OVERGREP: Denne uka har to menn blitt siktet for seksuelle overgrep på flygninger til Seattle i USA. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OVERGREP: Denne uka har to menn blitt siktet for seksuelle overgrep på flygninger til Seattle i USA. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Siktet for overgrep på flyreise: «Hvem må jeg drepe for å få ei jente som deg?»

I USA har antall saker om seksuelle overgrep på flyreiser økt fra rundt 40 per år til rundt 60.

Det er ikke lenge siden en 35 år gammel mann ble dømt for å ha forgrepet seg på en sovende kvinne om bord en flygning i USA i januar. Tidligere i sommer advarte FBI om en alarmerende økning i seksuelle overgrep på flyreiser, og denne uka ble to menn siktet for seksuelle overgrep om bord fly på vei til Seattle.

De siktede er 37 og 41 år gamle, og deres ofre er unge kvinner. Begge ble arrestert tidligere denne uka, og risikerer opp mot to år i fengsel.

Kjøpte vin til offeret

10. januar ble en kvinne på en Norwegian-flygning fra London flyttet til midtseksjonen i flyet på grunn av en annen passasjer som ble dårlig.

Kvinnen (22) satt på den ene siden av seteraden, og den siktede 41-åringen satt på andre siden. Altså var det et tomt sete mellom dem. Dette skal ikke ha vært hans tildelte sete, skriver CNN.

På grunn av turbulens tok kvinnen medisin for kvalme og angst. Hun tok seg også et glass vin. Seinere kjøpte tiltalte enda et glass vin til henne. Etter at hun drakk dette fikk hun problemer med å holde seg bevisst.

Hun sovnet, og tiltalte skal ha forgrepet seg på henne. Hun våknet midt i det, og måtte kjempe for å holde seg bevisst. Kvinnen ble funnet på gulvet i enden av flyet, gråtende og skjelvende, skriver The Guardian.

Siktede nekter for hendelsen, men hans DNA har blitt funnet i kvinnens undertøy. Den siktede må møte i retten 14. september.

- Hvem må jeg drepe?

I den andre saken fra mars, ble siktede, en 37 år gammel mann, satt på samme seterad som en 22 år gammel kvinne, under en Alaska Airlines-flygning fra Anchorage. Hun satt ved vinduet og de hadde ett sete mellom seg.

Siktede skremte ifølge CNN den unge kvinnen. Han skal ha fortalt at han elsket å drepe dyr. Deretter skal han ha spurt: «Hvem må jeg drepe for å få ei jente som deg?»

Han skal også ha vært svært påtrengende, og ville sitte nærmere kvinnen.

Han lente hodet sitt på hennes skulder og skal ha tatt henne på låret og brystet flere ganger. Dette gjorde han selv om hun dyttet ham vekk og ba ham om å stoppe, ifølge Seattle Times.

To medpassasjerer så at siktede tok på kvinnen, og har fortalt at kvinnen skalv og framsto som opprørt og redd. Tiltalte hevder at de begge hadde tatt på hverandre i løpet av flyturen.

Alarmerende økning

- Vi vil at offentligheten skal vite at disse overgrepene er føderale forbrytelser og vil bli etterforsket og rettsforfulgt i samsvar med loven, sa statsadvokat Annette Hayes på en pressekonferanse i Seattle fredag.

Hun oppfordret alle til å rapportere slike overgrep til flyselskapenes personell og politiet, i tillegg til å hjelpe personer som befinner seg i slike situasjoner.

Data fra FBI viser at antall saker om seksuelle overgrep på fly har økt fra rundt 40 per år nasjonalt i 2014 og 2015 til rundt 60 per år i 2016 og 2017.

På pressekonferansen spekulerte både statsadvokat Hayes og en representant fra FBI i at økningen kan ha noe å gjøre med at flere kvinner tør å stå fram og rapportere overgrep.

- Tester sine ofre

Siden januar har FBIs feltkontor i Seattle undersøkt ti hendelser av angivelige seksuelle overgrep på fly. I juni gikk FBI ut og fortalte at antall seksuelle overgrep på flygninger øker i et alarmerende tempo.

FBIs anbefaling til reisende er å la armlene mellom setene være nede, stole på magefølelsen og ikke la tvilen komme fremmede til gode, skriver CNN.

- Overgripere vil ofte teste sine ofre, noen ganger ved å komme borti dem for å se om de reagerer eller våkner, advarer FBI.