Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere amerikansk etterretningsspesialist:

Siktet for spionasje for Iran

FBI etterlyser den tidligere etterretningsspesialisten i det amerikanske luftforsvaret, Monica Elfriede Witt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Det er en trist dag for Amerika når en av landets borgere sviker landet. Det er enda tristere når denne personen er en del av det amerikanske forsvaret. Monica Witt er anklaget for å ha gjort nettopp dette, sier visejustisminister John Demers, ifølge CNN.

Denne uka ble det kjent at USA har siktet den tidligere etterretningsspesialisten i det amerikanske luftforsvaret, Monica Witt (39), for å ha bedrevet spionasje for Iran.

Hun er nå etterlyst av FBI, og amerikanske myndigheter mistenker at hun befinner seg i Iran.

- Ga informasjon

Det amerikanske justisdepartementet hevder at Witt ble rekruttert av Iran, og at hun avslørte et svært hemmelig innsamlingsprogram for etterretning og identiteten til en amerikansk etterretningsoffiser. Dermed skal hun ha satt livet hans i fare.

Ifølge siktelsen skal Witt ha konspirert med iranske myndigheter og gitt dem dokumenter og informasjon knyttet til forsvaret av USA «med intensjon og grunn til å tro at det ville bli brukt til å skade USA og være til fordel for Iran». Det skal ha skjedd i perioden januar 2012 til mai 2015.

VISEJUSTISMINISTER: John Demers under en pressekonferanse i Washington D.C.. Foto: Zach Gibson/Getty Images/AFP
VISEJUSTISMINISTER: John Demers under en pressekonferanse i Washington D.C.. Foto: Zach Gibson/Getty Images/AFP Vis mer

I sikelsen hevdes det også at Witt laget målrettede pakker til bruk for Iran mot amerikanske agenter og etterretningsoffiserer.

Iranske myndigheter skal til gjengjeld ha gitt Witt varer og tjenester som inkluderte husvære og datautstyr.

Også fire iranere er siktet i saken for forsøk på datainnbrudd og identitetstyveri rettet mot minst åtte amerikanske agenter, som på et eller annet tidspunkt hadde kontakt eller jobbet med Monica Witt. De fire skal ha jobbet på oppdrag fra Irans revolusjonsgarde.

- Ideologisk venstresving

- Hun gikk ikke inn i dette for pengenes skyld. På et tidspunkt tok hun en ideologisk venstresving og havnet på linje med iranerne, sier Douglas H. Wise, som var tidligere visedirektør for det amerikanske forsvarets etterretningstjeneste, til New York Times.

Avisa har gått grundig inn i Witts bakgrunn gjennom offentlige dokumenter og samtaler med venner og bekjente.

Hun ble født i El Paso, og noen måneder etter at hun fylte 18, i 1997, vervet Witt seg til luftforsvaret. Raskt ble hun en del av mannskapet på et overvåkningsfly av typen RC-135.

Witt ble sendt på oppdrag til Midtøsten for første gang i 2002. Deretter fulgte flere tjenesteoppdrag. I 2005 tilbrakte hun neste seks måneder i Irak. Året etter var hun sju måneder på oppdrag i Qatar.

I juni 2008 forlot hun luftforsvaret. Samtidig ble hun ferdig med en bachelorgrad fra University of Maryland. Siden jobbet hun for to entreprenørselskaper som jobbet med nasjonal sikkerhet.

- Sterke følelser

Etter hvert begynte hun på en mastergrad ved George Washington University.

- Det var ingen faresignaler av typen «gå til myndighetene». Men hun skjulte ikke at hun hadde sterke følelser mot amerikansk utenrikspolitikk. Alle satt bare og så på det, sier Cory Ellis til New York Times.

Han gikk på det samme masterprogrammet. Ellis hevder også at hun så ut til å være distansert fra familien sin. Witt var en god del eldre enn mange av medstudentene, og hun skal ha virket rystet av det hun opplevde under tida hun tilbrakte i Irak.

- Hun snakket om hvordan hun ikke fikk sove, og om det hun så og hadde vært en del av, sier Ellis.

Ifølge ham, snakket Witt om droneangrep, drap og grusomheter mot barn, som hun mente hennes kolleger i militæret skrøt av. Samtidig hadde hun store økonomiske problemer. En politikilde sier til New York Times at hun på et tidspunkt ble hjemløs.

Filmkonferanse

Mens hun var i luftforsvaret, begynte hun å lære seg farsi. Hun begynte også å interessere seg for islam, ifølge et intervju hun ga til det iranske nyhetsbyrået i 2013.

Det skal ha vært etter at hun kom tilbake til USA fra en konferanse i Teheran i 2012, at hun skal ha forandret seg. Konferansen ble kalt «Hollywoodism» og handlet om hvordan Iran ble dårlig framstilt i vestlige filmer.

Plutselig begynte hun å bruke hijab og kunngjorde at hun hadde konvertert til islam. Ifølge medstudenter snakket hun også begeistret om Iran.

Tilbake i Washington D.C. skulle Witt forsvare masteroppgaven sin for et panel av professorer. Ellis var til stede, og overfor New York Times beskriver han det som et «kjærlighetsbrev til Iran».

- Hun ble nesten fornærmet over noen i det hele tatt kunne stille spørsmålstegn ved Iran som et fredselskende land. Hun var tydelig opprørt, sier Ellis.

Likevel besto Witt og ble uteksaminert i 2012.

FBI advarte

Samme måned ble hun kontaktet av FBI-agenter, som advarte henne om at iransk etterretning kunne forsøke å verve henne. Hun skal da ha avvist at hun ville gi noe informasjon til iranske myndigheter. Men en måned seinere skal Witt ha blitt vervet til å bidra i en iransk propagandafilm.

I februar 2013 reiste hun til en ny «Hollywoodisme»-konferanse i Iran. Hun laget også flere videoer hvor hun var kritisk til amerikanske myndigheter, og hun hadde møter med Irans revolusjonsgarde hvor hun fortalte dem at hun ønsket å emigrere til Iran, ifølge siktelsen.

Det skal ha vært en amerikanskfødte journalist, som nå bor i Iran, og som ifølge siktelsen, rekrutterte Witt. De to skal ha holdt tett kontakt i månedene etter konferansen mens Witt slet med å få et nytt visum.

28. august 2013 fikk hun endelig visum.

«Jeg slutter og drar ut! Kommer hjem :)» skrev Witt i en tekstmelding til kvinnen som anklages for å ha vervet henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!