Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Silje (22) omkom under sitt første dykk. Dykke­­lederen hadde ikke arbeidstillatelse

Foreldrene møter veggen når de etterlyser informasjon om saken.

ØNSKER RETTFERDIGHET: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskerud ønsker at dykkelederen som er siktet etter datterens død, blir utlevert til Thailand og stilt for retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER RETTFERDIGHET: Bjørn Ole Mathisen og Lena Fauskerud ønsker at dykkelederen som er siktet etter datterens død, blir utlevert til Thailand og stilt for retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden døde 22 år gamle Silje Fauskerud Mathisen på ferieøya Koh Tao i Thailand. Under sitt første dykk ble hun truffet av en motorbåt, og livet sto ikke til å redde.

To menn ble siktet for uaktsomhet etter dødsfallet, ifølge rettsdokumenter - den thailandske båtføreren og den britiske dykkelederen, som hadde ansvaret for sikkerheten. I februar starter rettssaken mot båtføreren i Thailand, men dykkelederen har forlatt landet og befinner seg trolig hjemme i England.

Nå vil Siljes familie jobbe for å få utlevert briten, så han også blir stilt ansvarlig for dødsfallet.

OMKOM: Silje Fauskerud Mathisen (22) omkom under sitt første dykk 22. desember 2014. Foto: Privat
OMKOM: Silje Fauskerud Mathisen (22) omkom under sitt første dykk 22. desember 2014. Foto: Privat Vis mer

- Vi ønsker å stoppe saken til begge to kan stille i retten samtidig. Begge må tiltales i samme rettssak, sier Siljes far Bjørn Ole Mathisen til Dagbladet.

Introduksjonskurs

Silje og venninna Sigrid Simensen var på ferie på Koh Tao like før jul 2014. Øya er et populært sted å dykke, og de to norske kvinnene meldte seg på et introduksjonskurs for personer som aldri har prøvd sporten tidligere.

Mandag 22. desember skulle de ut i vannet for første gang, etter å ha fått grunnleggende opplæring på en lokal profilert dykkerskole. Med seg hadde de dykkelederen samt to lærlinger.

- De gikk ned på fire-fem meters dyp, alle fem. Men han som var dykkeleder og hadde hovedansvar for jentene, var ikke tilgjengelig, og på et tidspunkt var han så langt borte at de ikke så ham, forteller Bjørn Ole.

Det var da de var under vann at det fatale skjedde.

Det kommer en båt mot gruppa. De er på relativt grunt vann, og den skaper panikk. En av lærlingene får tak i Sigrid og drar henne med seg ned, mens Silje flyter oppover.

«Da vi kom opp, så jeg at Silje hang bevisstløs ved siden av båten og blødde fra hodet.» Sigrid Simensen, Siljes venninne

Båten treffer Silje, som blir tatt om bord og kjørt i land. Hun får førstehjelp av medisinsk personell på stranda og fraktes så til et lokalt legekontor, der hun blir erklært død av skadene.

Grunt vann

Venninna Sigrid bekrefter framstillingen overfor Dagbladet.

- Vi hoppet fra båten ut i vannet og svømte sammen med resten av gruppa bort til et tau som gikk ned i vannet fra båten, sier hun.

DET SISTE BILDET: Her er Silje (t.v.) og venninna Sigrid Simensen utenfor inngangen til dykkesenteret, like før den fatale dykketuren. Foto: Privat
DET SISTE BILDET: Her er Silje (t.v.) og venninna Sigrid Simensen utenfor inngangen til dykkesenteret, like før den fatale dykketuren. Foto: Privat Vis mer

Mens de holdt seg i tauet, øvde de på å ta av og på maska under vann. På forhånd hadde de fått vite at dykkelederen skulle være med dem hele tida og ha ansvaret for dem under dykket. Men før de dykket ned, ble de tildelt hver sin lærling, som skulle være til stede under dykket.

- Da vi kom under vann, forsvant dykkelederen, og jeg så ham ikke noe mer. Der og da forsto jeg ikke helt hva som skjedde, men plutselig kom det noe over meg. Instinktivt svømte jeg ned mot bunnen, men det var grunt der, så vi kom ikke så dypt, og jeg forsto at det var en båt på vei over oss, forteller den nå 25-årige kvinnen.

- Etter hvert fikk jeg hjelp av lærlingen, som skulle ta ansvar for å få meg opp til overflata. Da vi kom opp, så jeg at Silje hang bevisstløs ved siden av båten og blødde fra hodet.

POPULÆRT: Mange turistier, også norske, drar til Koh Tao i Thailandbukta. Øya er blant annet kjent for ypperlige dykkeforhold. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix
POPULÆRT: Mange turistier, også norske, drar til Koh Tao i Thailandbukta. Øya er blant annet kjent for ypperlige dykkeforhold. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Thailandsk politi innledet straks etterforskning av saken, og konkluderer med at sikkerheten ikke ble ivaretatt. Føreren av båten og dykkelederen ble begge siktet for å ha forårsaket Siljes død gjennom uaktsomhet.

Etter dødsulykken kom det fram at dykkelederen jobbet i Thailand uten arbeidstillatelse, og han ble våren 2016 dømt in absentia for dette, ifølge rettsdokumenter. Han er også kastet ut fra dykkerorganisasjonen PADI, ifølge deres liste.

Advokat i Thailand

Siljes familie har ikke rett på bistandsadvokat i Norge, men skaffet seg på egen hånd en advokat i Thailand. Den seinere tida har de også fått hjelp av Oslo-advokat Patrick Lundevall-Unger, som tidligere har jobbet med saken rundt drapet på Martine Vik Magnussen.

Det var advokaten i Thailand som, under et besøk hos politiet på Koh Tao sist oktober, avdekket at den britiske dykkelederen trolig har unndratt seg rettergang.

- Det var utstedt arrestordre på ham, men han befant seg ikke på sin thailandske adresse. Han hadde fått tilbake passet og dratt, sier Siljes far.

Britens pass var beslaglagt av politiet på grunn av straffeforfølgelsen, men han fikk det likevel tilbake og forlot Thailand 23. juni 2016, ifølge advokatens opplysninger.

- Dette skjedde 16 måneder før advokatens besøk på Koh Tao, uten at noen ble informert, sier Siljes mor, Lena.

- Kaotisk

Nå starter jobben med å få dykkelederen utlevert.

- Jeg kommer til å kontakte Scotland Yard og UD her i Norge, og vi jobber nå med å få mannen utlevert til Thailand, sier advokat Lundevall-Unger til Dagbladet.

Siljes familie opplever rettsprosessen som kaotisk, og opplever at de møter veggen når de prøver å få informasjon om sakens gang fra thailandske myndigheter.

- Advokaten i Thailand har ikke fått saksdokumentene, og påtalemakten vil verken møte ham eller oss, sier Lena.

ADVOKATHJELP: Advokat Patrick Lundevall-Unger, kjent fra saken rundt drapet på Martine Vik Magnussen, bistår Silje Fauskerud Mathisens foreldre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKATHJELP: Advokat Patrick Lundevall-Unger, kjent fra saken rundt drapet på Martine Vik Magnussen, bistår Silje Fauskerud Mathisens foreldre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun og Bjørn Ole forteller også at de er blitt tilbudt det de kaller «blodpenger» av den tiltalte båtføreren.

- Han tilbød oss 200 000 baht (ca. 50 000 kroner) for å ta på seg hele skylden. Men vi avslo - hadde vi akseptert, ville vi aldri fått tak i dykkelederen, sier Bjørn Ole.

Etterlyser hjelp

Siljes foreldre forteller at de ikke føler seg ivaretatt av UD og ambassaden i Bangkok.

- Vi har vært der, og det er lite hjelp å få. Det svikter i flere ledd, sier Bjørn Ole.

Også advokat Lundevall-Unger er misfornøyd. Han viser til at Lena og Bjørn Ole gjentatte ganger har informert ambassaden om uregelmessigheter og bekymringer rundt straffesaken.

- Det er urovekkende at familien ikke får oppfølging og hjelp. Vi kan ikke ha det sånn, og nå må UD sørge for at mannen som er ansvarlig for dette blir utlevert og stilt for retten, sier han.

Bjørn Ole understreker:

- Vi har ikke noe ønske om at vårt tap skal være en mediesak, men håper at det å stå fram kan få fortgang i prosessen.

- Thailand har ansvaret

​UD svarer at de ikke har mulighet til å legge press for å få briten utlevert, fordi saken faller utenfor norske myndigheters ansvarsområde.

IKKE PART I SAKEN: UDs pressetalsperson Astrid Sehl sier departementet ikke kan øve press for å få fortgang i rettsprosessen, fordi norske myndigheter ikke er part i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
IKKE PART I SAKEN: UDs pressetalsperson Astrid Sehl sier departementet ikke kan øve press for å få fortgang i rettsprosessen, fordi norske myndigheter ikke er part i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Det er thailandske myndigheter som er ansvarlig for etterforskning og eventuell straffeforfølging i denne saken, herunder utlevering. Utenrikstjenesten er ikke part i saken, og vi kan ikke kommentere offentlig ytterligere enkeltdetaljer i en konsulærsak, sier UDs pressetalsperson Astrid Sehl til Dagbladet.

Hun presiserer:

- Vi har stor forståelse for at denne tragiske hendelsen er en påkjenning for familien. Utenrikstjenesten, gjennom ambassaden i Bangkok, gir konsulær bistand til familien, innenfor de rammene som gjelder når norske borgere omkommer i utlandet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til saken fra thailandske myndigheter. Det aktuelle dykkesenteret på Koh Tao har heller ikke svart på våre henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!