

Politiet vil i morgen begjære oppnevnt to rettsmedisinsk sakkyndige og to rettspsykiatrisk sakkyndige.

- Vi vil forsøke å avklare hva han tenkte, ikke bare hva han gjorde. Det vil være sentralt å få avklart siktedes situasjon i god tid forut for det som skjedde ute på øya, sier Hareide.

Han sier han ikke vet om siktede var kjent med at det var en væpnet politiaksjon på gang.

Åstedsgranskningen på Austbø fortsatte til sent onsdag kveld. Hareide håpet at denne granskningen skulle bli ferdig i løpet av kvelden slik at de to omkomne kunne fraktes bort.

Etter det Hareide har fått opplyst, hadde begge de to drepte på seg skuddsikre vester.

- Du er ikke tilstrekkelig trygg med skuddsikker vest til at liv vil vernes i enhver sammenheng, sier Hareide.

Etterforskningsgruppen består av åtte polititjenestemenn fra Bodø politidistrikt i tillegg til tre kriminalteknikere fra Kripos og en rettsmedisiner fra Regionsykehuset i Trondheim.

KRIPOS: Etterforskere fra Kripos kom til Austbø for i kveld å bistå i etterforskningen.