VIRKELIGHETEN OVERGÅR «WAYS OF SEEING»: Hanan Benammar mener teaterstykket «Ways of Seeing» har utspilt seg i virkeligheten de siste månedene. Foto: Privat
VIRKELIGHETEN OVERGÅR «WAYS OF SEEING»: Hanan Benammar mener teaterstykket «Ways of Seeing» har utspilt seg i virkeligheten de siste månedene. Foto: PrivatVis mer

Anmeldt av Waras samboer Laila Anita Bertheussen:

Siktet «Ways of Seeing»-skuespiller:
- Kunne ikke håpet på noe bedre

Kunstner Hanan Benammar mener de siste månedene er en virkeliggjøring av skuespillet «Ways of Seeing», og et bevis på hvordan rasismen gjennomsyrer samfunnet.

Det har vært noen intense måneder for kunstner Hanan Benammar, en av skuespillerne i teaterstykket «Ways of Seeing».

Dagbladet snakker med henne mens hun sitter på en buss til Sverige, der hun søndag skal holde en konsert. Mens Dagbladet snakker med henne melder VG at hun er siktet for å ha krenket privatlivets fred fordi teaterstykke hun var med å lage filmet blant annet Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens bolig.

- Dette er en skam. De skammer seg over skandalen. Og dette er gammelt nytt. Siktelsen er fra før Bertheussen er pågrepet og siktet, sier Benammar om siktelsen.

Og legger til:

- Takk for underholdningen. Dere burde alle motta Heddaprisen for en utsøkt opptreden i kategorien «smoke screen».

Siktelsen ble tatt ut onsdag, dagen før Bertheussen ble siktet for å ha diktet opp en straffbar handling, nemlig bilbrannen natt til forrige søndag.

Det var den femte trusselepisoden siden desember utenfor boligen til Wara og Bertheussen, trusselepisoder som gjentatte ganger er knyttet til teaterstykket «Ways of Seeing». Det er bare den siste episoden Bertheussen er siktet for.

- For meg var det en enorm lettelse at Bertheussen ble siktet. Det har vært mye propaganda fra Fremskrittspartiet, Bertheussen selv og folk som har støttet henne, mot oss. Vi visste selvfølgelig hele tiden at stykket vårt ikke har bidratt til hendelsene ved Wara og Bertheussens bolig.

- Vi snakker ikke om henne i stykket, vi filmer ingen personer. Det er i kronikken hennes i VG hun står fram i offentligheten. Og den inneholder faktiske feil, vi filmet ikke inn soveromsvinduet og vi kaller ikke Wara rasist.

- Det har vært en veldig intens måned, veldig tungt, sier Benammar til Dagbladet.

- Må akseptere rasisme for å få makt

- Hva tenker du om det som har skjedd i etterkant av stykket?

- Vi kunne ikke håpt på noe bedre, for stykket har fått mange masker til å falle. Vi håpte det kunne få publikum til å se ting på en annen måte. For oss var det å lage stykket også en måte å gi en mening til det som skjer i verden. Og det som har utspilt seg de siste månedene er akkurat det stykket handler om. Stykket handler om hva slags rolle rasisme har i samfunnet. At man må akseptere rasisme for å få makt. Hvem som investerer i rasisme. Og det er en link til overvåkning, som er et veldig viktig spørsmål i vår tid, sier Benammar, som gikk ut fra Oslo Kunstakademi i 2012.

Hun forteller at kunsten hennes alltid har hatt en politisk dimensjon. Faren hennes var med i frigjøringskrigen i Algerie og er en viktig del av hennes historie.

Høyre holder sitt landsmøte denne helgen og da Dagbladet intervjuet statsminister Erna Solberg tidligere i dag, gjentok hun kritikken av teaterstykket. Solberg mener det at de filmer husene til politikere øker belastningen på politikerne og deres familier.

Kritikken har også en annen side, i og med at Benammar og de andre kunstnerne bak prosjektet, samt teatersjef Anne-Cecilie Sibue, er siktet for å ha krenket privatlivets fred.

Forbannet på Erna

Benammar stiller seg totalt uforstående til kritikken fra Erna Solberg og etterlyser en beklagelse.

- Det er en enorm skandale at Erna Solberg ikke har beklaget. Jeg mener det er uproblematisk å filme fasader av hus. Hvis det skal innføres spesielle regler for kunsten er det ekstremt problematisk.

- Bare for å klargjøre: Erna Solberg er tydelig på at dere er fri til å gjøre dette, men at dere må ta ansvar for belastningene dere påfører politikere og deres familier. Ser du det?

- Politikken til Erna Solberg har langt større konsekvenser. Det er vedtatt lover i landet og det er skapt et klima som gjør folk med en annen bakgrunn til fiender av folket. Vi har også mottatt sjikane, hets og trusler på grunn av bakgrunnen vår, sier Benammar.

- Vi har sett politikken Erna Solberg fører. Vi kritiserer regjeringen hennes, men også Jens Stoltenberg. Mennesker med mye makt. Erna Solberg kritiserer stykket basert på hva Frp mener om det. Erna Solberg skal være veldig forsiktig før hun går inn i en sånn debatt. Jeg forventer at hun beklager, gjentar Benammar.

- Hva nøyaktig er det Erna Solberg bør beklage?

- Hun bør si unnskyld til oss for at hun på pressekonferansen gikk hardt ut mot stykket. Det ble ekstra rart at hun gjorde det 24 timer før nyheten om at samboeren til Wara er siktet. Og hun burde klargjøre at vi har kunstnerisk frihet og at det er en veldig viktig del av demokratiet. Kunst bør kunne kritisere makten, og Frp har forsøkt å sensurere stykket. Det er noe som ikke kan være akseptabelt, sier Benammar.

LANDSMØTET I HØYRE: Erna Solberg uttaler seg om Black Box sin teaterforestilling. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Reagerte umiddelbart på Bertheussen

Hanan Benammar er skuespilleren som innleder teaterstykket med en monolog. Stående rett foran publikum. Det gjorde hun også den kvelden i november da Laila Bertheussen kom for å se stykket der huset hennes ble filmet.

Benammar la med en gang merke til Waras samboer, uten at hun på det tidspunktet visste hvem det var.

- Først trodde jeg det var en venn av noen, fordi hun sto og filmet og tok bilder. Men etter en stund startet hun å filme publikum, og jeg ble redd. Jeg trodde det var noen som forsøkte å sabotere stykket, og da fikk jeg panikk, forteller Benammar.

Som selv om hun opplevde det meget ubehagelig, fortsatte å spille.

- Jeg ville ikke stoppe forestillingen, for folk var der for å se stykket. Da jeg var backstage underveis i stykket, varslet jeg Black Box om den merkelige oppførselen. Da prøvde de å få henne til å stoppe filmingen og fjerne videoen av spesielt publikum. Det nektet hun og løp av gårde. Det tok noen dager før jeg forsto hvem det var.

Oppførselen under teaterstykket og kronikken i VG, gjorde til sammen et sterkt inntrykk på Benammar.

- Da jeg så kronikken hennes i VG ble jeg veldig sint. Vi kan debattere mange ting, for eksempel om det er problematisk eller ikke å filme som vi gjorde. Vi har debattert dette hele tiden, faktisk, og vært åpne for debatt. Men da jeg så disse løgnene, fra samboeren til justisministeren, er det ikke fair. Hun eksponerte seg selv også da hun anklaget oss for å ha gjort det. Og vi gjorde jo ikke det! Da tenkte jeg at dette kommer til å gå riktig galt av sted, sier Benammar.