Siktet for momsbedrageri på 220 mill.

BERGEN/MÅLØY (Dagbladet): Den 51 år gamle lederen av OK-Fish i Måløy i Sogn og Fjordane satt i lange avhør med etterforskere fra Økokrim i går kveld. Han er siktet for momsbedragerier på hele 220 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim dukket opp hos OK-Fish Kvalheim AS i Måløy med fem etterforskere fra Oslo i går, etter å ha fått rettens kjennelse for å ransake kontorlokalene til den store bedriften.

- Vi aksjonerte mot bedriften etter at Fylkesskattekontoret i Sogn og Fjordane anmeldte forholdet. Vi har siktet den daglige lederen for momsbedragerier på 220 millioner kroner, sier Nordeng til Dagbladet.

Fylkesskattekontoret har rapportert at OK-Fish og den 51 år gamle daglige lederen har ført dobbelt regnskap fra 1997 og fram til nå. Med dette som grunnlag har fylkesskattesjefen reist et krav mot bedriften på 264 millioner kroner, inkludert renter.

Tilbakeført

Etter det Dagbladet har fått opplyst, skal fiskeeksportøren ha kjøpt oppdrettslaks fra mange anlegg langs kysten - mest fra oppdrettere i Nord-Norge. Oppdretterne har lov til å fakturere norske eksportbedrifter uten å legge til moms.

Likevel skal 51-åringen ha levert inn oppgaver til Fylkesskattekontoret der fakturaene er tillagt 23 prosent moms. Dermed er det ukentlig blitt tilbakeført momspenger fra skattemyndighetene til bedriftens bankkonto.

- Vi har funnet to sett med fakturaer for fisk som er kjøpt i Norge og solgt til utlandet. Fisken har ikke gått innom selskapet i Måløy, men er blitt sendt direkte ut til kjøperne i Europa. Vi ser at det er bedriftslederen som har signert oppgavene til Fylkesskattesjefen. Mistanken mot mannen er blitt styrket etter at vi har fått arbeidet noen timer med dokumentene vi har beslaglagt, sier Nordeng.

Ingen advokat

Politiet har vært i kontakt med flere banker for å etterspore midler og sperre konti. Nordeng sier at det inntil i går kveld ikke var funnet mye penger, men at han fortsatt ventet på noen tilbakemeldinger fra banker. Han har foreløpig ikke grunnlag for å vite om penger kan ha blitt ført ut av landet for å bli skjult i hemmelige konti.

Flere personer med tilknytning til OK-Fish i Måløy ble hentet inn til avhør på lensmannskontoret i Vågsøy i går ettermiddag og kveld. Det er foreløpig bare 51-åringen som er siktet i saken. Han hadde ikke bedt om å få oppnevnt egen advokat i går kveld.

I dag tidlig vil førstestatsadvokat Nordeng avgjøre om han skal framstille 51-åringen for varetektsfengsling.

Pan Fish-salg

OK-Fish hadde tidligere eierinteresser i flere oppdrettsanlegg og slakterier i Vågsøy og Nord-Norge, men 51-åringen solgte nylig alt dette til Pan Fish for 60 millioner kroner. Til lokalavisa Fjordenes Tidende sa han forleden dag at han solgte for å konsentrere seg om å reindyrke eksportbedriften.

Bedriften skal ha hatt en omsetning på rundt 600 millioner kroner i fjor.