Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-samboerpar i retten etter at sønnen (ti uker) døde

Siktet for medvirkning til dødsvold mot baby (ti uker): - Han sa det var veldig viktig at vi skulle gå inn i rettssaken og ikke skylde på hverandre

Kvinnen (32) opplevde at eks-samboeren (30) bare «jattet med» etter at han ble sluppet ut fra varetekt.

DØDE: Gutten døde i desember 2014, ti uker gammel. Foto: Bjørn Langsem
DØDE: Gutten døde i desember 2014, ti uker gammel. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen (32) som er tiltalt for passiv medvirkning etter at sønnen hennes (ti uker) døde i desember 2014, forklarte seg i Oslo tingrett i dag.

Gutten døde ifølge påtalemyndigheten fordi han ble utsatt for såkalt filleristing av barnets far (30). Statsadvokat Jan Eivind Norheim mener det bare er de to tiltalte som har hatt anledning til å utføre handlingene. Spørsmålet er hvem av dem som gjorde det.

- Han kunne gråte i tre-fire timer i strekk, sier kvinnen om sønnen.

I retten i dag beskrev hun sønnen som perfekt.

- Han var den største gaven jeg har fått, sier hun.

Men gutten gråt mye, svangerskapet hadde vært tøft og hun lå flere uker på sykehus etter fødselen.

Reagerte

Begge de to foreldrene nekter straffskyld. Tiltalen bygger i stor grad på kvinnens forklaring, og en rekonstruksjon hun var med på i parets leilighet på Romsås i Oslo.

Mens sønnen var i live, reagerte hun enkelte ganger på at samboeren var hardhendt med ham. På et tidspunkt søkte hun opp en artikkel om shaken baby syndrom, og viste ham. Hun sa også «det der kaller jeg mishandling». Ved en anledning svarte han «han dør ikke, han dør ikke». Mannen ble spurt om det i retten i går.

- Hun overreagerte på veldig mye. Jeg sa det for å roe henne ned. Hun trodde han døde der og da. Hun var helt hysterisk, sa han.

Han har forklart at han gjorde ulike øvelser med gutten, som «sykling» med beina hans, og trykk på ryggen med bølgebevegelser. Han gjorde det fordi den lille gutten angivelig slet med luft i magen, noe som forårsaket at han gråt mye.

Gutten døde som følge av alvorlige hodeskader. I tillegg hadde han ribbeinsbrudd og blødninger på hver side av ryggraden.

Skilte lag

I retten i går sa mannen at det kunne være at samboeren hadde påført sønnen de dødelige skadene. Det avviser kvinnen.

De to skilte lag etter at mannen i sommer ble løslatt fra varetekt. I retten i dag beskriver hun eks-samboeren som snill, omtenksom og en god far, men sier hun gjorde det slutt fordi hun mistet tilliten til ham. Hun sier hun fikk inntrykk av at han ikke ville snakke om dødsfallet etter at han slapp ut.

- Jeg fikk inntrykk av at han bare jattet med. Han var mer opptatt av forholdet vårt enn av det som hadde skjedd med sønnen, sier hun.

Kvinnen sier hun tenkte at mannen ønsket å bevare forholdet av hensyn til etterforskningen av sønnens dødsfall, og hvordan de skulle forklare seg.

- Han sa at det var veldig viktig at vi skulle gå inn i rettssaken og stole på hverandre og ikke skylde på hverandre.

- Hvorfor har du ikke tillit til ham lenger? spurte aktor Norheim.

- Jeg er usikker på så mye om saken. Min lojalitet ligger hos sønnen min. Det er ingen enkel sak. Vi vet ikke hva som skjedde. Jeg har hele tiden håpet på en rettssak, fordi jeg har håpet på å få noen svar.

- Har du fått det så langt?

- Nei. Jeg er blitt sikrere, men har ikke fått de svarene jeg har ønsket meg.

- Hva har du blitt sikrere på?

- At jeg tror det er han som har skadet ham.

- Kastet foran bussen

Mannen sier han trodde sønnen døde av en «medisinsk årsak». I retten i går sa mannen at han ble overrasket da kvinnen endret sin forklaring mens hun satt i varetekt.

- Jeg følte jeg ble kastet foran bussen, sa han.

Påtalemyndigheten mener barnets mor hadde en særlig omsorgsforpliktelse til å gripe inn og stanse barnefaren.

Hun ble i dag spurt om samboerens temperament.

- Han er rolig, men han kan ha temperament. Særlig når han spiller (World of Warcraft). Da er han spesielt høylytt.

- Opplevde du at han ble sint, men holdt det inni seg? spurte Norheim.

- Absolutt. Han er en kar som bygger seg opp. Det er ikke sånn at han blir irritert og sier fra, det bygget seg mer opp.

Hun sa at hun selv kan ha kort lunte, og at hun kan reagere med «kjefting og smelling» når hun blir irritert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling