- Silikonbrystene mine sprakk

- Livet mitt er ødelagt av silikonprotesene, og jeg blir skremt ved tanken på at galskapen bare øker. Legg for guds skyld ikke inn silikon i brystene, er beskjeden til norske kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrid Sæterøy (64) fra Molde leste Dagbladets reportasje sist lørdag om fordoblingen av brystimplantasjoner med silikon - og ble opprørt. Nå advarer hun andre mot å la seg operere.

Levende død

Astrid Sæterøys sykdomshistorie begynner i mai 1975, da hun måtte fjerne begge brystene på grunn av svulster. Seinere samme år fikk hun operert inn silikonproteser på Rikshospitalet, og følelsen av å være kvinne kom tilbake. Men plagene kom snikende nesten umiddelbart. Hun ble svimmel og slapp, fikk kraftige smerter i skjelettet i brystregionen og kroppen skalv etter hvert så kraftig at folk trodde hun hadde Parkinson.

I 1985 kapslet protesen i venstre bryst seg inn. Den ble steinhard og måtte byttes. Problemene fortsatte med kraftig slimdannelse i lungene og avmagring.

Astrid Sæterøy følte seg som en levende død, og satt i flere år apatisk i en stol uten engang å klare husarbeidet. Til slutt sprakk protesen i høyre bryst, og silikon rant ned langs brystbeinet og ned i armhulen på innsiden av huden. Begge protesene ble fjernet i fjor sommer.

Nytt menneske

- Kirurgen på Molde sykehus forklarte at han måtte måke ut frittflytende silikonmasse og deretter skifte hansker før han kunne fortsette. Høyre protese var sprukket, venstre hadde lekket så mye at silikonkonvolutten nesten var tom. Jeg føler meg forgiftet, sier hun.

Sæterøy fikk ingen informasjon om farene i 1975. Hun antar det var fordi legene selv visste lite på den tida.

- Etter å ha fjernet protesene er jeg et nytt menneske. Slimdannelsen i lungene ble borte etter to uker, men jeg har stadig skjelvinger. Spesielt i hendene. Jeg har nok fremdeles silikon i kroppen, tror hun.
Hun hevder å ha blitt behandlet arrogant og avvisende av plastikk-kirurger hun har oppsøkt med sine problemer.

- De påstår at jeg ville hatt plagene også uten silikonimplantatene, men stiller ingen alternativ diagnose. Helvetet med lidelser og motgang hadde tatt knekken på henne, hadde det ikke vært for støtten fra ektemannen Sigurd.

ØDELAGT:</B> - Kirurgen på Molde sykehus forklarte at han måtte måke ut frittflytende silikonmasse, sier Astrid Sæterøy (64). Her med protesen som sprakk.