Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet for seks drap - saksøker Uber for 10 millioner dollar

Mener Uber er årsaken til at han er fengslet.

KREVER PENGER: Drapssiktede Jason Dalton krever ti millioner dollar fra taxi-appen Uber. Foto: NTB Scanpix
KREVER PENGER: Drapssiktede Jason Dalton krever ti millioner dollar fra taxi-appen Uber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jason Dalton (45) leverte sitt skriftlige søksmål i distriktsretten i Detroit tirsdag. Han nevner ikke skyteepisodene direkte, men skriver at «jeg er i fengsel på grunn av Uber», melder NTB.

Drepte far og sønn Dalton, som var Uber-sjåfør, skal først ha åpnet ild mot et leilighetsbygg rundt klokka 18.00 lørdag kveld. Her ble en kvinne skutt gjentatte ganger og etterlatt alvorlig skadd.

Fire timer senere, ble Richard Smith og hans 17 år gamle sønn, Tyler, skutt og drept mens de så på biler hos en bilforhandler.

Skytteren drepte også Mary Joe Nye (60), søstera Mary Lou Nye (62) og venninnene deres, Barbara Hawthorne (68) og Dorothy Brown (74). 

- Ødela livet mitt I søksmålet retter Dalton flere anklager mot Uber. Blant annet skriver han at Uber utnytter sjåførene sine og at han mener å ha blitt snytt for både lønn og overtidsbetaling.

- Jeg jobbet og slet for dem. De ga meg ingen julebonus, jeg ble ikke invitert til noen firmafester, de tvang meg til å jobbe mens jeg var syk, og de lot meg ikke tilbringe tid med barna mine, skriver Dalton ifølge NTB - og fortsetter:

- Livet mitt er ødelagt på grunn av Uber. Kona mi vil skilles på grunn av Uber.

16 lovbrudd Dalton krever 10 millioner dollar, tilsvarende 84,6 millioner kroner, i oppreisning. Dagen etter skytingen bekreftet Uber at Dalton var en av deres sjåfører. Selskapet har uttalt at han hadde bestått deres bakgrunnssjekk og at han ikke tidligere er dømt for lovbrudd.

Han startet å arbeide for dem tidligere i år.

- Det er vanskelig å vite hvordan man skal svare til en som nekter å ta ansvar for sine handlinger. Våre tanker går til ofrenes familier, som må leve med konsekvensene av hans forferdelige forbrytelser, skriver selskapet i en pressemelding.

- Kom fra telefonen Politidokumenter har vist at Dalton mener han ble kontrollert av Uber-appen, en mobilapplikasjon som hjelper sjåfører og taxikunder å opprette kontakt.

- Det føltes som om det kom fra telefonen, jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, skal han ha sagt i politiavhør.

Ifølge The Telegraph uttalte Dalton at han, da han åpnet appen, «gjenkjente Uber-symbolet som Øststjernen» og at et «djevelhode» dukket opp på skjermen hans. Drapsmannen, som har innrømmet å ha vært involvert i skytedramaet, har sagt at det var da problemene startet. 

- Skutt gjentatte ganger Påtaleansvarlig Jeff Getting i Kalamazoo har fortalt at ofrene virker å ha blitt valgt tilfeldig.

- De ble skutt gjentatte ganger. Mellom ni og elleve patroner ble funnet ved hvert av åstedene, sier Getting, ifølge Sky News.

Ifølge AP er Dalton ikke tidligere straffedømt og skal ikke hatt noen relasjon til noen av ofrene han skjøt.

Han er siktet for 16 lovbrudd, inkludert seks drap, og risikerer å tilbringe resten av livet bak murene. To personer ble skadet i skytedramaet. Ifølge politiet har han innrømmet å ha skutt de åtte personene. 


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart