Siktet for postran

Erling Havnå er nå siktet for to ran etter DNA-funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siktelsen mot Erling Mathias Havnå (46) er i dag utvidet til å også gjelde ranet av Postens brevsenter i Oslo. Han ble i går varetektsfengslet for fire uker i forbindelse med ranet i Stavanger.

VG melder at politiet har DNA-materiale som knytter Havnå til begge ranene. Postens brevsenter ble ranet 27. oktober i fjor og ranet i Stavanger skjedde 5. april i år. En av de andre siktede i ranssaken, Ridvan Halimi (25), er også siktet for begge ranene.

Sjekket først broren

I all hemmelighet sjekket politiet først profilen mot Erling Havnås bror, den avdøde bokseren Magne Havnå. Det skal ha blitt funnet en såkalt familiær likhet, og dermed ble mistanken rettet mot Erling. Han blir avhørt først i neste uke.

- Det er åpenbart at vi nå er inne i kjernen i et spesielt ransmiljø, sier politiadvokat Karsten Monsen på en pressebrifing i politihuset i Stavanger.

Sjokkert familie

-  Dette kom som et sjokk for oss. Vi kjenner ikke gutten igjen i dette bildet, sa Kai Havnå (76) i går.

Sønnen Erling (46) fylte forsidene i landets to store løssalgsaviser. Både Dagbladet og VG kunne fortelle at den tidligere europamesteren i kickboksing var siktet i forbindelse med ranet i Stavanger i begynnelsen av april. Under ranet ble en politimann skutt og drept.

-  Jeg reagere kanskje kraftigst på den massive bruken av begrepet dødsranet, sier Kai Havnå.

-   Erling har ikke drept noen.

Hjelpsom og snill

Kai og Solveig Havnå bor i landlige omgivelser på Hope utenfor Risør. Her bygde de huset sitt i 1988. Da var begge sønnene allerede meritterte innen kampsport. Magne og Erling Havnå var forbilder og idealer for en rekke ungdommer på Sørlandet.

-  Det var aldri nei i Erlings munn. Han var alltid hjelpsom og snill, sier faren Kai.

-  Vi kranglet aldri. Ikke ett vondt ord kom det ut av munnen til Erling, sier mora Solveig (75).

Hun har ikke annet enn gode minner om Erling. Og foreldrene kjenner seg da overhodet ikke igjen i politiets beskrivelser av sønnen. At han skal ha medvirket i et væpnet ran, er ufattelig.

-  Han har aldri vist noen som helst interesse for skytevåpen. Aldri, sier Kai Havnå.

-  Jeg tror ikke han visste hvordan et våpen skulle håndteres engang.

Mye sorg

For de to foreldrene er sorgen dobbel. For en drøy måned siden mistet de sønnen Magne i en båtulykke, rett utenfor huset der de bor.

-  Bare det å se utover fjorden gjør vondt, sier Kai.

Perioden etter ulykken og begravelsen var vanskelig.

-  Vi har hatt mye sorg i det siste. I 1998 mistet vi et barnebarn i en trafikkulykke. Og så kommer dette på toppen av det hele, sier Kai ettertenksomt.

Han roser venner og familie som har vært flinke til å støtte. Men vanskelig er det likevel.

-  Det har vært så mye, sier Solveig Havnå. Hun er sliten, og ønsker ikke å bli tatt bilde av.

-  Nå er det ikke flere tårer igjen, sier hun.

Beskjeden om pågripelsen fikk ekteparet fra politiet.

Havnå roser Risør lensmannskontor for måten de håndterte dette på.

-  De kom på døra her tirsdag. Og fortalte at det gjaldt Erling, sier Kai.

-  Med en gang tenkte jeg at det kunne ha vært en ulykke. Jeg har hatt fem infarkt, og trodde jeg skulle stupe der jeg sto. Da jeg forsto at det gjaldt ranet, ble jeg nesten lettet, sier Kai.

Han og kona er overbevist om at sønnen er uskyldig.

- Erling har aldri vist noen voldelige tendenser. Han var aldri i trøbbel. Han var den som ordnet opp, og meklet mellom folk. På den måten kan vi ikke begripe at han skal være involvert i noe så alvorlig som dette, sier Kai.

Kritisk til politimetoder

Medieoppmerksomheten kom ikke helt overraskende på ekteparet. De forsto at dette ville vekke oppsikt. Nå håper de at avisenes omtale av saken kan føre til oppklaring.

-  For oss er det helt urimelig. Erling var jo i Arendal lørdag og søndag i forbindelse med NM. Det er det mange som kan bevitne. Og at han skulle rekke å dra til Stavanger, for å delta i et ran, det virker ikke logisk.

Kai Havnå har tillit til politiet, men velger å være kritisk til noen av metodene som har blitt brukt.

- Også politiet må jo forstå at det er noe som skurrer her.

- Knekker Erling

Under fengslingsmøtet i Stavanger i går ettermiddag ble det begjært fire ukers varetekt og to ukers isolasjon. Det siste bekymrer Kai Havnå.

Erling var nemlig svært nedtrykt på grunn av lillebroren Magnes død.

- Det gikk veldig inn på ham. De to var som erteris gjennom hele oppveksten. Erling var alltid storebror, passet alltid på, sier Havnå.

- Jeg er stygt redd for at dette skal knekke min sønn. Erling har alltid vært så sosial og så utadvendt. Og nå skal han sitte der uten kontakt med andre, kanskje bare med forsvareren sin.

STØTTER SØNNEN: - At erling ble siktet for ranet, kom som et sjokk, sier faren Kai Havnå. I går kveld fikk han trøst fra Carlo Ryffel, som delte leilighet med Erling Havnå. Ryffel mener bestemt at Havnå må ha vært i Arendal under ranet i Stavanger.