To måneder etter at han forsvant sporløst, ble Ørjan Solum funnet død.

I ei gruve nesten ingen visste om, fant dykkere 25-åringen i vannet.

Sju måneder seinere banker politiet på døra til «Espen».

Pekt ut som
drapsmann

Publisert

ARENDAL (Dagbladet): - Jeg flytter aldri tilbake til denne byen. Her kan jeg ikke bo. Det er ingenting for meg her. Folk anser meg som dømt. De sier «se, der er han. Han som slapp unna med det».

«Espen» sitter sammen med kjæresten sin og ser utover Arendal. Han tar seg til hodet. Det siste året av livet hans har vært en eneste lang berg-og-dal-bane.

Han ønsker ikke å stå fram med navn. De fleste venner og familie vet ikke hva han har vært igjennom.

Vet ikke at han satt fengslet i flere måneder.

Vet ikke at han har vært siktet for å ha tatt livet av et annet menneske.

En måned har gått siden han fikk beskjeden om at saken, hvor han var siktet for drapet på Ørjan Helmer Gundersen Solum (25), var henlagt på bevisets stilling. At marerittet hans var over.

Men å havne i politiets søkelys har hatt sin pris.

- Ryktene henger ved meg fremdeles. Folk jeg var mye sammen med før, ser nesten ikke på meg i dag. Jeg har mine nærmeste, resten er borte. Jeg forsøker å komme meg videre i livet. Få en jobb. Leve normalt. Men det er ikke lett, folk lurer jo på hva man har gjort tidligere. Da er det ikke akkurat positivt å fortelle at man har vært siktet for drap og sittet fire måneder i varetekt, sier han.

- Skjønte ingenting

Det var desember og to uker til jul, da det plutselig banket på døra i fjor. Siden Solum ble meldt savnet i mars samme år, hadde politiet forsøkt å finne svar på hva som hadde skjedd.

Etterforskningen var intensivert ytterligere etter at 25-åringen ble funnet omkommet i Steinsåsgruvene av dykkere. Dødsfallet framsto som et mysterium og ble omtalt i en rekke av landets aviser. Nærmere 200 personer ble avhørt i jakten på en oppklaring.

FANT ØRJAN: Dykker Torger Singelstad i Østre Agder Brannvesen dykket ned i Steinsåsgruvene, hvor han fant den savnede Ørjan Solum. Video: Østre Agder Brannvesen. Dronefoto: Henning Lillegård / Dagbladet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ifølge politiet hadde teorien om at man sto overfor en drapssak blitt styrket underveis. Selv hadde «Espen» vært avhørt som vitne flere ganger allerede. Men da de plutselig dukket opp utenfor, var det av helt andre årsaker.

- Klokka var vel 10 eller noe sånt, da det banket på. Jeg skjønte ingenting. De sa jeg måtte bli med dem. At jeg var siktet for drap, forteller han.

- Fikk du noen god forklaring på hvorfor du var siktet?

- Jeg har fått mange svar på akkurat det, men først og fremst virket det som årsaken var forklaringa til han andre som også var siktet. At jeg ble snakket inn i saken. I hans forklaring ble det sagt at jeg på et tidspunkt i en leilighet hadde spurt om «noen kunne fjerne han fyren som ligger på sofaen og sover». Den fyren var Ørjan. Men det stemmer ikke at jeg sa noe sånt. Det er ikke sant, sier «Espen».

FUNNET DØD: Ørjan Helmer Gundersen Solum ble funnet død i Steinsåsgruvene våren 2020. To personer ble siktet for drap på 25-åringen. Foto: Privat
FUNNET DØD: Ørjan Helmer Gundersen Solum ble funnet død i Steinsåsgruvene våren 2020. To personer ble siktet for drap på 25-åringen. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med advokaten til den andre siktede i saken. Han avviser at hans klient snakket «Espen» inn i saken.

- Har jeg gjort det?

Han legger ikke skjul på at tida i varetekt ble tøff. I uke etter uke satt mannen i 30-åra avskåret fra omverdenen.

Brev- og besøksforbud ble gang etter gang innvilget av retten, etter hvert som fengslingsperioden ble forlenget. For «Espen» gikk det hardt utover psyken.

- Jeg ble ekstremt nedbrutt i fengselet. Det føltes som om alle skulle overbevise meg om at jeg hadde begått drapet.

- Til slutt begynte jeg å spørre meg selv – «har jeg gjort det?»

- Jeg visste jo at det ikke var sant, men man blir så presset at man lurer på om de kan ha rett. Det var helt grusomt, sier han.

Også avhørene opplevdes som svært krevende. Hver gang det ble gjennomført samtaler, ble han presentert for det han selv betegner som rykter fra rusmiljøet.

- Politiet sa at de visste det var meg, de bare ventet på tekniske funn som ville bekrefte det. Så gikk det plutselig fra å være snakk om 21 års fengsel til «pakk sakene dine, du slipper ut om tre timer». Det var helt ubegripelig, sier «Espen».

Underveis i politiets etterforskning, skal mannen i 30-åra selv ha hørt rykter og navn på personer som kan ha stått bak drapet han selv var siktet for. «Espen» har også tipset politiet om navngitte personer og andre opplysninger som han mener kan være interessante for politiet.

- Jeg har til og med hørt folk sitte og skryte av drapet. Det er helt sykt. I fengselet møtte jeg en fra rusmiljøet som selv gikk og trodde han ville bli siktet på grunn av noen meldinger han hadde sendt til Ørjan, forteller «Espen».

- Helt sprøtt

Arendal har i en årrekke vært kjent for sitt rusmiljø, også utenfor Sørlandets grenser. Tall fra Folkehelseinstituttets viser at byen så seint som i 2018 hadde flere narkotikarelaterte dødsfall enn Oslo regnet ut ifra innbyggertall.

«Espen» kjenner miljøet i Arendal fra innsida. Han beskriver det som hardt og brutalt, og innrømmer at han selv har brukt rusmidler i flere år. I dag er han glad for å ha kommet seg ut, før det var for seint.

Mens han satt varetektsfengslet, tikket det inn meldinger fra flere i miljøet. Hets og anklager. Personer som mente at rett mann var tatt. At han var skyldig uansett om det ble funnet bevis eller ikke.

- Jeg har vært en stygg drittsekk og idiot tidligere, så jeg skjønner at folk kan ha noe imot meg. Men at de skal beskylde meg for drap og være overbevist om at jeg har gjort det. Det er helt sprøtt, sier «Espen».

Selv tror han forsøket på å bryte med rusmiljøet og komme seg videre i livet, var med på å gjøre mistanken sterkere blant dem han tidligere var sammen med.

- Samtidig som Ørjan forsvant, gikk jeg ut av rusmiljøet. Jeg begynte på avrusning, og det at jeg plutselig forsvant gjorde tydeligvis at folk mente det måtte være meg. Det var helt sprøtt. At folk og politiet mente jeg hadde drept Ørjan og kastet ham i gruva. Jeg visste ikke en gang hvor gruva lå, før jeg så om saken på TV, sier mannen i 30-åra.

- Følte han var dømt

Sommeren før pågripelsen hadde «Espen» møtt kvinnen som sitter ved siden av ham. Hun han beskriver som sitt livs kjærlighet. En støttespiller som har hjulpet ham gjennom det meste i løpet av det siste året.

Men pågripelsen og den påfølgende drapssiktelsen har tæret på.

- Jeg følte egentlig at han var dømt allerede da han ble arrestert.

- Det har ikke vært noe bra. Vi kjente ikke hverandre så godt da politiet kom. Vi hadde vært sammen bare noen måneder. Det kom som ei bombe og jeg skjønte ikke hva som foregikk, forteller hun til Dagbladet.

Vil kreve erstatning

En måned etter at drapssiktelsen mot de to mennene i Arendal ble henlagt, har «Espens» forsvarer, Anne Marstrander-Berg hos advokatfirmaet Staff, satt i gang prosessen med erstatningssøksmål. Hun påpeker at det er klare regler om oppreisning basert på fengsling og restriksjoner.

- Når det gjelder politiets arbeid, så synes jeg de brukte veldig lang tid på å gjennomføre avhørene av min klient. Jeg opplever at de i liten grad konfronterte ham med opplysninger som var grunnlag for bruk av restriksjoner, sier Marstrander-Berg og legger til:

- De rettsmedisinske undersøkelsene viste allerede ved pågripelsen ingen klar dødsårsak.

- Da tenker jeg de burde intensivert avhør og tekniske undersøkelser som det kunne være bevisforspillelsesfare knyttet til, særlig siden nesten samtlige dokumenter var klausulert slik at «Espen» ikke fikk vite innholdet i dem, sier advokaten.

Marstrander opplever også at politiet ikke har tatt informasjonen og tipsene klienten hennes ga dem alvorlig nok i perioden han satt varetektsfengslet og var siktet for drap.

- Det er imidlertid vanskelig for meg i ettertid å vite hva som er gjort i den anledning, sier advokaten.

- Ikke overrasket

Thor Bache-Wiig har vært forsvarer for den andre drapssiktede mannen fra Arendal, som også har fått siktelsen henlagt. Advokaten sier til Dagbladet at han mener det er feil at hans klient snakket «Espen» inn i saken.

- Min klients forklaringer er ikke grunnen til at den andre ble pågrepet, sier Bache-Wiig.

Han legger samtidig til at det har vært svært tungt for hans klient å bli siktet for drap. I likhet med «Espen» opplever han det som vanskelig å være i sørlandsbyen, selv etter henleggelsen.

- Klienten er lettet, men samtidig ikke overrasket over avgjørelsen.

- Dette har vært svært belastende for ham, og et stort miljø i Arendal vet at han har vært siktet for drap, sier Bache-Wiig.

Politiets nye tips

19 måneder etter at Solum forsvant, sier politiadvokat Vanja Bruvoll til Dagbladet at de har gjennomgått alle opplysninger som har kommet inn. Hun forsikrer at også informasjonen «Espen» kom med, er vurdert.

- Den siktede vi har snakket med, forteller at han i avhør følte seg veldig presset, har du noen kommentar til det?

- Jeg går ikke inn på de konkrete avhør, men det er ikke slik avhør foretas av politiet. Det er åpne forklaringer først og så konfronteres den avhørte om bevis som faktisk foreligger, understreker Bruvoll.

NYE TIPS: - Vi mottar tips og behandler disse, forsikrer politiadvokat Vanja Bruvoll halvannet år etter at Ørjan Solum ble funnet død. Foto: Henning Lillegrd / Dagbladet
NYE TIPS: - Vi mottar tips og behandler disse, forsikrer politiadvokat Vanja Bruvoll halvannet år etter at Ørjan Solum ble funnet død. Foto: Henning Lillegrd / Dagbladet Vis mer

Selv om saken mot de to drapssiktede nå er henlagt, fortsetter det å dukke opp nye tips hos politiet. Opplysninger som gjør at de kan slå fast hva som skjedde med Solum før han havnet i Steinsåsgruvene, har imidlertid ikke kommet inn.

Hvorvidt det vil bli gjennomført nye etterforskningsskritt i jakten på et svar, avhenger nå av hvilke opplysninger politiet mottar framover.

- Vi mottar tips og behandler disse. De pårørende har også fortsatt en egen kontaktperson i politiet som de kan kontakte dersom de har nye opplysninger, sier Bruvoll til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer