Siktet for voldtekt

33-åringen liknet for mye på politiets tegning. Det førte til at han ble siktet for voldtekt av en ti år gammel jente og kastet på glattcelle. Politiet brukte 13 dager på å sjekke ham ut av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stemmer ikke engang spesielt godt med signalementet på mannen som er etterlyst for voldtekten. Jeg har annerledes øyenbryn, er kortere og snakker en helt annen dialekt, sier han.

14. juni ble en ti år gammel jente brutalt voldtatt av en mann i et skogholt ved Maridalsveien. 22. juni gikk politiet ut med en fantomtegning av voldtektsmannen. Dagen etter var 33-åringen, som er håndverker, på jobb i en bydel ikke langt fra åstedet. Han gikk i butikken for å gjøre noen innkjøp, da en guttegjeng begynte å følge etter ham.

- De konfronterte meg og spurte om jeg var voldtektsmann. Så tipset de politiet. Jeg ble hentet av uniformerte politifolk foran arbeidsgivere og vitner, sier han til Dagbladet. Han ønsker ikke å bli koblet med saken han nå er sjekket ut av, og vil derfor ikke stå fram med navn og bilde.

Alibi

Dagen etter ble han avhørt i snaue sju timer, før han ble sluppet løs. Politiet opprettholdt likevel siktelsen.

- Jeg hadde fire alibier. Jeg var på jobb på det aktuelle tidspunktet, og flere personer hadde sett meg jobbe der. Jeg har aldri vært i nærheten av stedet der jenta ble voldtatt, og jeg har ikke disponert en sykkel på ti år. Alt de hadde var at de mente jeg liknet tegningen. Det er mildt sagt et tynt grunnlag for en siktelse i en så alvorlig sak, sier 33-åringen. Han sikter til at politiet har opplyst at voldtektsmannen brukte sykkel.

- Politiet brukte to- tre dager på å sjekke at dette alibiet stemte, likevel ble ikke siktelsen trukket. Samtidig hadde det kommet inn flere tips om mulige gjerningsmenn til politiet. Minst tre var ikke avhørt i saken, sier advokatfullmektig Cathrine Thiis-Evensen, som bistår 33-åringen.

Grusom voldtekt

- Etter at min klient var siktet for voldtekt i 13 dager kom DNA-beviset som bekreftet at han ikke var gjerningsmannen, og sjekket ut av saken. Tross dette måtte vi be om at siktelsen ble frafalt før politiet gjorde det, sier hun.

I tillegg til å bli siktet for en grov forbrytelse, ble 33-åringen omtalt i aviser og media. Han er redd for at siktelsen kommer til å dukke opp på hans rulleblad seinere i livet.

- Det er klart jeg ble redd. Jeg kunne kommet til å havne i varetekt. Men det verste var at jeg var siktet for en grusom, forferdelig voldtekt av ei ti år gammel jente. De kunne siktet meg for bankran, hva som helst, bare ikke det, sier han.

Han vil i samråd med sin advokat diskutere om de ønsker å gå videre med saken.

Politiinspektør Petter Mandt var politijuristen som utferdiget siktelsen.

- Beklagelig

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken i detalj. Han ble innbrakt og siktet, og er nå sjekket ut av saken. Det er alltid beklagelig at man innbringer folk feil, sier Mandt.

- Det kan jo få alvorlige konsekvenser for den som blir offer for en feilaktig siktelse. Er politiet bevisst på faren?

- Vi forsøker jo ikke å sikte feil personer, og det er ikke ønskelig at det skjer. En siktelse er jo resultat av hvordan etterforskningen står når siktelsen blir utferdiget, sier Mandt.

FEIL SIKTELSE: - Det var som en syk komedie. Det eneste grunnlaget for siktelsen var at jeg liknet tegningen. Det er klart jeg ble redd da de satte meg på glattcelle, sier den 33 år gamle mannen. Han bistås av advokatfullmektig Cathrine Thiis Evensen.