Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silikon-bryster sprekker

Over 70000 norske kvinner har silikonbryster. Om 10 år kan halvparten av disse brystene ha sprukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar gikk EU-parlamentet ut og advarte mot farene ved å operere inn silikon i brystene. Ifølge studier som EU viser til, er risikoen for at silikonbrystene slår sprekker etter 7- 10 år fra 5 til 51 prosent. Etter 20 år er risikoen skyhøye 95 prosent.

Professor i plastisk kirurgi Frank E. Åbyholm ved Rikshospitalet kjenner ikke studiene, men bekrefter risikoen ved legge inn silikon.

- Vi må aldri gi inntrykk av at å operere inn silikon i brystene er like pytt, pytt som å handle melk i butikken. Det er alltid negativt å legge inn et fremmedlegeme i kroppen, og en operasjon er alltid forbundet med risiko, advarer Åbyholm.

Skifte av proteser

Kapseldannelser, infeksjoner og forandringer som følge av alderen, er de hyppigste komplikasjonene etter en silikonoperasjon. Faren for trøbbel øker med åra.

- Vi anbefaler at protesene skiftes ut etter 10- 15 år. Jenter som tar silikon i ung alder, må med andre ord skifte protese mange ganger i løpet av et langt liv. Jo lenger de venter mellom hver operasjon, jo større er risikoen for at protesene går i stykker, sier Åbyholm.

EU anbefaler nå medlemsstatene en rekke tiltak for å få flere kvinner til å avstå fra silikonoperasjoner.Alle kvinner som har silikonbryster, bør gå til årlige kontroller.En tredje person som ikke har finansielle interesser i operasjonen, bør være til stede under konsultasjonen før inngrepet. Alle skal få objektiv informasjon om helsefarene.«Før» og «etter»-bilder bør forbys i all markedsføring av kosmetisk kirurgi.Alle land bør opprette registre over hvem som opererer, hvem som blir operert og rapporterte langtidsvirkninger.

Pamela-bryster

Frank E. Åbyholm er overrasket over at EUs tiltak er så gjennomgripende, men støtter dem.

- Dersom dette blir gjeldende, vil forhåpentlig færre friske kvinner få lagt inn brystprotester, sier Åbyholm.

Han mener friske jenter som kun ønsker seg større bryster, ikke bør tilrås operasjon.

- Dessverre er innleggelse av silikon en av de vanligste kosmetiske operasjoner i dag, og derfor en viktig økonomisk motor for mange klinikker, sier professoren.