Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet politimann mister jobben

Fikk sparken etter falsk forklaring.

MISTER JOBBEN: Politimannen som er siktet for drapet på Linn Madelen Bråthen mister nå jobben. Bildet er fra rekonstruksjon av drapet på Brevikbroa.Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MISTER JOBBEN: Politimannen som er siktet for drapet på Linn Madelen Bråthen mister nå jobben. Bildet er fra rekonstruksjon av drapet på Brevikbroa.Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimannen som er siktet for drap på Linn Madelen Bråthen mister jobben i politiet.

Private forhold Politimester Rita Kilvær sier at tilsettingsrådet har gitt politimannen avskjed fordi han har forklart seg uriktig om det som skjedde på Breviksbrua, og har blanda private forhold inn i jobben som politimann, melder NRK.

Han ble siktet for forsettlig drap etter at Linn Madelen Bråthen ble funnet død lørdag 3. august 2013.

Mandag denne uken ble han avskjediget med grunnlag i tjenestemannsloven, § 15 b, som lyder:

«En embetsmann eller tjenestemann kan avskjediges nå vedkommende b) ved utilbørlig atferd i eller utenfor tjeneste viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen.»

I en pressemelding skriver politiet i Telemark:

- Avskjedigelsen er begrunnet i manglende samsvar mellom polititjenestemannens forklaring for politiet og de fakta som politiet har skaffet i etterkant, samt en sammenblanding av politirollen og private forhold. Etter ansettelsesrådets mening er polititjenestemannens handlinger og atferd egnet til å bryte ned den aktelse og tillit som er nødvendig for å inneha stilling som politibetjent.

Aktelse og tillit «Politiets samfunnsmessige posisjon er tuftet på stor grad av aktelse og tillit ba?de innad i politiet og utad i forhold til befolkningen og andre myndigheter. En polititjenestemann utfører en utadrettet tjeneste og må således inneha slik aktelse og tillit for å opprettholde alminnelig rettsbevissthet og ivareta politiets omdømme.»

Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet ved Breviksbrua i Telemark 3. august 2013. Politiet trodde først at det dreide seg om et selvmord, men politimannen ble siktet for forsettlig drap like etterpå etter at offerets venner gjennomførte egne undersøkelser og alarmerte politiet.

Politimannens advokat, Arne Lie, kommenter vedtaket slik:

- Han aksepterer ikke vedtaket, og har bestemt seg for å påklage avgjørelsen til overordnet forvaltningsorgan. Han menar at vilkårene for avskjedigelse ikke er tilstede, og at vedtaket er truffet på et uriktig grunnlag, sier Arne Lie til Dagbladet.

- Min klient er også skuffet over at politidistriktet har valgt å kjøre denne personalsaken på dette tidspunktet, før vi vet utfallet av riksadvokatens behandling av påtalespørsmålet. Man burde ventet til dette var avsluttet, sier Lie.

Familien søker svar Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at familien til avdøde er orientert om politiets avgjørelse av avskjedigelsen av politimannen.

- Familien registrerer at politimannen er avskjediget, men deres fokus er i all hovedsak på å finne ut hva som skjedde med Linn Madelen den natten hun døde. De er ikke overrasket over at han mistet jobben, all den tid han løy til politiet og til familien, sier Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Hun sier at familien ikke har noen hevntanker eller ønsker tiltalte noe vondt, men de har et endelig ønske om å få svar på hva som skjedde.

- Det plager familien at dette strekker ut og tar lang tid. De jobber med å stable et ben foran det andre i påvente av at Riksadvokaten tar ut siktelse, sier Bæra til Dagbladet.

Stathelle er en liten plass, og familien har ved flere anledninger sett siktede i nærmiljøet.

- Det er en vanskelig tid for alle, men han har ikke på noen måte opptrådt klanderverdig, sier Bæra.

Saken oppdateres.

SISTE SPOR: Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet
SISTE SPOR: Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!