STENGTE: 28. september stengte dansk politi en rekke trafikknutepunkter på motorveier og bruer i Danmark og mot Sverige under en diffus, offisiell begrunnelse om en kidnapping. Aksjonen settes i direkte sammenheng med pågripelsen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix
STENGTE: 28. september stengte dansk politi en rekke trafikknutepunkter på motorveier og bruer i Danmark og mot Sverige under en diffus, offisiell begrunnelse om en kidnapping. Aksjonen settes i direkte sammenheng med pågripelsen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau ScanpixVis mer

Siktet norskiraner ansatt i IT-firma. Arbeidsgiver: - Dette er jeg ikke kjent med

Norsk statsborger i slutten av 30-åra siktet i Danmark.

Det danske sikkerhetspolitiet PET opplyste under en pressekonferanse i dag at en norsk statsborger med bakgrunn fra Iran er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentatforsøk mot en iransk separatistleder på dansk jord.

Ifølge PET har mannen drevet etterretningsarbeid mot mannens bolig.

Mannen ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober, og sitter nå varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november. Han nekter straffskyld.

Dagbladet er kjent med mannens identitet, og kan fortelle at det dreier seg om en mann i slutten av 30-åra bosatt på Østlandet. Mannen er skilt.

Mannen har teknisk utdannelse fra Iran, og har ifølge egne opplysninger jobbet med IT over flere år. Han er også tidligere registrert som grunnlegger og leder av en forening.

- Nytt for meg

Den siktede norskiraneren er ifølge egne opplysninger ansatt i et internasjonalt IT-konsulentselskap med en avdeling i Oslo-området.

- Dette forholdet er jeg ikke kjent med. Det er nytt for meg, sier siktedes sjef til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Advokat Allan Lund Christensen i København bekrefter overfor Dagbladet at han er norskiranerens forsvarer i denne saken. Han vil ikke si noe på spørsmål om klienten eller hvordan den norske statsborgeren forholder seg til siktelsen.

Det begrunner han slik:

- I denne spesielle situasjonen er ikke min klient tjent med at advokaten sier noe som helst før saken er avgjort, sier Lund Christensen til Dagbladet.

- Iransk etterretning

PET-sjef Finn Borch Andersen sa under gårsdagens pressekonferanse at den norske statsborgeren er mistenkt for å sette iransk etterretning i stand til å gjennomføre et attentatforsøk i Danmark.

- Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Ifølge PET var målet for det mistenkte attentatet en gruppe iranere bosatt i Ringsted.

Iranerne i Ringsted, en by med drøyt 20.000 innbyggere på Sjælland, er ifølge PET medlemmer av frigjøringsbevegelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). ASMLA har siden slutten av 90-tallet kjempet for å gjøre den iranske provinsen Khuzestan til en egen arabisk stat, og er definert som en terrororganisasjon av det iranske regimet.

Frigjøringsbevegelsen ASMLA ble etablert i 1999, men det har vært etnisk uro i området vest i Iran mot grensene til Irak og Kuwait i rundt hundre år. Byen Ahwaz med 1,4 millioner innbyggere er regionhovedstad i Khuzestan. LA i slutten av navnet står for Liberation of Ahwaz.

22. september i år - seks dager før de storstilte veisperringene og politiaksjonene i Danmark etter tre personer på flukt - ble ASMLA sterkt mistenkt av iranske myndigheter for å stå bak en aksjon mot en militærparade i nettopp Ahwaz.

Allerede dagen etter utpekte Irans lederskap Danmark til å være base for planleggingen av aksjonen.

- Sammensvergelse

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra den iranske ambassaden i Oslo. I en mail til Dagbladet viser imidlertid ambassaden til følgende uttalelse fra Irans utenriksdepartement:

«Irans utenriksdepartement har sterkt avvist de partiske rapportene som anklager Iran for å ha planlagt et mislykket attentatforsøk mot en opposisjonell i Danmark».

Utenriksdepartementet avviste også anklagene i en mail til danske TV2 og DR Nyheder tirsdag:

- Talsperson (Bahram Qassemi) for Irans utenriksdepartement avviser på det sterkeste desinformasjonen angående en angivelig plan om å gjennomføre et attentat mot en opposisjonell iraner i Danmark, og at Iran har noen tilknytning til dette.

- Han betegner det som et nytt eksempel i en serie av sammensvergelser som velkjente Iran-kritikere står bak, i et forsøk på å ødelegge for det gode og progressive Iran, står det i mailen.

- Vet hva som har skjedd

Danske myndigheter varslet allerede i går at saken kommer til å få konsekvenser for Iran. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fulgte opp i dag under en pressekonferanse med de nordiske statsministerne i Oslo.

- Det er behov for å vise Iran at vi godt vet hva som har skjedd, og at vi ikke finner oss i det, sa Lars Løkke Rasmussen onsdag.

- Jeg har kjennskap til at iranerne også i andre land har hatt liknende aktiviteter. Vi bruker de kommende dagene på å henvende oss til våre europeiske allierte for å kunne gi et samlet motsvar, sa han videre.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa i en uttalelse til Dagbladet at PST er kjent med at iransk etterretning er aktiv i Norge.

- Flere lands etterretningstjenester, blant annet iransk etterretning, er aktive i Norge med å kartlegge personer og grupper som ansees som motstandere eller kritikere av Iran, sa Bjørnland i en uttalelse til Dagbladet via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.

PRESSEKONFERANSE: De nordiske statsministerne (f.v.) Stefan Löfven fra Sverige, Katrín Jakobsdottir fra Island, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Juha Sipilä fra Finland og Erna Solberg møtte pressen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: De nordiske statsministerne (f.v.) Stefan Löfven fra Sverige, Katrín Jakobsdottir fra Island, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Juha Sipilä fra Finland og Erna Solberg møtte pressen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Helt uakseptabelt

Onsdag fulgte statsminister Erna Solberg opp med å si at Norge jobber med en respons overfor Iran.

- Denne typen etterretningsaktivitet og forsøk på attentat som her er planlagt på et annet lands jord, er helt uakseptabelt. Jeg mener vi må si tydelig og klart fra om det, sa Solberg, ifølge NTB.

Statsministeren viste til at hun på grunn av den pågående etterforskningen ikke kan gå inn i detaljene i saken.

- Vi ser veldig alvorlig på den situasjonen som har oppstått i Danmark, og ikke minst at en norskiraner er innblandet, sa Solberg.