Siktet var i fengselskø

En av de siktede nynazistene var dømt og skulle egentlig ha sittet i fengsel da rasistdrapet ble begått. Men han var en av hele 1297 personer på frifot - kriminelle med rettskraftig dom i soningskø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette står i grell kontrast til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Hanne Harlems forsikringer om nulltoleranse i kriminalpolitikken.

I desember «glemte» politiet også å varetektsfengsle en av de siktede nynazistene, etter knivstikkingen av en pakistaner på Storo.

Regjeringen står ansvarlig for en fengselspolitikk som har medført at en tredje av de siktede, nynazisten Erik Lauritsen (20), også skulle ha sittet bak lås og slå da drapet skjedde. Ansvaret for dette kan direkte legges på politikerne.

Krisen i norsk fengselsvesen og manglende bevilgninger har resultert i tidenes soningskø. Pr. 1. desember 2000 sto det intet mindre enn 1297 personer i soningskø. Dette er kriminelle som er dømt til fengselsstraffer. Dommene er rettskraftige. Tallet er ekstremt høyt sammenliknet med antall fengselsplasser - som er 2700.

- Dette må du spørre justisministeren om, var statsminister Jens Stoltenbergs knappe svar da Dagbladet konfronterte ham med opplysningene etter hans pressekonferanse i går.

- Men dine ord om nulltoleranse blir temmelig hule, når dømte kriminelle ikke blir satt i fengsel?

- Vi har nulltoleranse overfor kriminalitet selv om det er fengselskøer, gjentar statsministeren.

I Justisdepartementet får Dagbladet opplyst at køene i hovedsak skyldes arbeidet med oppussing i Oslo kretsfengsel og fengselet i Stavanger.

- Ja, dette er et stort problem for oss, sier justisminister Harlem.

- Jeg har ingen tryllestav. Men vi prioriterer tidlig fengsling for de mest alvorlige forbrytelsene, sier Harlem.