Siktet for konedrap - gikk fri etter omstridt lovendring

Advokatene til gisseltakeren: - Sinnsforvirret einstøing.

VAR GOD KJENT:  På dette bildet fra 18. april  2011 i Sydney proklamerer Man Haron Monis sine synspunkter etter at han oppnevnte seg selv til sjeik. Arkivfoto: Dean Lewis, AAP/AFP/NTB Scanpix.
VAR GOD KJENT: På dette bildet fra 18. april 2011 i Sydney proklamerer Man Haron Monis sine synspunkter etter at han oppnevnte seg selv til sjeik. Arkivfoto: Dean Lewis, AAP/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den selvoppnevnte sjeiken som sto for gisseldramaet i Sydney, var dømt for vold, siktet for drap og dømt for å ha sendt hatbrev til døde soldaters familier.

Nå spør mange seg hvorfor han gikk fri.

Man Haron Monis, en iransk flyktning som blir beskrevet som en ensom og unormal mann, ble drept da politiet natt til tirsdag stormet kafeen der han hadde tatt et 20-tall gisler.

I fjor ble Monis siktet for medvirkning til drap på sin kone, som ble satt fyr på etter å ha blitt knivstukket i leiligheten deres.

I år ble han også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

For to år siden ble han også dømt for å ha sendt hatbrev til familiene til åtte australske soldater som var drept i Afghanistan.

Men til tross for det lange rullebladet og de alvorlige anklagene var han på frifot etter å ha blitt løslatt mot kausjon.

Ifølge australske medier ble han først nektet løslatt etter at politiet hadde presentert han for en rekke nye anklager i april i år.

Omstridt lov om varetekt
Han brakte denne fengslingsbegjæringen inn for rettsapparat, og ble løslatt igjen i mai mot en kausjon på 10 000 australske dollar - 60 000 kroner.

Ifølge Sydney Morning Herald var det en kontroversiell lovendring i delstatsten New South Wales i vår som gjorde det mulig for den voldssiktede mannen å gå fri i påvente av rettssak.

Man Haron Monis ble løslatt seks dager etter at en lovendring trådte i kraft, som gjorde det enklere å slippe varetektsfengsel.

 

I ferd med å rakne Nettsiden hans, som nå er tatt ned, tegner et bilde av en mann det er i ferd med å rakne for, og som uttrykker et rødglødende hat mot australske domstoler og myndigheter som han beskylder for å være imot muslimer.

«Man Haron Monis har vært under kontinuerlig angrep & falske anklager fra den australske regjeringen & medier siden han startet sin politiske brevkampanje i 2007», skriver han om seg selv.

Han beskylder også myndighetene for å ha tatt fra ham de to barna hans og nekte ham å besøke dem, eller til og med ringe til dem.

Bilder av drepte barn
Nettsiden gir kanskje den beste forståelsen av motivene hans for gisselaksjonen.

Der har han lagt ut detaljerte bilder av barn han sier er drept i amerikanske bombeangrep, avisutklipp av hans opptredener i retten og erklæringer han har sendt til australske muslimer og statsminister Tony Abbott.

Han sammenligner seg selv med Julian Assange og sier han er blitt forfulgt for sine politiske synspunkter, blant annet med falske anklager om seksuelle overgrep.

Advokaten: - Dypt forstyrret einstøing
Monis' tidligere advokat Adam Houda beskriver ham som en dypt forstyrret einstøing, som ikke hadde noen kontakt med Sydneys tett sammenvevde muslimske samfunn.

Lik Dagbladet på Facebook

- Han var en veldig, veldig, veldig uvanlig type, og han hadde ingen forbindelser til noen gruppe. Han opererte helt alene. Han var en ensom ulv, sier Houda.

En annen tidligere forsvarer, Manny Conditsis, beskriver ham som en sinnsforvirret person.

- Hans ideologi er så sterk at det overskygger hans fornuft og objektivitet, sier Conditsis til ABC News.

- Sett i lys av at han var løslatt mot kausjon for alvorlige anklager og hadde opplevd forferdelige ting i fengsel, tror jeg han har følt at han ikke hadde noe å tape og derfor gjorde noe så desperat og grusomt som dette, sier han videre.

Mange spør Dagen etter dramaet spør mange australiere hvordan det kunne ha seg at en mann med så mange kriminelle anklager hengende over seg, kunne gå fritt rundt og utløse et drama der to uskyldige mennesker ble drept.

Statsminister Tony Abbott bekrefter at Monis var godt kjent av det australske politiet, men New South Wales' delstatsminister Mike Baird ville ikke kommentere da han ble spurt om det passet seg at han var på frifot.

Greg Barton, direktør ved Global Terrorism Research Centre ved Monash-universitetet, sier at politiet kunne ha overvåket ham 24 timer, men at de må konsentrere sine ressurser, og kan bare overvåke noen få så konsentrert av gangen, og Monis kom nok langt ned på den lista.

- Politiet må fokusere på dem som de vet er i stand til å utføre store og spektakulære angrep, sier han.

(NTB-Reuters-Ritzau/Dagbladet).


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer