Siktet for likvidering av sjåføren

Ifølge siktelsen mot de to nordmennene i Kongo skal 27-åringen i sinne ha skutt sjåføren i panna.

BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) i går morges. Han skulle egentlig ha kommet frem til fengselet i Kisangani i går ettermiddag, men bilen han ble transportert i skal ha brutt sammen et sted på veien. Foto: TORBJØRN BERG.
BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) i går morges. Han skulle egentlig ha kommet frem til fengselet i Kisangani i går ettermiddag, men bilen han ble transportert i skal ha brutt sammen et sted på veien. Foto: TORBJØRN BERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Siktelsen mot 28 år gamle Tjostolv Moland og hans 27 år gamle kamerat fra Østlandet beskriver i detalj hvordan de skal ha skutt sin sjåfør ute på veien i Kongo.
Saken har fått stor oppmerksomhet i lokale medier i Kongo.

— De siktede har drept sjåføren med skytevåpen. Deretter rømte de ut i jungelen, sier general Jean-Claude Kifwa i Mambasa-regionen til avisen Les Depeches de Brazzaville, ifølge VG.

De to drapssiktede nordmennene holder fast på sin forklaring om at de ble ranet av lokale opprørere, som også skal ha drept sjåføren.

Kifwa slår fast at de to straffes etter kongolesisk lov.

- Skutt i pannen
De to nordmennene er siktet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo.

Siktelsen beskriver videre hvordan nordmennene befant seg i bilen sammen med Kasongo, en tolk og en hjelper da 27-åringen skal ha bedt sjåføren om å stanse.

VG siterer uavhengige kilder på at sjåføren nektet, og at 27-åringen av den grunn skjøt ham i pannen, ifølge NTB. Hjelperen og tolken skal etter hvert ha rømt fra bilen og varslet sikkerhetspolitiet

— Det er en veldig alvorlig sak, konstaterer en kilde ved FN-styrkenes Radio Okapi.
De to nordmennene flyktet fra stedet etter hendelsen. 27-åringen ble fanget, og sitter fengslet i militærleiren i Kisangani.

Militærtransporten med kameraten Tjostolv Moland (28) har brutt sammen i villmarken i Øst-Kongo. Derfor kom han ikke fram til det militære fengselet i går ettermiddag som planlagt.

- Medtatt
Ambassadesekretær Torstein Vangen møtte 27-åringen i det militære fengselet i Kisangani onsdag kveld. Der traff han en nedslitt og medtatt nordmann som har slitt med mageproblemer under svært kummerlige forhold.

- Han forteller at det under pågripelsen var svært kaotiske forhold der han ble hardhendt behandlet. Nå opplever han en anstendig behandling. Det tror jeg har med ambassadens fysiske nærvær og norske myndigheters engasjement å gjøre, sier Vea til Dagbladet.

Den fengslede 27-åringen fra Vestfold har overfor ambassadesekretæren fastholdt at de to kameratene er helt uskyldige.

- Han bedyrer sin uskyld. Vi har fått hans versjon av det som har skjedd, men det er ikke riktig av oss å gå ut med den nå, sier Vea.

Stemningen mot utlendinger, især nordmenn, skal være svært amper i Kasingani og regionen på grunn av drapssaken.