Siktet på grunnlag av «taust vitne»

Siktelsen mot en dansk mann for drapet på Gunn Merete Lode understreker betydningen av «tause vitner» i form av DNA for politiets etterforskning, mener avdelingssjef Helmer Haukaas i Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Kripos har DNA-koden fra åstedet på Bryne i sitt arkiv, og det var oss som sendte den ut gjennom Interpol, sier avdelingssjef i Kripos, Helmer Haukaas, til NTB.

Haukaas sier det er to grupper DNA-koder i det norske registeret.

- I den ene delen av registeret har vi DNA-koden til alle som i de senere år er dømt for en forbrytelse av typen drap, grov vold eller sedelighet. Det er klart presisert i lovverket hvilke typer forbrytere som det gis anledning til å beholde DNA-koder fra i vårt arkiv, sier avdelingssjefen.

Dersom en person faller inn under disse kategoriene, får Kripos oversendt koden fra Rettsmedisinsk institutt. Det er instituttet som fremkaller profilene og vår oppgave er bare å registrere kodene og sørge for at de blir benyttet effektivt i etterforskningsarbeidet, sier Haukaas.

Den andre gruppen av DNA-koder ligger i arkivet for åstedsmateriale. Det var en slik kode som matchet dansken som sitter varetektsfengslet i Ålborg.

- På alle åsted med ukjent gjerningsmann, søker vi etter biologisk materiale som kan benyttes for å få fram en DNA-profil. Da får vi en kode som vi kan legge inn i åstedsarkivet, sier Haukaas.

Han mener den siste saken fra Bryne og Ålborg understreker betydningen av «tause vitner» i form av DNA for politiets etterforskning i et moderne, urbanisert samfunn. Ofte vil det ikke være andre spor enn materialet som kan gi en DNA-kode.

- Fingeravtrykk er fortsatt meget viktig for politiets etterforskning, men etter hvert er DNA-koder blitt et stadig viktigere hjelpemiddel for politiet, sier Haukaas.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer