Silikon-ofre får erstatning

Mer enn 3.000 australske kvinner får erstatning for mislykte inngrep der de fikk lagt inn silikonputer i brystene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av silikonofre verden over øyner nytt håp etter tirsdagens kjennelse i Australia.

Noen av de australske kvinnene hadde kanskje fått operert inn silikonputer av ren forfengelighet. Men andre gjennomgikk operasjonen etter å ha fått ødelagt sine naturlige bryster i kreftoperasjoner, og for samtliges vedkommende førte problemene med implantatene til det dommeren kalte smertefulle, vansirende og følelsesmessig ødeleggende skader.

200 000 klager

På verdensbasis har om lag 200.000 kvinner klaget over at immunsystemet avstøter putene, eller over andre helseproblemer som skyldes innopererte silikonputer. Leger mener at 80 prosent av alle silikonoperasjoner skjer av «kosmetiske grunner», altså fordi pasienten er misfornøyd med utseendet til de naturlige brystene.

Både juridisk og moralsk er det slik at den som gjennomgår en operasjon, har krav på den best mulige behandling, enten operasjonen foretas av kosmetiske eller rent medisinske årsaker. Det er bakgrunnen for at de mer enn 3.000 australske kvinnene nå er tilkjent engangserstatninger på opp til en kvart million norske kroner. Enkelte av disse kvinnene hadde opplevd at silikonimplantatene sprakk, ikke bare én men flere ganger. Noen av dem måtte gjennomgå mellom 30 og 40 operasjoner for å få fjernet silikonrester fra ulike deler av kroppen, dit de hadde spredt seg med blodomløpet.

Tålte ikke bedøvelse

- Enkelte av disse kvinnene utviklet overfølsomhet mot totalbedøvelse, slik at de måtte gjennomgå inngrepene der silikonrestene ble fjernet uten annen hjelp en lokalbedøvelse. Slike inngrep kan være svært smertefulle, og etterlater seg ofte stygge arr og en hud som aldri blir myk igjen, sier advokaten Peter Gordon som står sentralt i den australske erstatningssaken.

Blant dem som har opplevd dette på kroppen, er den nå 57 år gamle sykepleieren Gillian Sandy fra Perh i det vestlige Australia. Hun hadde plager med implantatene gjennom 23 år, og problemene kostet henne en jobb, et hjem og endeløse dager med intense smerter. Sandy sier at ingen økonomisk erstatning kan veie opp for det hun har vært igjennom. Men hun er glad for at kampen nå er vunnet, og håper leger og implantatprodusenter med dette har fått en lærepenge.

Men i USA må kvinner som har fått helseproblemer på grunn av silikonputene kanskje vente i 15 år, før det foreligger en rettskraftig dom. Amerikanske advokater forsøkte endog å få australierne til å utsette sin avgjørelse, for at den ikke skulle påvirke prosessen i USA.

(NTB)