RANET: Gullhjørnet i Trysil etter ranet i fjor. To menn bandt fast og slo den kvinnelige ekspeditøren, som var alene på jobb. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
RANET: Gullhjørnet i Trysil etter ranet i fjor. To menn bandt fast og slo den kvinnelige ekspeditøren, som var alene på jobb. Foto: Jon Eeg / NTB ScanpixVis mer

Siktet for gullsmed­ran (35) ønsker høyest mulig straff

Men nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 35-årig mann fra Litauen som er siktet for det brutale ranet av en gullsmed i Trysil i fjor, ønsker høyest mulig straff, melder NRK Hedmark og Oppland.

- Han ønsker å bli straffet uten å erkjenne straffskyld, og at straffen blir så høy som mulig, opplyser mannens advokat Tore Müller Famestad til Dagbladet.

FORSVARER: Tore Müller Famestad forsvarer den litauiske 35-åringen.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FORSVARER: Tore Müller Famestad forsvarer den litauiske 35-åringen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Slått og bundet

Det var 2. mars i fjor to ranere slo til mot Gullhjørnet i Trysil. De bandt fast og slo den kvinnelige ekspeditøren, før de flyktet til Sverige med gullgjenstander og et betydelig kontantbeløp.

To navngitte menn ble etterlyst, og i begynnelsen av denne måneden ble 35-åringen pågrepet i Danmark og utlevert til Norge. Han sitter nå varetektsfengslet i påvente av tiltale og rettssak.

Forsvarer Famestad sier klienten ikke har grunngitt hvorfor han kjører en strategi der han vil makse ut straffen i det norske rettssystemet.

- Men han synes veldig synd på fornærmede, sier advokaten.

Famestad ser det paradoksale i å ønske seg så høy straff som mulig, og samtidig nekte straffskyld. Men det er del av klientens strategi.

- En skylderkjennelse ville gitt betydelig strafferabatt, sier han.

Knapp forklaring

Henning Klauseie, polidiadvokat ved Innlandet politidistrikt, sier til NRK at den siktede ikke vil si noe om hva slags rolle han hadde under ranet.

- Han ønsker å unnskylde det han har gjort, men uten å gå inn konkret på hva slags handlinger han da åpenbart mener han har kjennskap til, sier Klauseie til statskanalen.

Politiadvokaten sier videre at bevisene mot 35-åringen holder til en rettssak, selv om han ikke skulle ønske å forklare seg mer.

35-åringens medsiktede, en 25-årig litauisk mann, er fremdeles på frifot, men er internasjonalt etterlyst.