Silikon-rush til norske klinikker

Aqua-Lenes beslutning om å forstørre brystene med silikon skapte storm i Norge - men hun er slett ikke alene: De private klinikkene opplever en økning på over 25 prosent i antall kvinner som ønsker å pynte på puppene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klinikker

 • Colosseum Klinikken - Oslo

  Antall pasienter: 200

  Prosent økning: 30

 • Plastikkirurgisk Institutt - Bergen

  Antall pasienter: 90

  Prosent økning: 22

 • Nobel Klinikken - Oslo

  Antall pasienter: 160

  Prosent økning: 23

 • Klinikk Stokkan -

  Trondheim

  Antall pasinter: 100

  Prosent økning: 25

 • I shavsklinikken -

  Tromsø

  Antall pasienter: 50

  Prosent økning: 29

- Vent til dere ikke skal føde flere barn, er ekspertenes råd til kvinner som ønsker silikonpupper.

De privatpraktiserende plastiske kirurgene opplever en dramatisk økning av kvinner som vil ha nye pupper. En av Norges største private klinikker, Colosseum Klinikken i Oslo, har hatt en økning på over 30 prosent. Overlege Knut Christian Skolleborg forteller at økningen omfatter kvinner fra alle samfunnslag.

De som ikke har penger, låner penger.

Silikonpupper koster rundt 25000 kroner.

- Vi har opplevd en formidabel økning av antall inngrep. En økning på over 30 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, sier Skolleborg.

Flest over 30

Han forteller at det er kvinner over 30 år og som har lagt en fødsel bak seg som nå ønsker å fikse puppene sine. Klinikken anbefaler å vente med silikonproteser til man har fått barn. Nye svangerskap vil kunne tøye huden og resultere i at brystene blir slappe på nytt.

Skolleborg hevder å ha strenge regler for unge jenter.

- Klinikken er restriktive med å operere jenter under 20 år. Det gjør vi bare i samråd med psykolog, sier Skolleborg.

Han mener det er for tidlig å si om unge jenter lar seg påvirke av Aqua-Lenes «nye» pupper.

Skal - skal ikke?

Dr.med. og professor i plastisk kirurgi Frode Samdal ved Klinikk Stokkan i Trondheim gir dette rådet til sine pasienter:

«Unge kvinner som ennå ikke har fått barn, bør ha meget tungtveiende grunner for å la seg operere. Er man i tvil, er mitt råd å la det være.»

Samdal fraråder 30 prosent av kvinnene som kommer for å få større barm fra å gjøre det.

- Særlig unge jenter må tenke seg om, sier han.

- De fleste som får brystene forstørret her ved klinikken, hadde liten byste før de fikk barn. Nå har de bare «skinnfillene» igjen. Voksne kvinner hjelper jeg gjerne, men jeg er restriktiv til å operere inn silikon i brystene på kvinner som ikke har lagt svangerskap og amming bak seg. Implantene kan føre tilkluss med ammingen, sier han.

Flere klager

Norsk Pasientforening har merket økningen av antall henvendelser om silikonpupper. Tidligere hadde foreningen ingen klager, men det siste året har kontoret mottatt vel ti saker, forteller generalsekretær Ingeborg Traaholt. Legene må ta ansvar, mener hun.

- Legene er ikke selgere. De skal operere ut fra kravet til forsvarlig legevirksomhet nedfelt i legeloven. Ønsker pasienten for eksempel for store silikonpupper er det legens rett og plikt å ikke følge pasientens ønske, sier Traaholt.