Siktet for postranet - hadde politielskerinne

24-åringen som er siktet for ranet mot Postens brevsenter i Oslo, har hatt en betrodd kvinnelig politietterforsker som elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har politiet funnet hemmelige politidokumenter hjemme hos mannen.

Kvinnen var fram til årsskiftet ansatt i Oslo-politiet. Hun jobbet som etterforsker ved Sentrum politistasjon, og var spådd en lysende karriere. Fram til i fjor høst hadde hun en høy «stjerne» hos ledelsen og kollegene i politiet.

Men verken etterforskerne eller sjefene i politiet var klar over at den nå 27 år gamle kvinnen hadde et privatliv som ikke var forenlig med å jobbe i politiet.

Razzia hos elskeren

I fjor høst ble etterforskningsavdelingen ved Sentrum politistasjon bedt om å foreta en razzia hjemme hos en kjent kriminell - den nå siktede 24-åringen. Flere politietterforskere rykket ut, blant andre den 27-årige kvinnen.

Ifølge Dagbladets kilder fortalte ikke politikvinnen at hun var godt kjent i leiligheten. Hun nevnte ikke et ord om det intime forholdet til den kriminelle.

Først etter ransakelsen ble hennes nærmeste overordnede kjent med forholdet.

De skal ha blitt varslet av en annen enhet i politiet, som jobbet direkte opp mot organisert kriminalitet.

Under ransakingen ble det også funnet hemmelige politidokumenter. Det er aldri bevist hvordan mannen fikk dokumentene.

Ble fjernet

Dagbladet får bekreftet at politikvinnen - like etter ransakelsen - ble konfrontert med opplysningene om at hun hadde et intimt forhold til den 24 år gamle kriminelle mannen.

Hun skal ikke ha forsøkt å benekte forholdet, men derimot kontant ha avvist at hennes arbeidsgiver hadde noe å gjøre med hvem hun hadde et seksuelt forhold til.

Politikvinnen var da ansatt i et vikariat ved Sentrum politistasjon, og var forespeilet en attraktiv fast stilling som kriminaletterforsker.

Noen uker seinere hadde hun sin foreløpig siste arbeidsdag i Oslo-politiet. Hun skal i dag ikke ha noe arbeidsforhold til politiet.

Også blant kriminelle var det kjent at 24-åringen hadde spesielle forbindelser til politiet, og at han var uvanlig godt informert.

Mannen skal overfor sine venner ha skrytt åpent av forholdet til den tre år eldre politikvinnen.

Sjokkerte

Kvinnens tidligere foresatte i politiet ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Men kilder i politiet sier derimot at de var sjokkerte etter ransakingen.

- Ikke med et eneste ord sa hun at hun kjente den kriminelle. Det er, for å si det pent, rimelig spesielt at politiet rykker ut, foretar en razzia, beslaglegger hemmelige politidokumenter og at en av dem som utførte ransakelsen, har et seksuelt forhold til siktede, sier en sentral politikilde.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med den 27 år gamle kvinnen. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ifølge Dagbladets kilder er det noe uklart om den ranssiktede 24-åringen og den 27 år gamle ekspolitietterforskeren fortsatt har et intimt forhold.

Utvidet siktelse

24-åringen som er siktet i saken, erkjenner at han er skotjuv, men ikke ransmann. Etterforskerne sjekker mannens privatøkonomi med alle midler.

24-åringen ble fredag varetektsfengslet for inntil fire uker, hvorav de to første ukene i isolasjon. Påtalemyndigheten har utvidet siktelsen fra grovt ran til også å gjelde grovt tjuveri av flere hundre par sko.

Oslo-politiet har funnet fram en trussel- og tjuverisak fra Fredrikstad i januar 2002, som de kobler til sjokkranet.

Slegge mot vekter

Bakgrunnen er at 24-åringen i fjor høst ble dømt til sju måneders fengsel for å ha truet to vektere med slegge, etter at han ble tatt på fersken i Fredrikstad Shellsenters lokaler sammen med en kamerat.

24-åringen slo seg gjennom ei dør med slegge, og holdt på å treffe en vekter i hodet. Han ropte «ned, ned».

Under sjokkranet ble det brukt slegge for å knuse tykke glass i brevsentralen, og en av ranerne ropte nettopp «ned, ned», ifølge vitner Dagbladet har snakket med.

Dette betyr at politiet sjekker ran- og tjuverisaker utført med slegge, med henblikk på å oppklare sjokkranet mot brevsenteret.

Ny forklaring

Etter det Dagbladet kjenner til, erkjenner 24-åringen at han disponerte en garasje på Langhus i Ski, hvor en av ransbilene, en Chevrolet Tahoe, har stått parkert. Bilen ble stjålet i nettopp Fredrikstad i begynnelsen av juni i år.

24-åringen nektet i utgangspunktet enhver befatning med garasjen, men har etter to uker i varetekt endret oppfatning.

- Min klient har gitt en utfyllende forklaring, sier forsvarer Tore Eriksen.

Etter det Dagbladet kjenner til, forklarer 24-åringen nå at han oppbevarte stjålne sko i garasjen.

VÆPNET TIL TENNENE: Store politistyrker jaktet på ranerne som slo til mot Postens brevsenter i Oslo 28. oktober. Både politiet og ranerne løsnet skudd under dramaet. Utbyttet ble 400000 kroner. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
TOK GISLER: Bevæpnede ranere tok seg inn i verdipostavdelingen i Postens brevsenter i Oslo 28. oktober, og tok to gisler. Det ble løsnet skudd mot politiet som kom til stedet, politiet skjøt tilbake, og ranerne flyktet uten å skade gislene. På det nederste bildet flykter ansatte unna ransmennene.