Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silda senket fiskeskøyte

En stor sildemengde gjorde alle rykter om nedsatt intelligens til skamme da de seint mandag ettermiddag i et velkalkulert øyeblikk greide å senke kystnotskuta «Steinsholm».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idet fangstmannskapene var i ferd med å dra inn sildenota, svømte silda plutselig nedover i sjøen, og båten begynte å ta inn vann. Ti minutter seinere var den sunket.

- Jeg har drevet med fiske siden jeg var 14 år gammel, men jeg har aldri opplevd maken. Jeg likte meg ikke, sier skipper Geir Nikolaisen (49) på den 63 fot store skuta til Nordlandsposten. Han ble sammen med mannskapet på fem berget tørrskodd over på nabobåten «Nyvoll jr.» før skuta gikk ned.

Uventet manøver

Nikolaisen har ingen som helst forklaring på den uventede manøvren til silda, en manøver som kan ha ført til tap av millioner.

- Heldigvis kom ingen til skade, men det kunne gått langt verre om det ikke hadde vært speilblankt hav. Vi mistet alt vi eide, sier han, og ramser opp båt, splitter ny not, lettbåt, penger og tobakk.
- Selv om båten var forsikret, regner jeg med å tape flere hundre tusen, forteller Nikolaisen.

Tilløp til dramatikk

Det var aldri noen reell fare for mannskapet på «Steinsholm», men det var tilløp til dramatikk da begge mastene plutselig lå i sjøen.

- Alt skjedde så fort. Vi hadde bare et par minutter på oss til å rømme båten etter at mannskapet var blitt varslet og vi skjønte at vi verken kunne tømme nota eller kvitte oss med den, sier Geir Nikolaisen.

Lettbåten lå på dekk, og Nikolaisen er ikke ubetinget sikker på at de hadde klart å redde seg om bord i den dersom ikke «Nyvoll jr.» hadde dukket opp.

- Vi hadde nok greid å berge oss, men sikker kan man ikke være, medgir den båtløse skipperen, som ser framtida usikkert i møte.
- Det er vinter. Jeg aner ikke hva jeg eller mannskapet skal gjøre framover, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!