Oslo-skytingen:

Siktet for medvirkning til grov terror

Islamisten Arfan Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror etter masseskytingen i Oslo 25. juni i fjor.

GROV TERROR: Arfan Bhatti er nå siktet for medvirkning til grov terror. Foto: Kyrre Lien / NTB
GROV TERROR: Arfan Bhatti er nå siktet for medvirkning til grov terror. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arfan Bhatti er nå siktet av politiet for medvirkning til grov terror etter masseskytingen i Oslo 25. juni 2022. Det skriver NRK.

Han risikerer dermed 30 års fengsel hvis han blir utlevert til Norge. Bhatti har tidligere stilt seg uforstående til at han skal ha hatt noe med terrorhandlingen å gjøre.

Dette er Bhatti nå siktet for:

  • Medvirkning til grove terrorhandlinger, paragraf 132 i straffeloven. Strafferamme 30 år.
  • Medvirkning til drap, paragraf 275 i straffeloven. Strafferamme 8 til 21 år.
  • Medvirkning til drapsforsøk, paragraf 275.
  • Terrorforbund, paragraf 133, første ledd. Strafferamme 10 år.
  • Drapsforbund, paragraf 279 i straffeloven. Strafferamme 10 år.

Bhatti har vært i Pakistan siden den 8. juni i fjor. Den 26. september ble han tatt av pakistanske myndigheter.

ETTERLYST: Fredag ettermiddag bekreftet Oslo politidistrikt at det er Arfan Bhatti som er internasjonalt etterlyst i forbindelse med Oslo-skytingen. Reporter: Frode Andresen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes / Dagbladet TV Vis mer

Forklarer siktelsen

Politiadvokat Enoksen forklarer siktelsen med det såkalte spesialitetsprinsippet, ifølge NRK.

Prinsippet sikrer at personer ikke blir utlevert for et forhold, og straffeforfulgt for et helt annet.

- Da vi begjærte ham utlevert måtte vi sikre oss at de mulighetene vi så for oss som kunne bli aktuelle ved en straffeforfølging av ham ble omhandlet av siktelsen, sier Enoksen til NRK.

- På den måten vil retten eventuelt stå fritt til å vurdere om denne terrorhandlingen er grov eller ikke, utdyper Enoksen.

- Viktig

Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) sier til Dagbladet at de er glad for at det gjøres framskritt i saken.

- Det er viktig for oss at vi får svar og at etterforskningen har konkrete framskritt. Det bidrar til å gjenopprette den tryggheten som ble rokket ved. Det er viktig å få ansvarliggjort og stilt for retten de som har gjennomført og medvirket til dette.

Oppgraderer siktelsen

Den terrorsiktede 43-åringen Zaniar Matapour er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Matapour er siktet for skyting utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni, der to menn ble drept og mange såret. Han er en av fire menn som er siktet i forbindelse med terrorskytingen. To av dem er pågrepet og siktet for medvirkning.

Samtidig har politiet også tidligere siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst for medvirkning til terrorhandling. Zaniar Matapour er fortsatt ikke avhørt av politiet. Det bekreftet mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson overfor NTB 2. januar.

Matapour ble en periode i fjor høst tvangsinnlagt på Haukeland universitetssjukehus, men ble i november sendt tilbake i fengsel. Han sitter i varetekt i Halden fengsel.

Nå har politiet oppgradert siktelsen til Arfan Bhatti til at han er siktet for medvirkning til grov terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer