SIKTET FOR VOLDTEKT AV ELDRE: Alexandru Dodo (36) er nå tilbake i norsk arrest, etter å ha samtykket til å la seg utlevere fra Frankrike. Foto: POLITIET
SIKTET FOR VOLDTEKT AV ELDRE: Alexandru Dodo (36) er nå tilbake i norsk arrest, etter å ha samtykket til å la seg utlevere fra Frankrike. Foto: POLITIETVis mer

Siktet for voldtekt av to eldre kvinner, tilbake i Oslo

Alexandru Dodo (36) er nettopp utlevert fra Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexandru Dodo (36), som er siktet for å ha voldtatt to eldre kvinner i Oslo, er nå tilbake i norsk arrest etter å ha sittet i fransk varetekt i over et halvt år. Han vil bli framstilt for fengsling allerede i dag, bekrefter hans forsvarer Harald Stabell.

- Han nekter straffskyld, sier Stabell til Dagbladet.

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland opplyser at hun vil be om fire ukers fengsling for 36-åringen, på grunn av fare for gjentakelse og unndragelse (flukt).

- Dette er svært brutale overgrep, sier Helleland til Dagbladet.

DNA-bevis Dodo ble pågrepet i Paris i september i fjor etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Da hadde norsk politi funnet samsvar mellom DNA-bevis funnet på åstedene og genetisk materiale rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

På grunn av at DNA-prøven ble tatt dagen før han ble løslatt, rakk ikke politiet å finne sammenhengen mellom voldtekts- og innbruddssakene før Dodo var ute av landet. Han ble imidlertid sporet opp av fransk politi og satt i varetekt.

Formaliteter er årsaken til at han ikke er utlevert før nå; etter hva Dagbladet forstår, nektet han først å samtykke i utlevering, men snudde nylig. Dermed gikk prosessen med å få ham til Norge langt raskere, og han ankom Oslo mandag.

- Traumatisk Den siste voldtekten 36-åringen er siktet for, skjedde på Korsvoll i februar i fjor. En da 77-årig kvinne ble overfalt kort vei fra sitt hjem og etterlatt i snøen i ti minusgrader, etter å ha blitt voldtatt og ranet. I juli året før før ble en 82-årig kvinne overfalt på Etterstad.

- Hun er glad for at han nå endelig framstilles for fengsling, og håper riktig gjerningsmann er tatt, sier Korsvoll-kvinnens bistandsadvokat Halldis Winje til Dagbladet.

Hun opplyser at den eldre kvinnen sliter med seinvirkninger etter overgrepet. 77-åringen ble funnet av en forbipasserende etter opptil en time og måtte legges i respirator.

- Hun har det ikke bra. Det var traumatisk for henne, sier Winje.

Samletiltale I tillegg de to eldrevoldtektene er Dodo siktet for ytterligere et grovt ran av en eldre kvinne, samt for de to innbruddstyveriene. Politiavokat Helleland opplyser at alle forholdene vil bli omfattet av tiltalen mot ham, som de håper å få ferdig før sommeren.

- Etterforskningen er i en avsluttende fase nå, sier hun.

Oslo-politiet har tidligere karakterisert den seine DNA-prøven som en rutinesvikt.