Silje (30) fikk ebola i Vest-Afrika: - Jeg håper å snart kunne reise tilbake

Er friskmeldt og klar for ny innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag er jeg frisk og ikke smittsom. Jeg føler meg veldig heldig. Det føles egentlig ikke som jeg har hatt ebola, sier Silje Lehne Michalsen

Michaelsen, fra Leger uten grenser, er kvinnen som for to uker siden ble fløyet fra Sierra Leone til Norge med ebolasmitten. Hun er nå friskmeldt, og takker Leger uten grenser for å ha vært det hun betegner som en fantastisk arbeidsgiver.

Reiste i juni Michalsen, som er nyutdannet lege, fortalte under en pressekonferanse på Ullevål sykehus i dag klokka 17 om sykdommen og oppholdet i Vest-Afrika.

Michalsen reiste til Sierra Leone allerede i 2009 for å gi den fattige delen av befolkningen helsehjelp. Hun ble mittet i byen Bo i samme land, der hun ankom for feltoppdrag 2. juni i år.

- Mitt oppdrag ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Men jeg håper å kunne dra i felt så snart som mulig igjen, sa hun.

- Klokka tikker Michalsen benyttet også muligheten  til å oppfordre til økt innsats mot det farlige ebolaviruset. Hun ber mediene rette øynene mot Vest-Afrika hvor de virkelige problemene skjer.

I FELT: «Don?t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje ut på instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola.
I FELT: «Don?t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje ut på instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola. Vis mer

- Jeg skulle ønske vi kunne slått til for flere måneder siden. Da ville kampen vært så uendelig mye lettere å vinne. Da kunne så mange mennesker og liv være spart. Klokka tikker. Vi må handle, og vi må handle nå. Jeg ser at mange har meldt seg til å reise til Vest-Afrika. Det er bra, sa hun.

Og fortsatte:

- Jeg er glad for at dere ikke lot dere skremme av at jeg ble syk. Jeg stiller opp i dag, men jeg ønsker ikke mer oppmerksomhet etter denne dagen, sa hun.


Pappa: - En spesiell tid Michalsen far, Bård Borch Michalsen, som er en kjent redaktør med bakgrunn fra flere norske aviser, var også tilstede under dagens pressekonferanse.

- De siste ukene har vært spesielle. At Silje hadde ebola var en forferdelig melding å få. Men hun har hele tiden vært optimistisk, og det har vel egentlig trøstet oss siden hun ringte oss for 15 dager siden og sa at nå har jeg fått ebola, sier faren.

Forsøkte nye legemidler Michalsen skal ha hatt et moderat sykdomsforløp. Hun har fått avansert medisinsk overvåkning, opplyser sykehuset.

 FRISK:  Silje Lehne Michaelsen under dagens pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
FRISK: Silje Lehne Michaelsen under dagens pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Avdelingen har via utenlandsk støtte fått legemidler, som knapt er prøvd ut på mennesker, raskt tilgjengelig. Vi vil ikke gå ut med flere detaljer om behandlingen nå, sier Dag Kvale, som er leder ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykeshus.

 PAPPAKLEM:  Pappa Bård Borch Michaelsen forteller at det har vært en spesiell tid, og at datteren hele tiden har vært optimistisk.
PAPPAKLEM: Pappa Bård Borch Michaelsen forteller at det har vært en spesiell tid, og at datteren hele tiden har vært optimistisk. Vis mer